Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τι θα βρει στη ΔΕΗ ο νέος επικεφαλής

Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές έχει
εκδηλωθεί ένα μπαράζ αρνητικών εκθέσεων για τη μετοχή της ΔΕΗ. Κοινός τόπος των αναλυτών που παρακολουθούν τη μετοχή της εταιρείας είναι ότι δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συνθηκών εξαιτίας των κυβερνητικών προθέσεων που ξεκινούν από τα μέτρα ανακούφισης για τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα και φτάνουν μέχρι την αλλαγή της φυσιογνωμίας της ΔΕΗ.
 Οι προοπτικές επιδεινώνονται από τα προβλήματα..
ρευστότητας, τη μη διευθέτηση του ζητήματος των τιμολογίων αλλά και από την ακύρωση (;) του πλάνου αποκρατικοποίησης το οποίο προέβλεπε την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τι περιμένει τον νέο επικεφαλής μόλις αναλάβει; (θυμίζουμε ότι ο Α. Ζερβός παραιτήθηκε ωστόσο παραμένει για λίγες ημέρες μέχρις ότου η πολιτική ηγεσία πάρει την απόφασή της για τον αντικαταστάτη του). Το νούμερο ένα πρόβλημα για την εταιρεία παραμένει η ρευστότητα , κυρίως εξαιτίς της μη βελτίωσης στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών. Θυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι ανεξόφλητες οφειλές φλερτάρουν με τα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. 
Το πρόβλημα της ρευστότητας επιδεινώνεται από την ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης για την εταιρεία – ιδιαίτερα μετά και την τελευταία υποβάθμιση από την Standard & Poors. Το πρόβλημα ακουμπά και το σκέλος των επενδύσεων όπου η ΔΕΗ στους επόμενους μήνες καλείται να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που είναι και το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα για την εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Τώρα μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας των αναλυτών, αποτελούν οι εξαγγελίες που έγιναν από την κυβέρνηση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί γύρω από τη ΔΕΗ. 
Αρκετοί αναλυτές μάλιστα προεξοφλούν μειώσεις στα έσοδα της εταιρείας από πιθανή μείωση των τιμολογίων (μεσοσταθμικά κατά 10%). Επίσης στην πράξη είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επιβάρυνση για τη ΔΕΗ από το μέτρο για το δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλιάδες νοικοικυριά (περίπου 100 εκατ. ευρώ) έστω και εάν θεωρητικά το κόστος θα καλυφθεί από το κράτος, που όμως ήδη χρωστά περί τα 180 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Επίσης υπάρχει πάντα ανοιχτό το παράθυρο για αύξηση του λειτουργικού κόστους από πιθανές αυξήσεις σε μισθούς (η ΣΣΕ που υπεγράφη προβλέπει αυξήσεις πέρα από το θέμα των τροφείων, όταν λήξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Η νέα διοίκηση εξάλλου θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των σχέσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία και τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες. Κάποιοι εξ αυτών έχουν υπογράψει τα προσωρινά τιμολόγια, κάποιοι όχι, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι για όλους δεν υπάρχει μια οριστική και μόνιμη λύση που να ικανοποιεί το ζητούμενο για ανταγωνιστικό κόστος ρεύματος για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια δεν έλειψαν οι εντάσεις , με αποτέλεσμα οι σχέσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες να φτάσουν σε οριακό σημείο. 
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα. Πάντως για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω και η ΔΕΗ να συνεχίσει να έχει θετική πορεία, βασική προϋπόθεση είναι η εταιρεία να συνεχίσει να εξορθολογίζει τα κόστη της. Αυτό έδειξε και η τελευταία μελέτη της E&Y για λογαριασμό της ΡΑΕ, η οποία εντόπισε δυνατότητα μείωσης του «λίπους» από 192 έως 236 εκ. ευρώ, στους τομείς της παραγωγής και των ορυχείων. Τέλος στα θετικά για τη ΔΕΗ, πρέπει να συμπεριληφθούν οι αναμενόμενες μειώσεις στα κόστη από τις ρυθμιστικές αλλαγές καθώς και στα κόστη πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση των περιθωρίων άνω του 0,5 δισ. ευρώ για την εταιρεία μέσα στο 2015 (Alpha Finance).
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)