Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Οριακή η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας λόγω ΔΕΗ

Οριακή παραμένει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας το τελευταίο 24ωρο, καθώς το δίκτυο τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια μόνον από μία μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από επιλογή του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας (RAE), στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του ΑΗΣ Καρδιάς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η μία από τις δύο λιγνιτικές μονάδες.
Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής απόφασης που παραβιάζει την συμφωνία κυριών ΔΕΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ που προβλέπει την λειτουργία των μονάδων, ακόμη και όταν δεν χρειάζονται για την ηλεκτροδότηση, λόγω της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, ήταν
να τεθεί σε κόκκινο συναγερμό το σύστημα θέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Αναλυτικά, σήμερα μεσημέρι Κυριακής 29 Δεκεμβρίου με την θερμοκρασία στους 0°C έχοντας καθοδική πορεία το σύστημα θέρμανσης της Πτολεμαΐδας βρίσκεται στα όριά του, διαθέτοντας 75 συνολικά θερμικά Megawatt την ώρα που το δίκτυο ζητά περισσότερα.
Η διαθέσιμη θερμική ισχύς αναλύεται ως εξής: 50 θερμικά MW από τον ΑΗΣ Καρδιάς και 25 MW από τον ατμολέβητα πετρελαίου που διαθέτει η ΔΕΤΗΠ. Ήδη οι δεξαμενές θερμικής αποθήκευσης της δημοτικής επιχείρησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί με συνέπεια οι τεχνικοί της τηλεθέρμανσης να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πρόγραμμα εκ περιτροπής θέρμανσης της περιοχής χωρίζοντας την πόλη και τους καταναλωτές σε δύο κομμάτια. Στο πολιτικό επίπεδο πηγές του δήμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής ακόμα και στην δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ και του διαχειριστή του συστήματος για την απαράδεκτη αυτή πρακτική τους. Τόνιζαν μάλιστα πως δεν μπορεί να αγνοείται ο δήμος Εορδαίας, καθώς η έξοδος μονάδων από το σύστημα αφορά μόνο τον ΑΗΣ Καρδιάς και όχι αντίστοιχες μονάδες που θερμαίνουν άλλες περιοχές. Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η απόφαση αυτή εκτός της δυσκολίας θέρμανσης της πόλης επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος στην ΔΕΤΗΠ, λόγω της αναγκαστικής λειτουργίας του λέβητα πετρελαίου της επιχείρησης.
(του Κώστα Μαυρίδη, flash-tv.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου