Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το τσάμπα ρεύμα έρχεται, η μετοχή της ΔΕΗ καταρρέει

Το πρώτο μούδιασμα ήρθε τη Δευτέρα όταν κυκλοφόρησαν τα
σενάρια ότι επικεφαλής του παραγωγικού υπερυπουργείου αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας, με συνεπείς ιδέες και απόψεις σε σχέση με την οικονομία, την ανάπτυξη και το χώρο της ενέργειας.
Την αρχική δυσπιστία στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, διαδέχθηκε η επιβεβαίωση ήδη από χθες το πρωί των πληροφοριών για την ανάληψη του παραγωγικού χαρτοφυλακίου και ειδικότερα του χαρτοφυλακίου της ενέργειας από τον κ. Λαφαζάνη. Η αγορά στην πρώτη της αντίδραση, χθες, εξέλαβε..
την επιλογή αυτή ως απόφαση της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το προεκλογικό πρόγραμμα για το χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για τη ΔΕΗ.
Και η αντίδραση στο ταμπλό ήταν χαρακτηριστική: Η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε ένα ανελέητο σφυροκόπημα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, πρωτοστατώντας στην πτώση του γενικού δείκτη και καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες πίσω από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Άνοιξε στα 5,82 ευρώ για να φτάσει λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε χαμηλό 4,76 ευρώ (18,12%) και μέχρι το κλείσιμο να περιορίσει σχετικά τις απώλειές της στα 5,17 ευρώ (-11,17%). Ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ο υψηλός όγκος (1.769.571) αφού η τελευταία φορά που ξεπεράστηκε το όριο του 1.500.000 εκατομμυρίου ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Για πολλούς η αντίδραση της αγοράς ήταν αναμενόμενη. Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης προβλέπεται η ΔΕΗ να συνεισφέρει ένα σημαντικό κομμάτι αφού καλείται να παράσχει δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, μέσω μιας απροσδιόριστης διαδικασίας. Βεβαίως, εδώ και 2,5 περίπου χρόνια η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην είσπραξη των οφειλών πελατών, ακόμη και χωρίς το τσάμπα ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και αλλεπάλληλες κρίσεις ρευστότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς ενέργειας. Μόλις χθες οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών σε συνάντηση που είχαν στο λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού ΛΑΓΗΕ έκρουσαν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι καθυστερήσεις στις ήδη «κουρεμένες» πληρωμές τους, κινούνται από 90 έως 120 μέρες.
Εξάλλου χθες η νέα ηγεσία του παραγωγικού υπερυπουργείου (Π. Λαφαζάνης υπουργός, Γ. Τσιρώνης αν. Υπουργός Περιβάλλοντος) προσερχόμενη στην ορκωμοσία επιβεβαίωσε τα σχέδια για ακύρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, σχεδόν όλοι οι αναλυτές είχαν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους για τη μετοχή, τα πιθανά έσοδα της πώλησης, γεγονός που εξηγεί μέρος των απωλειών.
Όσο για το συνολικό προγραμματικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί πριν τις εκλογές, αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις που έρχονται ευθέως σε ρήξη με την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα της ενέργειας (το γνωστό και ως 3ο ενεργειακό πακέτο). Συγκεκριμένα το μοντέλο που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι θέλει να ακολουθήσει για τη ΔΕΗ αυτό περιλαμβάνει ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, μείωση του συνολικού κόστους του ρεύματος και ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικά για τη ΔΕΗ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο στόχος είναι – μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν – να επιστρέψει σε ποσοστό 100% στο Δημόσιο.

του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr