Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ό,τι πρέπει να ξέρει ο Λαφαζάνης για τη ΔΕΗ

Πώς είναι η εικόνα της μετοχής σε ένα έτος, ποια η ρευστότητα, οι υποχρεώσεις και το όραμα του υπουργού
Σε ατμομηχανή της οικονομίας θέλει να μετατρέψει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τη ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας, φυσικά, ότι χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση. Συνοπτικά, ο νέος υπουργός παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακύρωσε τον τεμαχισμό της σε μεγάλη και μικρή, και οδηγείται σε πλήρη..
απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα και προσλαμβάνεται προσωπικό. Παράλληλα, αποκτά κεντρικό ρόλο στην προώθηση των ΑΠΕ μέσω της αναβάθμισης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Φιλοδοξεί δε να ασκήσει και κοινωνική πολιτική με μείωση των τιμολογίων, αλλά και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, 300 κιλοβάτ ανά μήνα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιθυμεί να μειώσει κατά 20 έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα εκτιμάται να φέρει σημαντική μείωση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσει.

Ποια είναι η εικόνα της εταιρείας και τι σημαίνει το "πάγωμα" των αποκρατικοποιήσεων; H αποκρατικοποίηση περιλάμβανε την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και τη πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, εταιρεία (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014) είχε περίπου 330 εκατ. διαθέσιμη ρευστότητα, 1 δισ. ευρώ γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ ύψους 220 εκ. για και 235 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ, αλά και από την KfW ύψους 625 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες χρηματοροές ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ.



Από την άλλη οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι ύψους 650 εκατ. ευρώ, στα 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις.

Ο S&P’s εκτιμά ότι η επιδείνωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης το 2015 θα είναι κατά περίπου 200 εκ. ευρώ, ενώ μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε χρεοκοπία. Η Goldman Sachs πρόσφατα έκανε αναθεώρησε τις προβλέψεις για την εταιρεία, που αντανακλούν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, αλλά τη μη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού την περίοδο 2015-2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο 1,3% το 2016.

Η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει σημαντική πτώση μέσα σε ένα έτος, αντανακλώντας το κλίμα, καθώς περσι η μετοχή ήταν στα 11,09 ευρώ, ενώ τώρα στα 5,50 ευρώ. Το 2014 η τιμή της μετοχής είχε φτάσει και τα 13 ευρώ, ενώ πλέον οι αναλυτές τοποθετούν την τιμή - στόχο στα περίπου 4,5 ευρώ.

 http://www.protothema.gr/economy/article/451200/oti-prepei-na-xerei-o-lafazanis-gia-ti-dei-/