Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τρία ανοιχτά μέτωπα στην αγορά ενέργειας

Τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής

Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επείγουσες θεσμικές αλλαγές στην ενέργεια προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει η αγορά εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Μετέωρη έχει μείνει η θεσμοθέτηση του νέου Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα λεγόμενα νέα «ΑΔΙ», ένα σύστημα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά, που αφορά ιδιαίτερα τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού..
από φυσικό αέριο. Η ισχύς του παλαιού μηχανισμού έληξε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και το νέο σύστημα, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί θετικά, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς η σχετική απόφαση καθυστερεί προφανώς λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.
Το «κενό» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μονάδες της ΔΕΗ και των ιδιωτών, ενώ κάθε ημέρα που περνά αφήνει την αγορά έκθετη στον κίνδυνο να χαρακτηριστούν από την Κομισιόν τα «παλαιά ΑΔΙ» ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, πράγμα που θα ανάγκαζε τους παραγωγούς, ΔΕΗ και ιδιώτες, να πρέπει να επιστρέψουν εκατομμύρια ευρώ για τα ΑΔΙ των ετών 2005-2014.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το θέμα, αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός το έθεσε στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, επιδιώκουν συνάντηση με τον υπουργό για να τον ενημερώσουν σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. Η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, έστειλε επιστολή στον υπουργό στην οποία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με το υπουργείο για να αντιμετωπιστούν οι διάφορες στρεβλώσεις και να εξορθολογιστεί το σύστημα. Η ΕΒΙΚΕΝ θέτει το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που πλήττει ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης. Πάντως η υπερφορολόγηση στην ενέργεια, που είναι ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών τιμών, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον με βάση τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν στη διεξαγωγή των δημοπρασιών «φθηνού» ηλεκτρικού ρεύματος από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, στη σύναψη διμερών συμβάσεων με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος κ.λπ.
Το ζήτημα τέθηκε και την Τρίτη στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας με τον κ. Ζερβό της ΔΕΗ.
Πάντως, ο υπουργός, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου έχει υπαχθεί και η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, έχει ταχθεί υπέρ της φθηνής ενέργειας και έχει προαναγγείλει μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που όπως όλα δείχνουν δεν θα αφορούν μόνον τα οικιακά αλλά και τα βιομηχανικά και εμπορικά.

 http://energypress.gr/news/reuma/M.-Pioy:-Tria-anoihta-metwpa-sthn-agora-energeias