Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν τρόπους για να μειώσουν τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να αναζωογονήσουν την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης, δήλωσε στο Reuters ο Leonhard Birnbaum, πρόεδρος του λόμπι ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ είναι έως και τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, γεγονός που διαβρώνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χημικών προϊόντων και τσιμέντου.
Η Ευρώπη χάνει και θα συνεχίσει να χάνει ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας, αν δεν αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό της κόστος σε σύγκριση με άλλες περιοχές, δήλωσε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ο Morten Wierod, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας μηχανικής ABB.
Υψηλή φορολογία
Για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών που υποφέρουν από υψηλό ενεργειακό κόστος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τους υψηλούς ενεργειακούς φόρους, σύμφωνα με τον Birnbaum της Eurelectric.
«Εκτιμούμε ότι τα κράτη χρειάζονται πάντα περισσότερα χρήματα, αλλά αν πραγματικά επιθυμούν τον εξηλεκτρισμό δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να επιβάλουν δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση για την ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τη φορολογική επιβάρυνση για το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birnbaum, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού κοινής ωφελείας E.ON.
Το πρόβλημα με αυτούς τους φόρους έγκειται στο γεγονός ότι μέρος των εισφορών και τελών για την ηλεκτρική ενέργεια καθορίζονται ξεχωριστά από τις μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, όπου η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι εκπρόσωποι της Eurelectric και της ενεργοβόρας CEFIC και European Aluminium συζήτησαν πώς να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να εξηλεκτρίσουν τη βιομηχανία.
Η ομάδα πρότεινε έξι δράσεις για να αμβλυνθεί η πίεση στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν «εξομάλυνση των φόρων και των εισφορών για την ηλεκτρική ενέργεια».
«Η διόρθωση της διεστραμμένης ενεργειακής φορολογίας της Ευρώπης» είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και να υποστηριχθεί η ηλεκτροδότηση, δήλωσε η Eurelectric και τα λόμπι των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ ως μερίδιο του τελικού λογαριασμού είναι αντίστοιχα τρεις και τρεισήμισι φορές υψηλότεροι για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε σύγκριση με το φυσικό αέριο. Οι χρεώσεις δικτύου περιλαμβάνουν επίσης αρκετούς κρυφούς φόρους ανάλογα με κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Η φορολογική επιβάρυνση για την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να μειωθεί για να γίνει ανταγωνιστικός φορέας ενέργειας, υπογραμμίζει η Eurelectric.
Πιέσεις προς την Κομισιόν
Καλεί μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνει αυτήν την προσπάθεια χαρτογραφώντας το επίπεδο των φόρων σε κάθε κράτος μέλος, διακρίνοντας ποιοι φόροι σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και ποιοι σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως οι κοινωνικές πολιτικές. «Απαιτείται επειγόντως δράση για την ευρωπαϊκή φορολογική οδηγία για τη διόρθωση αυτής της διακριτικής μεταχείρισης», αναφέρει.
«Μια αγορά που λειτουργεί καλά με μακροπρόθεσμα επενδυτικά σήματα, κίνητρα για την ενίσχυση των υποδομών και χαμηλότερους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια είναι λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.
Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ
Οι βιομηχανίες της ΕΕ πληρώνουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel, οι φόροι αποτελούσαν, κατά μέσο όρο, το 23% της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωναν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ευρώπης το 2023. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με μια πρόταση για την αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων της ΕΕ υπέρ των καθαρότερων πηγών ενέργειας έχουν κολλήσει από το 2021.
Τα σχέδια των Βρυξελλών
Η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύσει σχέδιο για προσιτές τιμές ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά με τις φορολογικές αλλαγές να έχουν κολλήσει και μια πρόσφατη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ να εξακολουθεί να εισάγεται από τις εθνικές κυβερνήσεις, ορισμένοι διπλωμάτες αναρωτιούνται αν υπάρχει περιθώριο ελιγμών από τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση των φόρων θα προσφέρει μόνο «περιορισμένη» βοήθεια και ότι χρειάζονται ευρύτερα μέτρα για να στηριχθούν ευρωπαϊκές βιομηχανίες και να να ανταγωνιστούν την Κίνα.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σκαρφάλωσαν τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αν και παραμένουν πολύ κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ.