Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πρεμιέρα επαφών Σκουρλέτη με ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Στο πλαίσιο των μετεκλογικών επαφών με εκπροσώπους και
φορείς της αγοράς ενέργειας, ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ξεκινά την Τετάρτη τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μια συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό αφού ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος επιλέγει να ξεκινήσει από το συνδικαλιστικό όργανο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Άλλωστε στη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης που διατύπωσε και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι δηλαδή αποτελεί προτεραιότητα ..η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και ότι θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις της συμφωνίας του Αυγούστου.
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ θα προσέλθει στη συνάντηση με μια πλήρη ατζέντα θέσεων για τις ανοιχτές εκκρεμότητες, βάση των οποίων αποτελεί η πλήρης διαφωνία με όλα όσα περιέχονται στο μνημόνιο είτε αναφέρονται στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, είτε στη μείωση του μεριδίου αγοράς μέχρι το 2020 είτε στην παραχώρηση του 25% της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Οι μαξιμαλιστικές θέσεις που διατυπώνουν οι συνδικαλιστές καταδεικνύουν και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας του Αυγούστου στο κομμάτι της αγοράς ηλεκτρισμού, που είναι και το πιο φλέγον. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η συμφωνία είναι εξαιρετικά σφικτά και αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, τη χονδρεμπορική αγορά, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ. 
Και από την πλευρά του ο υπουργός καλείται να προωθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας στον τομέα της ενέργειας, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από άλλες πλευρές, καθώς πιθανή αποτυχία μπορεί να ενεργοποιήσει εναλλακτικές  που θεωρούνται ως κόκκινες γραμμές, δηλαδή την περίφημη μικρή ΔΕΗ ή την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

 Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου