Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

33 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι κερασμένοι καφέδες στη ΓΕΝΟΠ


Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έσπευδαν χθες, μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες από τη νέα συλλογική σύμβαση, που υπέγραψαν με τη διοίκηση της εταιρείας, να «σβήσουν» την πυρκαγιά οργής που ξέσπασε. Διευκρίνιζαν ότι τα τροφεία που εγκρίθηκαν δε μεταφράζονται σε χρηματική αύξηση, παρά μόνο κουπόνια σίτισης για καφέδες και σάντουιτς που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.
Προσέθεταν ότι ανάλογα επιδόματα προβλέπονται και σε άλλες επιχειρήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι στη ΔΕΗ μέχρι σήμερα, τέτοια παροχή δεν..
προβλεπόταν, με αποτέλεσμα η θέσπιση τροφείου να οδηγεί σε μια παροχή ύψους 6 ευρώ την ημέρα ή αλλιώς 150 ευρώ το μήνα. Αυτά τα κουπόνια δηλαδή που θα χορηγούνται από τη ΔΕΗ ισοδυναμούν με το 8 έως 10% του σημερινού μέσου καθαρού μισθού στη ΔΕΗ που κυμαίνεται μεταξύ 1500 και 1600 ευρώ.
Πάντως η σπουδή των συνδικαλιστών να συμμαζέψουν τα... ασυμμάζευτα, εξηγείται και για έναν άλλο λόγο: ότι για την έγκριση της συλλογικής σύμβασης είχαν εξασφαλίσει προηγουμένως τις ευλογίες του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Θυμίζουμε ότι η ΓΕΝΟΠ είναι από τους λίγους προνομιούχους φορείς της αγοράς ενέργειας που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το νέο υπουργό (ο οποίος δεν έχει δει ακόμη σημαντικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς ενέργειας) εξασφαλίζοντας –όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις– το πράσινο φως για τη νέα ευνοϊκή ΕΣΣΕ. Επισήμως όταν τέθηκε ζήτημα αυξήσεων, ο κ. Λαφαζάνης παρέπεμψε «διπλωματικά» στη διοίκηση της ΔΕΗ. Σημειώνεται εξάλλου ότι επίκεινται εκλογές στη ΓΕΝΟΠ.
Όσο για το κόστος αυτής της παροχής για τη ΔΕΗ;
Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της ΔΕΗ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 9μήνου ανερχόταν σε 18.766 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 2.500 έκτακτοι. Μόνο για τους μόνιμους λοιπόν, η εταιρεία θα χορηγεί καθημερινά κουπόνια ύψους έως 6 ευρώ με συνολικό κόστος που φτάνει τις 112 χιλιάδες ευρώ την ημέρα  ή αλλιώς τα 2,8 εκατ. ευρώ το μήνα ή 33,7 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αυτά είναι τα χρήματα που θα πληρώσει το ταμείο της ΔΕΗ, δηλαδή το ταμείο που «γεμίζει» από τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές, δηλαδή τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΚΟ. Όσοι δηλαδή αντέχουν ακόμη και πληρώνουν αφού υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Χαλυβουργία
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η απόφαση για τα τροφεία των 33 εκατ. ευρώ ελήφθη ακριβώς ένα χρόνο μετά την απόφαση της Χαλυβουργίας Ελλάδος να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για το οριστικό κλείσιμο μιας από τις πιο ιστορικές βαριές βιομηχανίες το εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ήταν 17 Φεβρουαρίου όταν η Χαλυβουργία απηύθυνε την ύστατη έκκληση να εφαρμοστούν τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, στα οποία η ΔΕΗ είχε αντισταθεί σθεναρά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πουλά κάτω από το κόστος παραγωγής. Η έκκληση αυτή δεν εισακούστηκε και το εργοστάσιο έκλεινε στις 12 Ιουνίου του 2014 αφήνοντας ανέργους τους τελευταίους 74 εργαζόμενους από τους συνολικά 450 εργάτες που απασχολούνταν προ κρίσης.  
Ποιο ήταν το κόστος για την ελάφρυνση του τιμολογίου ρεύματος που ζητούσε όχι η Χαλυβουργία Ελλάδος αλλά συνολικά  όλες μαζί οι 5 εν ζωή χαλυβουργίες της χώρας και το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως; Λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 60% από τους κερασμένους από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ καφέδες.
Όμως για τους 2500 εργάτες της ιδιωτικής βιομηχανίας, δεν περισσεύουν χρήματα για καφέδες. Το είδαμε και στις Σκουριές...

(capital.gr)