Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αποκρατικοποιήσεις: Aκόμη και μετά τη συμφωνία στο EuroGroup, υπάρχουν τρεις (τουλάχιστον) τρόποι για να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ

Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών

Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία έχει πολλά όπλα διαθέσιμα για να σταματήσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη στον Ελληνικό Λαό και άξια της μοίρας της …
=========================================
Οι εξελίξεις τρέχουν και καλό είναι να επικεντρωθεί κανείς στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και μπρος και όχι μόνο να αναλώνεται σε (δικαιολογημένες) κριτικές, πολεμικές ή ανέξοδες εκτιμήσεις. Θέλοντας να επικεντρώσουμε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κείμενο συμφωνίας του Eurogroup (παρατίθεται στα Αγγλικά με δικές μας υπογραμμίσεις) είναι αρκετά σαφές.
 
III. Policies to promote growth
Privatisation and public asset management – To attract investment in key sectors and utilise the state’s assets efficiently, the Greek authorities will: • Commit not to roll back privatisations that have been completed. Where the tender process has been launched the government will respect the process, according to the law. • Safeguard the provision of basic public goods and services by privatised firms/industries in line with national policy goals and in compliance with EU legislation. • Review privatisations that have not yet been launched, with a view to improving the terms so as to maximise the state’s long term benefits, generate revenues, enhance competition in the local economies, promote national economic recovery, and stimulate long term growth prospects. • Adopt, henceforth, an approach whereby each new case will be examined separately and on its merits, with an emphasis on long leases, joint ventures (private-public collaboration) and contracts that maximise not only government revenues but also prospective levels of private investment. • Unify (HRDAF) with various public asset management agencies (which are currently scattered across the public sector) with a view to developing state assets and enhancing their value through microeconomic and property rights’ reforms.
 
1. Σε πρώτη ματιά – και ειδικότερα σε ότι αφορά την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ – η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με τον ήδη ψηφισμένο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου Ν. 4237/2014 «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις». Δηλαδή, να συνεχίσει το “διαγωνισμό” που προβλέπονταν σε αυτό το νόμο. Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερη ανάρτησή μας, (βλέπε : Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν μυρίζει καλά … http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/04/blog-post_691.html ) είχαμε επισημάνει ότι ο “διαγωνισμός” αυτός χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ασάφεια σε ότι αφορά τη μεθοδολογία επιλογής της βέλτιστης οικονομοτεχνικής προσφοράς. Στην ουσία ο Νόμος καθιστά ως μόνο αρμόδιο για την επιλογή αυτή το Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ιταλικής TERNA (η οποία στους κύκλους της αγοράς θεωρούνταν ως ο πλέον πιθανός αγοραστής του ΑΔΜΗΕ), το ποσό το οποίο είχε σκοπό να διαθέσει δεν ξεπερνούσε το (ευτελές) ποσό των €350εκ, όσο δηλαδή ήταν το κατώτατο προβλεπόμενο τίμημα του “διαγωνισμού”. Δείτε εδώ : Αποκλειστικό - στα €350 εκ. είχαν καθορίσει το τίμημα πώλησης του ΑΔΜΗΕ! ,  http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/01/350.html .
 
Συμπέρασμα 1ο : η πώληση του 66% του συστήματος μεταφοράς μπορεί να αποφευχθεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που θα κηρύττει το διαγωνισμό άγονο. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ ορίζεται από την πολιτική ηγεσία και μπορεί να αλλάξει με μια απλή υπουργική απόφαση.

 
2. Στη συμφωνία του Eurogroup σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις (άρα και η πώληση του ΑΔΜΗΕ) θα πρέπει να εξασφαλίζουν την παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Εθνικής πολιτικής και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Όπως είχαμε και στο παρελθόν επισημάνει, η πώληση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς δεν επιβάλλεται από καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα εθνικά συστήματα μεταφοράς ενέργειας παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, πλην των υπό επιτήρηση χωρών του Νότου. Δείτε εδώ : Μπλόκο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ – Να μην ιδιωτικοποιηθεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2053.html .
Συμπέρασμα 2ο : η ΕΕ ΔΕΝ μπορεί να επικαλεσθεί λόγους ανταγωνισμού ώστε να υποχρεώσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ  
3. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η Κυβέρνηση δέχεται ασύμμετρες πιέσεις για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, είναι στο χέρι της να αλλάξει το σχετικό νόμο και να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό με διαφορετικούς όρους, κρατώντας το πλειοψηφικό πακέτο στον Όμιλο ΔΕΗ και επικαλούμενη λόγους εθνικής στρατηγικής και εθνικών συμφερόντων. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αλλάξει και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα μεταθέτοντας την μερική πώληση στο απώτατο μέλλον.
Συμπέρασμα 3ο : ακόμα και αν δεχτούμε (;) ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει την πώληση του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να αλλάξει το σχετικό νόμο και τους όρους, κάνοντάς την πιο δύσκολη ή λιγότερο (;) επώδυνη
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί δικαστική προσφυγή των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ (που είναι θυγατρική του Ομίλου της ΔΕΗ) στο ΣτΕ σχετικά με την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία του Ταμείου της ΔΕΗ στα πάγια της επιχείρησης. Η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί (Δεκέμβριος 2014) αλλά η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Δείτε εδώ : Στην ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων για τον ΑΔΜΗΕ, http://energypress.gr/news/stin-olomeleia-toy-ste-i-prosfygi-ton-ergazomenon-gia-ton-admie
 
Επιπλέον, υπάρχει και άλλη μία προσφυγή στο ΣτΕ – αυτή τη φορά από Έλληνες Πολίτες – ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Εθνικής Κυριαρχίας. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμα. Δείτε εδώ : Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με βάση την πετυχημένη «συνταγή νερά», http://energypress.gr/news/nea-prosfygi-sto-ste-gia-tin-polisi-toy-admie-me-vasi-tin-petyhimeni-syntagi-nera
Συμπέρασμα 4ο : η πώληση του ΑΔΜΗΕ μπορεί να ακυρωθεί με δικαστική απόφαση
 
Ηθικόν Δίδαγμα :
Ακόμα και μετά τη συμφωνία στο EuroGroup, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία έχει διαθέσιμα πολλά, νομικά, τεχνοοικονομικά, πολιτικά και (ενδεχομένως) δικαστικά επιχειρήματα να σταματήσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη στον Ελληνικό Λαό και άξια της μοίρας της …
Πηγή http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/02/eurogroup_25.html?spref=fb