Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πράξη πρώτη το τέλος της Μικρής ΔΕΗ

Aν και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις κάθε νέας κυβέρνησης
είναι ανέφικτο να ανιχνεύσει κανείς την επόμενη ημέρα, εντούτοις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ότι το πρώτο βήμα στον τομέα της ενέργειας θα είναι οι τίτλοι τέλους στο πείραμα της Μικρής ΔΕΗ.
Για το βουλευτή Μεσσηνίας Θανάσση Πετράκο, η ακύρωση της μέχρι τώρα διαδικασίας διάσπασης και πώλησης της Μικρής ΔΕΗ δεν είναι απλά μια ακόμη εξαγγελία που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, αλλά έχει ήδη δρομολογηθεί και πρέπει να θεωρείται..
δεδομένη.
"Εχουμε δεσμευτεί, και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία, ως ενιαίας επιχείρησης", λέει ο κ. Πετράκος στο “Energypress”.
Και επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του κόμματος για τη κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 (πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργία και παραχώρηση της Μικρής ΔΕΗ).
Προφανώς μαζί με την επίμαχη Πράξη θα καταργηθεί και ο επίμαχος νόμος για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ (ν. 4273/11-07-2014), με τη νέα κυβέρνηση να φέρνει έναν άλλο νόμο που να τον ακυρώνει.
Για πολλά ωστόσο στελέχη της ενεργειακής αγοράς, η απάντηση στο ερώτημα "τι θα γίνει με τη Μικρή ΔΕΗ" δεν είναι καθόλου προφανής. Κοινό τους συμπέρασμα, είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ακύρωσης δηλαδή της διαδικασίας δημιουργίας μιας Μικρής ΔΕΗ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ισοδύναμο μέτρο. Κλείνοντας δηλαδή η Μικρή ΔΕΗ το σύντομο κύκλο ζωής της, εκτιμούν ότι θα ανοίξει λογικά ένας νέος με πρωτοβουλία της ίδιας της Ευρωπαικής Επιτροπής, όπου το ζητούμενο θα είναι “πως θα αποκτήσουν και τρίτοι πρόσβαση στην αγορά του λιγνίτη”.
Στοιχηματίζουν δε, ότι πάνω στο θέμα αυτό θα παιχθεί ένα σκληρό "μπρα ντε φερ" μεταξύ ελληνικής και κοινοτικής πλευράς κατά τους επόμενους μήνες. Διότι η Μικρή ΔΕΗ είχε προταθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά προς την Κομισιόν (και όχι στην τρόικα) προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (Ιούλιος 2014) για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Τα επιχειρήματα αυτά, ότι δηλαδή η Μικρή ΔΕΗ αποτελεί έμμεσα ευρωπαική απαίτηση, αντιμετωπίζονται ως αστεία από το ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντηση παρ’ όλα αυτά στο ερώτημα δεν υπάρχει. Δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι από τη στιγμή που το Δεκέμβριο παραχωρήθηκε το ορυχείο της Βεύης στην Ελλάκτωρ, η αγορά λιγνίτη έχει ανοίξει. Αλλωστε πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η αγορά ηλεκτρισμού είναι ορθάνοικτη, και ότι η ΡΑΕ έχει δώσει εδώ και χρόνια άδειες για ιδιωτικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (Βεγόρα, Αμύνταιο, Μελίτη), αλλά επενδύσεις ουδέποτε έγιναν.
Αρκούν αυτά τα επιχειρήματα; Πιθανότατα όχι. Διότι αργά ή γρήγορα στο τέλος της ημέρας ο υπουργός που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ενέργειας θα πρέπει να απαντήσει με δεδομένα στην Ευρωπαική Ενωση όταν θα ερωτηθεί η Ελλάδα “τι κάνατε με την αγορά λιγνίτη”. Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και τίτλοι τέλους να πέσουν στην ιστορία της Μικρής ΔΕΗ, δεν σημαίνει ότι έτσι εύκολα θα κλείσουν και οι λογαριασμοί της χώρας με την Ευρωπαική Ενωση.
Επίσπευση κατασκευής νέων μονάδων
Δεύτερη κίνηση της νέας κυβέρνησης στο ενεργειακό τομέα, θα είναι σύμφωνα πάντα με τις επίσημες θέσεις ΣΥΡΙΖΑ, η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, με επίσπευση της κατασκευής νέων μονάδων, μία της Πτολεμαίδας (είναι σε εξέλιξη) και άλλη μία, της Μελίτης ΙΙ.
Και εδώ ωστόσο οι απόψεις διίστανται, με στελέχη της ΔΕΗ να αμφισβητούν τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Σε μια περίοδο όπου η κατανάλωση πέφτει και αρκετές μονάδες υπολειτουργούν γιατί η ΔΕΗ να κατασκευάσει και νέα μονάδα, και να μην εξοικονομήσει τα κεφάλαια για να τα ρίξει στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ;
Πρόσφατα μάλιστα, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, μιλώντας στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του σωματείου Σπάρτακος, εξέφρασε την άποψη ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή μιας νέας μονάδας, θα ήταν σκόπιμο να διατεθούν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των λιγνιτωρυχείων, και τον εκσυγχρονισμό μιας σειράς σταθμών που έχουν γεράσει. Τα λόγια του δεν είναι σίγουρο ότι ικανοποίησαν την πλειοψηφία, ωστόσο σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα ρευστότητας στη ΔΕΗ παραμένουν, ίσως τελικά η εξαγγελία για τη κατασκευή νέων μονάδων, να μείνει εξαγγελία.

 http://energypress.gr/news/Petrakos-:-Praxh-prwth-to-telos-ths-Mikrhs-DEH