Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για την αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης ηλ. ενέργειας


Παρεμβάσεις για την αδειοδοτική επιτάχυνση της εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.

 Έτσι, σύμφωνα πληροφορίες, στην πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάσθηκε πρόσφατα στους φορείς του κλάδου, κατ΄ αρχάς προτεραιοποιείται η σύνδεση στο δίκτυο των κεντρικών μονάδων αμιγούς αποθήκευσης.
 Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση πλαισίου για την αδειοδότηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ, δηλαδή σταθμών που στην περίπτωση που αποφασιστεί από τον επενδυτή στην πορεία να προστεθεί σε αυτό μία συστοιχία μπαταριών. Όσον αφορά τις κεντρικές μονάδες αμιγούς αποθήκευσης, το ΥΠΕΝ προβλέπει την απόλυτη προτεραιότητα εξέτασης από τους Διαχειριστές, των αιτήσεων σύνδεσής τους στο δίκτυο. Επομένως, οι ανάλογες αιτήσεις θα προηγούνται από τα αιτήματα σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών.
 Κριτήριο η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο 
 Την ίδια στιγμή, η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση αδειοδοτικού πλαισίου για τις μονάδες ΑΠΕ που συνδυάζονται με μπαταρίες. Το πλαίσιο αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό, ανάλογα με το αν η μπαταρία απορροφά ή όχι ενέργεια από το δίκτυο. Έτσι, στην περίπτωση υβριδικού σταθμού χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο, η εισήγηση του ΥΠΕΝ είναι να εκδίδεται Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, δηλαδή να αδειοδοτείται όπως και οι «απλές» μονάδες ΑΠΕ.
 Αν πρόκειται για μονάδα για την οποία ο επενδυτής έχει ήδη εκδώσει Βεβαίωση Παραγωγού, τότε η προσθήκη της συστοιχίας στην άδεια θα γίνεται εκτός κύκλου αιτήσεων. Στην περίπτωση αντίθετα που η συστοιχία μπαταριών θα αντλεί ενέργεια από το δίκτυο, η υβριδική μονάδα θα αδειοδοτείται ως ειδικό έργο, με αίτηση και χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων. 
Μαζί με την αίτηση, θα υποβάλλεται επίσης ενεργειακή μελέτη, ενώ προβλέπεται και η τεκμηρίωση της οικονομικής επάρκειας του επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς η σχετική διαδικασία ξεμπλόκαρε στα τέλη του 2019 από το ΥΠΕΝ, με νομοθετική ρύθμιση η οποία αφαίρεσε την υποχρέωση αναφοράς της τιμής αποζημίωσης στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς.
 Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα έργα έχουν ολοκληρώσει και το δεύτερο αδειοδικό βήμα, καθώς έχουν αιτηθεί και έχουν λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Ο δρόμος για την εγκατάσταση υβριδικών μονάδων στα νησιά θα ανοίξει με τη θέσπιση του σχήματος, μέσω το οποίο θα κατακυρώνουν τιμές αποζημίωσης για την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή τους. Ο μεταβατικός αυτός μηχανισμός στήριξης υβριδικών μονάδων έχει υποβληθεί από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. 

 (του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου