Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 Έλληνες προσδοκά από την ΕΕ φθηνότερες τιμές ενέργειας-Ποια μέτρα έλαβαν για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

 www.energymag.gr

revma

Τις ελπίδες τους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εναποθέτουν οι Έλληνες. Όπως προκύπτει από το ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την ενέργεια που δημοσιοποιήθηκε χθες, το 51% των Ελλήνων θεωρεί ότι «Ενεργειακή Ένωση» σημαίνει φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», με τον μέσο όρο στο 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία είναι μόλις 22%.

Παράλληλα, το 45% των Ελλήνων έναντι 30% στην ΕΕ-27 θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει την επόμενη 5ετία να συμβάλλει ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα τιμολόγια. Παραπλήσιο, 46% έναντι 36% στην ΕΕ-27, είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ισχυρότερο ρόλο στην ενεργειακή πολιτική, ενώ το 27%, το ίδιο ποσοστό και στην ΕΕ, τάσσεται υπέρ του ενεργότερου συντονισμού των ενεργειακών πολιτικών από την ΕΕ αλλά μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το 14%, το ίδιο ποσοστό και στην ΕΕ, εμφανίζεται θετικό στον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική αλλά μόνο σε περιόδους κρίσης. Αντίθετα, μόλις το 7% των Ελλήνων έναντι 14% στην ΕΕ-27 θεωρούν ότι είναι επαρκές το σημερινό επίπεδο συντονισμού των ενεργειακών πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόσο άλλαξαν οι συνήθειες όσον αφορά στη κατανάλωση ενέργειας την τελευταία 5ετία

Στην ερώτηση κατά πόσο άλλαξαν τις συνήθειές τους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τα τελευταία 5 χρόνια, το 24% των Ελλήνων απάντησε πολύ όσον αφορά στην κατοικία τους (27% ο μέσος όρος στην ΕΕ), το 46% λίγο, το 17% πολύ λίγο και το 13% καθόλου.

Στην ίδια ερώτηση για το χώρο εργασίας τους, μόλις το 7% απάντησε πολύ (ΕΕ-27: 11%), έναντι του 30% που απάντησαν λίγο, του 19% που απάντησαν πολύ λίγο και του 29% που απάντησαν καθόλου. Όσον αφορά στις μετακινήσεις τους, το 15% δηλώνουν ότι άλλαξαν πολύ τις συνήθειές τους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας (ΕΕ-27: 18%), το 30% λίγο, το 28% πολύ λίγο και το 27% καθόλου.

Ποια μέτρα έλαβαν τα νοικοκυριά για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Σε άλλη ερώτηση για το εάν έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον τόπο κατοικίας τους, το 39% των Ελλήνων απάντησε θετικά (ΕΕ-27: 44%) και το 61% αρνητικά.

Στη συνεπαγόμενη ερώτηση ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, το 68% πρόβαλε οικονομικούς λόγους (μόλις 37% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην ίδια ερώτηση), το 23% είπε ότι δεν είχε χρόνο να αφιερώσει στο θέμα (ΕΕ-27: 16%) και το 13% ότι θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας (ΕΕ-27: 36%).

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το 51% προχώρησε στη θερμομόνωση του σπιτιού του (ΕΕ-27: 49%), το 33% εγκατέστησε νέα καλοριφέρ (ΕΕ-27: 4%), το 12% άλλαξε το boiler στο σύστημα θέρμανσης (ΕΕ-27: 27%), το 9% προχώρησε σε ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας (ΕΕ-27: 11%), το 5% τοποθέτησε αντλία θερμότητας (EE-27Q 13%) και το 2% φωτοβολταϊκά (ΕΕ-27:22%).

Αρχειοθήκη ιστολογίου