Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΔΝΤ: Δεν θα δεχθούμε την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων για ΑΔΜΗΕ και «Μικρή ΔΕΗ»


Δεν πρόλαβαν καλά καλά να συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τις προγραμματικές της κυβέρνησης στη Βουλή, και ήδη άρχισαν τα πρώτα “όργανα” από το εξωτερικό, σχετικά με τις εξαγγελίες περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων και στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγείρει σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες για τις εξαγγελίες ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων του ΑΔΜΗΕ και της..
Μικρής ΔΕΗ” και πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις του εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει με το “ξήλωμα” των παραπάνω διαδικασιών.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, χθες έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, ο οποίος και διευκρίνισε πως το μελλοντικό μοντέλο συνεργασίας με την Ελλάδα “βρίσκεται υπό συζήτηση”, ότι “η όποια ευελιξία πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων”, και ότι “το Ταμείο είναι σε συζητήσεις με τη κυβέρνηση για να κατανοήσει καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητές της”.
Πηγές ωστόσο που βρίσκονται κοντά στο ΔΝΤ, αναφέρουν ότι δύσκολα θα δώσει την έγκριση του στην ακύρωση κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτές της ενέργειας, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και κατονομάζοντας μεταξύ των άλλων τον ΑΔΜΗΕ και την "Μικρή ΔΕΗ".
Προβληματισμός επικρατεί για τα ίδια θέματα και στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν αποφεύγουν να σχολιάσουν τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες από την Κομισιόν, ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς δεν έχει ακόμη συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη γύρω από τη νέα στρατηγική της χώρας στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΔΜΗΕ, Μικρή ΔΕΗ, πώληση του 17%, ΔΕΠΑ, και ΕΛΠΕ). “Σαν αποτέλεσμα, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, δεν υοπάρχει κάτι που να μπορεί κάποιος να σχολιάσει”, απαντούν πηγές της ΕΕ.
Πηγές ωστόσο που γνωρίζουν τις θέσεις της Κομισιόν, σημειώνουν ότι αργά ή γρήγορα τα θέματα αυτά θα τεθούν, όπως για παράδειγμα το πως σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του 3ου ενεργειακού πακέτου (σσ: αναφέροντας μάλιστα ότι αρκετές εξαγγελίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση) ή με ποιο τρόπο θα ανοίξει σε τρίτους την αγορά του λιγνίτη.
Μπορεί προ εβδομάδας το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, να διέψευσε ότι εξετάζει να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα λιγνιτορυχεία Δράμας και Ελασσόνας ως απάντηση στο “στοπ” της Μικρής ΔΕΗ, το πρόβλημα ωστόσο υφίσταται.
Θεωρείται βέβαιο ότι η ματαίωση του σχεδίου για τη δημιουργία και πώληση της “Μικρής ΔΕΗ” θα οδηγήσει στην αναβίωση της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Ευρωδικαστηρίου, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη στην αγορά με ποσοστά της τάξης του 98%.
Παλαιότερα η ΕΕ είχε ζητήσει την παραχώρηση σε ιδιώτες του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, ενώ το Ευρωδικαστήριο είχε καταδικάσει το περασμένο καλοκαίρι τη ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι κατέχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, γι’ αυτό και προκειμένου να ανοίξει η αγορά, επελέγη η λύση της “Μικρής ΔΕΗ”.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν όταν θα υπάρξει η πρώτη εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τη νέα ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης μεταξύ των Βρυξελλών και του υπουργού Π. Λαφαζάνη.

 http://energypress.gr/news/reuma/DNT:-Den-tha-dehthoyme-thn-akyrwsh-twn-idiwtikopoihsewn-gia-ADMHE-kai-Mikrh-DEH