Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος στην πρόωρη σύνταξη: Στο στόχαστρο και όσοι έχουν θεμελιώσει έτη ασφάλισης αλλά όχι όριο ηλικίας

Οι ασφαλισμένοι πριν το 1983 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων -κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες- θα τεθούν επί τάπητος τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», συνολικά 100.000 άτομα έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Από αυτούς οι 80.000 εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την «επαναφορά» της συζήτησης στις πρόωρες.
Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην «εξάλειψη "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία
και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Στο «επίκεντρο» βρίσκονται ..ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους σκέφτονται να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του λεγόμενου πέναλτι πρόωρης αποχώρησης. Σήμερα στο δημόσιο για παράδειγμα το πέναλτι αυτό ξεκινάει από το 4,5% και φτάνει μέχρι και το 22% για όσους αποχωρούν νωρίτερα από 1 ως και 5 χρόνια. Το πέναλτι αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.
Στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πέναλτι είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που φεύγουν νωρίτερα 5 έτη να χάνουν το ένα τρίτο της σύνταξης.
Παράλληλα στα ειδικά Ταμεία, όπως αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων θα σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έφεραν σε πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 10.000 εργαζόμενους.
Στόχος είναι να σταματήσει η πλειοψηφία των εργαζόμενων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δημόσιο και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία η συντριπτική πλειοψηφία, το 70% ή και το 80% των υπαλλήλων βγαίνουν σε σύνταξη πρόωρα.
Από 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή στα 62 με μειωμένη (ή εναλλακτικά στα 62 με πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης).
Μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.