Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Προσυνέδριο ΚΙΝΑΛ για την ενέργεια με Ανδρουλάκη και Μανιάτη - Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 

Τη δική του «πλατφόρμα» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επιχειρεί να συγκροτήσει το Κίνημα Αλλαγής με φόντο το ράλι ανατιμήσεων και εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος στις 20-22 Μάη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οργανώνει για την Κυριακή των Βαΐων, Προσυνέδριο στην Κοζάνη για την ενέργεια, όπου θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του προγράμματος ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. Το «σύνθημα» του Προσυνεδρίου είναι «για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση» και στην προθήκη των προτάσεων που θα ακουστούν είναι αρκετές από αυτές που προτείνει εδώ και μήνες η Χαριλάου Τρικούπη, όπως: η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των  αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της ομαλότερης απεξάρτησης από το λιγνίτη- ήτοι μικρότερη μεταβατική περίοδο με το φυσικό αέριο, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική θέση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει επίσης η ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή με ένα καλύτερο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές.

«Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά  να κοινωνικοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στα σπίτια μας με την τοποθέτηση  φωτοβολταϊκών σε κατοικίες», τονίζουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι:

«Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις με τη δημιουργία νέων υποσταθμών και αναβάθμισης του δικτύου. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει δε από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να εκπονήσουν συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στο ερώτημα πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τι έργα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των ανανεώσιμων που υπάρχει ως στόχος για το 2030».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προσυνεδρίου για την ενέργεια, τις εργασίες θα ανοίξει ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος - Ενέργειας και θα ακολουθήσει η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και πανεπιστημιακός, Γιάννης Μανιάτης, ο Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής -Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας Χάρης Δούκας, ο Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21 και Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και ο Στέργιος Λογοθετίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A.

της Φώφης Γιωτάκη, Πρώτο Θέμα

Αρχειοθήκη ιστολογίου