Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η άρση της επιστράτευσης στη ΔΕΗ δεν είναι αρκετή, διερεύνηση όλου του παρασκηνίου ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

Εντύπωση μας έκανε μια "χλιαρή" ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την οποία "θυμήθηκε" να ζητήσει την άρση της επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ, ξέχασε όμως να ζητήσει τη διερεύνηση του πώς και γιατί η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε στις 5 Ιουλίου 2014 στην επιστράτευση των απεργών, τσαλαπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η ακροτελεύτια διάταξη στο άρθρο 120 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρη: Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον.. πατριωτισμό των Ελλήνων, που ... δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.".

Σ' αυτό το ιστολόγιο λοιπόν, στις 6/7, καταγγείλαμε ανοιχτά τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η επιστράτευση, αποκαλύπτοντας πως τα φορτία του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας ήταν τόσο χαμηλά, που δεν χρειάστηκε καν να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου! Για να προετοιμαστεί το κατάλληλο σκηνικό και να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την επιστράτευση, το βράδυ της 4/7 έγιναν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφήνοντας ηλικιωμένους, παιδιά κι επιχειρήσεις στο σκοτάδι. Το νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ ψηφίστηκε τελικά από μια θλιβερή σύναξη προθύμων σε θερινό τμήμα κι όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά η μεγάλη αποκάλυψη του Greeklignite έφθασε στη Βουλή κι αποτέλεσε βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας του εισηγητή του Σύριζα Θαν. Πετράκου.

Την ώρα που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος στην επιστράτευση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ, περιέργως, δεν είχε προβάλλει το θέμα της μη λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων κι έλυσε με χαρακτηριστική ευκολία την απεργία, επικαλούμενη την κήρυξή της ως παράνομη απ' τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων ασφαλώς και πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά το ίδιο σεβαστό πρέπει να είναι και το Σύνταγμα και ιδίως η τελευταία του διάταξη. Γι' αυτό και στις 26/7 διατυπώσαμε πρόσθετα ερωτήματα για την επιστράτευση, επισημαίνοντας τη "χλιαρή" στάση της ΓΕΝΟΠ.

Ο Αύγουστος και "τα μπάνια του λαού" κύλησαν χωρίς να ενοχλήσει κάτι τη μακαριότητα της ΓΕΝΟΠ, αλλά στις 1/9 μάθαμε πως 10 βουλευτές του Σύριζα, με επικεφαλής το σημερινό Υπουργό Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη και τους υπεύθυνους του Τομέα Ενέργειας Θαν. Πετράκο & Ευγ. Ουζουνίδου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία κατήγγειλαν την "αθλιότητα της επιστράτευσης" και ζήτησαν απ' το Μανιάτη και το Χαρδούβελη την κατάθεση εγγράφων που να αποδεικνύουν το βάσιμο των διακοπών ηλεκτροδότησης της 4/7, τις οποίες απέδωσαν ευθέως στην ίδια την κυβέρνηση. Αν κάποιος βρει κάποιο σχόλιο της συνήθως λαλίστατης ΓΕΝΟΠ για την πολύ σημαντική ερώτηση στη Βουλή, παρακαλείται να μας το στείλει. Εμείς πάντως δεν βρήκαμε.

Στην ερώτηση του Σύριζα η κυβέρνηση Σαμαρά ουδέποτε απάντησε, καθώς η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει απάντηση. Το πιο πιθανό είναι πως υπάρχει μόνο ποινική ευθύνη του Μανιάτη και της συγκυβέρνησης, για ψευδή βεβαίωση και για τις εντελώς αδικαιολόγητες και προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, που έκαναν σε διάφορες περιοχές της χώρας το βράδυ πριν την επιστράτευση, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο σκηνικό στην κοινή γνώμη. Στις 25 Φεβρουαρίου 2015, ένα μήνα μετά τις εκλογές, στήνεται Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου και την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ. Μετά μήπως πρέπει να μπει στη σειρά κι ο Μανιάτης, να λογοδοτήσει για την αθλιότητα της επιστράτευσης και των διακοπών ρεύματος;

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Οι "δημοκράτες" του Σαμαρά και οι "σοσιαλιστές" του Βενιζέλου δεν άντεξαν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και προχώρησαν σε μια εντελώς αυθαίρετη και παράνομη επιστράτευση, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας. Αφού πρώτα είχαν φροντίσει να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να πετσοκόψουν τους μισθούς, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση.

Δεν αρκεί λοιπόν η άρση της επιστράτευσης, που προφανώς θα την κάνει η νέα κυβέρνηση άμεσα, αν θέλει να έχει στοιχειώδη συνέπεια λόγων και έργων πριν και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία η διερεύνηση του τι πραγματικά έγινε στις 4/7, για να σταλεί παντού το μήνυμα της ανάγκης σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων.