Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Το turnaround story Χ2 της ΔΕΗ και τα σχέδια του CVC – Η αντίδραση των μικροεπενδυτών και τα εκατομμύρια στο ταμείο

 

Του Γιώργου Νέλλα - energymag.gr

Έβλεπαν χθες τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στην οθόνη του υπολογιστή τους χιλιάδες μικροεπενδυτές και δυσκολεύονταν να πιστέψουν τα μάτια τους: τη μετοχή της ΔΕΗ… αναστημένη, να κινείται ανοδικά και μάλιστα άνω του +5-6% στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά στο +6,86% και στα 5,45 ευρώ, αφού ενδιάμεσα είχε σκαρφαλώσει και στο +7,3%.

Το κλίμα ήταν βέβαια θετικό τόσο γενικά στη Λεωφόρο Αθηνών και γενικότερα στις χρηματαγορές όσο και ειδικά για τις ενεργειακές μετοχές μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η Ρωσία θα περιορίσει αλλά δεν θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ανοδική κίνηση της ΔΕΗ, πέραν του ότι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, έδειξε να βασίζεται και στις δικές της δυνάμεις.

Εάν η δυναμική αυτή διατηρηθεί, εφ’ όσον φυσικά και οι γενικότερες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι θετικές, τότε είναι προφανές ότι

-είτε το κλείσιμο στα 4,76 ευρώ στις 11 Ιουλίου είναι ο «πάτος του βαρελιού» (θυμίζουμε ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει υψηλό 12μηνου τα 11 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου 2021, ενώ επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 9 ευρώ)

-είτε η αγορά ως προεξοφλητικός μηχανισμός κάτι «βλέπει».

Τι μπορεί να είναι αυτό; Ένα μεγάλο deal; Μήπως μια κίνηση του CVC, η δυναμική είσοδος του οποίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εύλογα θεωρήθηκε πέρυσι game changer για την επιχείρηση αλλά μετά τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, βλέπει την επένδυσή του να απαξιώνεται στο ταμπλό;

Όπως βεβαίως και σημαντικά άλλα funds (long term investors) καθώς και χιλιάδες μικροεπενδυτές που «ψήφισαν» με τις (περισσότερες ή λιγότερες, ο καθένας) οικονομίες τους το growth story της διοίκησης Στάσση σε συνέχεια του turnaround story της ΔΕΗ την πρώτη διετία της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη συγκριτικά με τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επενδύσεις

Στην αγορά οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν καθώς και τα δύο σενάρια θεωρούνται πιθανά. Άλλωστε, η ΔΕΗ, μετά την αύξηση του ΜΚ κατά 1,35 δις ευρώ, έχει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της για επιθετικές κινήσεις στην αγορά της ενέργειας με αιχμή τις εξαγορές ΑΠΕ. Ενώ και οι γενικότερες κινήσεις του CVC δείχνουν ότι δεν συνηθίζει να αφήνει τις επενδύσεις του στην τύχη τους. Πολύ περισσότερο μια επένδυση του μεγέθους της ΔΕΗ και της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει και στην οποία αποδίδουν στρατηγική σημασία.

Ο αντίλογος σε όλα αυτά είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβριο και ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν προκύψει κατακλυσμιαίες αλλαγές στην αγορά της ενέργειας και έχει προκληθεί μια ιστορικών διαστάσεων παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να περάσει το ποτάμι χωρίς να βραχεί – πολύ περισσότερο καθώς κουβαλά τα βάρη πολιτικών αποφάσεων, χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων καθώς και μιας παρωχημένης αντίληψης σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ρόλο της στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ που προσεγγίζει τη ΔΕΗ με όρους της δεκαετίας του 1970 και του 1980…

Η είδηση είναι ότι στις ξεπερασμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες θέσεις του, οι οποίες έρχονται μάλιστα σε καταφανή αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει τους τελευταίους μήνες τη σιωπή.

Σαν να… ντρέπονται οι περισσότεροι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της να περιλάβουν στην ίδια πρόταση τις λέξεις «ΔΕΗ», «κέρδη», «επενδύσεις», «λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» – πολύ περισσότερο τις λέξεις «χρηματιστήριο» και «τιμή μετοχής». Έχουν κάνει δηλαδή στροφή 180 μοιρών συγκριτικά με την περίοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μόνο και μόνο για να μη ρίξουν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα αλλά πάντως μακριά από τα επίπεδα που ανέμενε η αγορά και δίνοντας την αίσθηση ότι επιλέγει όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους – αντίθετα από τα deals στα οποία προχώρησαν άλλες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας και προκάλεσαν αίσθηση.

Λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Δείχνει, με άλλα λόγια, σαν να αποφεύγει κάθε κίνηση που μπορεί να τη φέρει στο πρωτοσέλιδο των μιντιακών εκφράσεων της αριστερής και της δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτώντας το ογκούμενο κύμα λαϊκισμού. Χαρακτηριστικό είναι το (υπαρκτό) παράδειγμα με την επικείμενη πρόσληψη δύο στελεχών από την αγορά (με τις ανάλογες απολαβές, φυσικά), η οποία «πάγωσε» για προφανείς λόγους – ενώ η καλύτερη απάντηση στο λαϊκισμό είναι η αποτελεσματικότητα.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ το Δημόσιο έχει μικρότερο ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ από ό,τι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα ΕΛΠΕ λειτουργούν -και σωστά – με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς καμιά αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΕΗ, όμως, δείχνει να παίζει άμυνα και μάλιστα κατενάτσιο παρά το ότι ο Γιώργος Στάσσης είναι ένας ικανότατος μάνατζερ που προτιμά να παίζει επιθετικά και να σκοράρει…

Η χθεσινή κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό μπορεί, λοιπόν, να αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για ένα turnaround story Χ2. Με έναυσμα ένα δυναμικό deal ή μία κίνηση/πρωτοβουλία του CVC. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λεφτά και επιλογές υπάρχουν…

Αρχειοθήκη ιστολογίου