Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Λαφαζάνης: Νέος ρόλος για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα επανέλαβε, κατά βάση, σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνης, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων. Μίλησε για το νέο ρόλο της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ,  για την ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.
Ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι τυχαία η μετονομασία του..
υπουργείου που ανέλαβε σε Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς για την κυβέρνηση αποτελεί κύρια προτεραιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την καινοτόμο βιομηχανική ανάπτυξη με στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί η γ.γ. Βιομηχανίας, ενώ παρά τα εμπόδια των κοινοτικών κανονισμών θα επιδιωχθεί η εφαρμογή κλαδικών και τομεακών πολιτικών. Ειδική αναφορά έκανε, για παράδειγμα, στη ναυπηγική κιαι ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.
Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδίως στον ηλεκτρισμό, υπήρξε καταστροφική: “Υποβαθμίστηκε η ΔΕΗ και καταληστεύεται. Αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία θα οδηγηθεί σε ασφυξία. Οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη και επιτείνουν την ύφεση. Η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά. Η ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται σε πρωτοφανή εξάπλωση και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν το 1,7 δις. ευρώ. Οι ΑΠΕ σημειώνουν σημαντική αύξηση του μεριδίου τους, όμως οι μικροί παραγωγοί εξοντώνονται. Τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ παρά τις μειώσεις στις ταρίφες ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ. Η παταγώδης αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής ήρθε ως αποτέλεσμα του ανύπαρκτου ενεργειακού σχεδιασμού που ευνοούσε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα στρατηγική με προοδευτικό πρόσημο”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει τα εξής μέτρα: “Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό ΔΕΗ. Σταματάμε την περαιτέρω αποκρατικοποίηση ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Σταματάει η υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο όμιλος μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ανασχεδιασμός της ΔΕΗ, πρόσληψη νέου προσωπικού και απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η ΔΕΗ μπορεί έτσι να μειώσει (σύμφωνα και με τη ΡΑΕ) κατά 20-40% το κόστος παραγωγής της, με οφέλη και για τα τιμολόγια των καταναλωτών”.
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για αναθεώρηση του ρυθμιστικού  πλαισίου της ΡΑΕ. Επίσης, επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευση για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 κιλοβάτ/μήνα σε 300.000 νοικοκυριά.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι “θα επιδιώξουμε μείωση στις τιμές προμήθειας του αερίου, οι οποίες είναι οι ακριβότερες της Ευρώπης. Η ΔΕΠΑ ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο χωρίς μεσάζοντες για να πάει το αέριο παντού στη χώρα. Εγκαταλείπεται κάθε ιδέα αποκρατικοποίησής της. Εμείς δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε τον ΔΕΣΦΑ, αλλά η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. Θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μας μετά την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε.”
Σχετικά με το πετρέλαιο, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε μεγάλο τον παραγωγικό ρόλο των ΕΛΠΕ. “Το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα ώστε να παίξουν κεντρικό ρόλο στη μείωση των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας”, σχολίασε.
Επίσης, είπε ότι “αναβαθμίζουμε την προσπάθεια για έρευνες υδρογονανθράκων, αναζητώντας τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Θα επανεξετάσουμε τον διαγωνισμό για Δ. Ελλάδα-Κρήτη”.
Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε μια νέα ενεργειακή πολιτική διεθνών σχέσεων. “Η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων ηγεμονικών κρατών. Θα αναπτύξουμε πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική συνεργασιών με γνώμωνα το εθνικό όφελος”, κατέληξε. 

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Lafazanhs:-Neos-rolos-gia-DEH-DEPA-ELPE-sthn-energeiakh-politikh-ths-kybernhshs