Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φόβοι για νέο κίνημα «δεν πληρώνω» λόγω ΕΤΜΕΑΡ

Φόβους για ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω» πυροδοτούν οι συνεχείς ανακοινώσεις για ακύρωση της αύξησης στο ΕΤΜΕΑΡ και για μείωση των τιμολογίων στο ρεύμα. 
Σαν αποτέλεσμα του μπαράζ δηλώσεων του υπουργού, πως «εφόσον δεν το κάνει η ΡΑΕ, θα προχωρήσουμε εμείς σε κατάργηση των αυξήσεων», πολλοί καταναλωτές (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τηλεφωνήματα που γίνονται στα ΜΜΕ και από όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) εμφανίζονται αποφασισμένοι «να μην σπεύσουν να εξοφλήσουν ..
το λογαριασμό τους», πριν να ξεκαθαρίσει εντελώς η κατάσταση.
Και παρ' ότι η επιβάρυνση για την οποία ξεκίνησε η «βεντέτα» του Π. Λαφαζάνη με τη ΡΑΕ είναι μικρή - μόλις 2 ευρώ το τετράμηνο- ο φόβος η υπόθεση να ενισχύσει τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω», είναι μεγάλος.
Τα πράγματα έχουν ως εξής. Δεδομένου ότι η απόφαση της ΡΑΕ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 4 Μαρτίου, μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες της ΔΕΗ υπολογίζεται πως έχουν ταχυδρομήσει περί τους 1,5-2 εκατομμύρια λογαριασμούς (180-200.000 ημερησίως). Αυτό σημαίνει πως όσα τετραμηνιαία εκκαθαριστικά εκδόθηκαν από τις 5 Μαρτίου και μετά, περιλαμβάνουν για την κατανάλωση που έγινε στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, την χρέωση ΕΤΜΕΑΡ με την αύξηση, καθώς αυτή ισχύει αναδρομικά από 1ης/1/2015 σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση.
Με άλλα λόγια, για όσο θα συνεχίζονται η ασάφεια και η διένεξη υπουργείου- ΡΑΕ για το συγκεκριμένο τέλος, τόσο θα ενισχύονται και οι φόβοι μη τυχόν το θέμα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν θέλει άλλωστε και πολύ για να ξεφύγει η κατάσταση, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία: Κάθε φορά που υπάρχει θολούρα ή κόντρα ως προς κάποια χρέωση (π.χ. χαράτσι, ΥΚΩ), δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για καθυστερήσεις πληρωμών.
Προς το παρόν επικρατεί απόλυτη σύγχυση για το θέμα, και η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να απαντήσει στους καταναλωτές ως προς τι θα γίνει με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ούτε αν αυτή θα πιστωθεί στον πελάτη μέσω του επόμενου λογαριασμού, αφού ούτε το ίδιο το υπουργείο έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει. «Δεν ξέρουμε, περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο», είναι η απάντηση που παίρνουν από τις υπηρεσίες της όσοι ρωτούν σχετικά, με την επισήμανση ότι ο λογαριασμός πρέπει να εξοφλείται στην ώρα του, αλλιώς καθίσταται ληξιπρόθεσμος. «Αν δεν βρει η ΡΑΕ ισοδύναμους πόρους ή αν δεν πάρει νέα στοιχεία που να δείχνουν πως δεν συντρέχει λόγος αύξησης, τότε θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση», απαντά το υπουργείο.
Δεν θέλει πάντως και πολύ για να ξεφύγει η κατάσταση. Τι και αν έφυγε το χαράτσι από τους λογαριασμούς, το κίνημα "δεν πληρώνω" δηλώνει παρών αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ φτάνουν σήμερα τα 2 δισ. ευρώ, και υπό το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, εύκολα θα μπορούσε να πάρει πάλι την ανιοιύσα. Άλλωστε, την ύπαρξη του προβλήματος, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πολλά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν στην ώρα τους, έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να το κάνουν.
Επιπλέον στο πρώτο δίμηνο του έτους η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες του 2014.

www.energypress.gr