Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Απόφαση της Κομισιόν ανοίγει, εκ νέου, θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης για τις ΥΚΩ

Ένα νέο βάρος που έρχεται από παλιά είναι πιθανόν να κληθεί να επωμιστεί η ΔΕΗ και αφορά την επιβολή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στην πενταετία 2007 – 2011, την οποία επιβολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση την απόφαση που αποκαλύπτει σήμερα το energypress, θεωρεί ως κρατική ενίσχυση.
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει ληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δημοσιεύθηκε τώρα και αφορά προσφυγή που είχε κάνει το 2010 η Verbund APT Energa Hellas Α.Ε. (πρόκειται για την εταιρεία προμήθειας ρεύματος..
στην οποία συμμετείχε τότε η Αυστριακή Verbund και η οποία, μετά την αποχώρηση των Αυστριακών, εξελίχθηκε στη γνωστή Energa που κατέρρευσε στη συνέχεια με πάταγο).
Η απόφαση δεν καταλήγει σε κάποιου είδους κυρώσεις και αφεαυτής δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ΔΕΗ. Ωστόσο η D.G. Comp αποφαίνεται ρητά ότι οι ΥΚΩ τη συγκεκριμένη πενταετία συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση: «Δεδομένου ότι η αντιστάθμιση για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας της ΔΕΗ έχει ήδη καταβληθεί τουλάχιστον για τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010 και 2011, οποιαδήποτε ενίσχυση έχει ήδη χορηγηθεί συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε το μέτρο πριν από τη λήψη θετικής απόφασης από την Επιτροπή, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που υπέχει».
Γιατί όμως, αφού η Κομισιόν δεν προβαίνει σε κυρώσεις, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί σε περιπέτειες η ΔΕΗ; Διότι εκκρεμούν προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια από μεγάλους πελάτες εναντίον της ΔΕΗ οι οποίοι θεωρούν ότι κακώς χρεώθηκαν με ΥΚΩ και οι προσφυγές θα εκδικαστούν εντός του έτους. Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστους συνομιλητές του energypress, υπάρχει πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με την οποία τα εθνικά δικαστήρια οφείλουν να συναγάγουν από την απόφαση της Κομισιόν, κάθε έννομη συνέπεια με βάση το εθνικό δίκαιο. Πρακτικά, τα ελληνικά δικαστήρια, στο βαθμό που η κρίση της Κομισιόν είναι ότι η καταβολή των ΥΚΩ αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις κατά την εκδίκαση των προσφυγών των καταναλωτών εναντίον της ΔΕΗ. Επειδή μάλιστα οι προσφεύγοντες έχουν καταθέσει αγωγές, θα μπορούσε η υπόθεση να φτάσει ακόμα και στο να επιβληθεί η επιστροφή των παράνομα καταβληθέντων ΥΚΩ.
Γιατί όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στην πενταετία 2007 – 2011; Διότι από το 2012, και αφού είχαν υπάρξει αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η χώρα μας ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η καταβολή των ΥΚΩ επιβλήθηκε απευθείας στους καταναλωτές (και όχι στις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες με τη σειρά τους εισέπρατταν τις χρεώσεις από τους καταναλωτές). Ο νόμος εκείνος καθόριζε τις ενιαίες χρεώσεις ΥΚΩ ανά κατηγορία πελάτη και για τα προηγούμενα έτη 2009, 2010 και επιμέριζε σε όλη την επικράτεια το σχετικό κόστος που αντιστοιχούσε στην παροχή των ΥΚΩ για τα έτη 2007 έως 2011.
Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν νομικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το energypress, παρότι η διευθέτηση του 2012 εθεωρείτο ότι είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η τωρινή απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ανοίγει εκ νέου το φάκελο ΥΚΩ, τουλάχιστον σε δικαστικό επίπεδο, και η εξέλιξη της υπόθεσης παραμένει άδηλη.

 http://energypress.gr/news/apofasi-tis-komision-anoigei-ek-neoy-thema-paranomis-kratikis-enishysis-gia-tis-yko