Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο "εθνικός στόχος" των αιολικών, η "εγκατεστημένη ισχύς" και "άλλε ωρέε ιστορίε"

Ένα άρθρο του κ.Καλλιτσάντση, Πρoέδρου Δ.Σ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., για την ετήσια έκδοση GREEK ENERGY 2015 θα δούμε σήμερα. Διαβάζουμε λοιπόν στο άρθρο πως 
"Στα τέλη του 2014, τo σύνολο της εγκαταστημένης ισχύος από αιολικές μονάδες άγγιξε τα 1.980 MW, αυξημένη κατά 115 ΜW από το 2013 (1.865 MW), σημειώνοντας ωστόσο απόκλιση της τάξεως του 50% από τους επιδιωκόμενους ενδιάμεσους εθνικούς στόχους του 2014 για την εγκαταστημένη ισχύ στα αιολικά. Σύμφωνα με το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, σε συνέχεια της κοινοτικής οδηγίας (2009/28/ΕΚ) για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο των πολιτικών ..για το κλίμα και την ενέργεια (επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων «20-20-20»),η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων το 2014 θα ανερχόταν στα 4.000 MW, και στα 7.500 MW το 2020."

Ο "εθνικός στόχος" για τα αιολικά είναι ασφαλώς η Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010. Ένας "εθνικός στόχος" που έσβηνε τον εγχώριο λιγνίτη και με πρόσχημα τις ΑΠΕ παρέδιδε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο ...
εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το είχε πει άλλωστε απροκάλυπτα ο Μανιάτης στη Βουλή, στις 15/10/2010, απαντώντας σε ερώτηση και βάζοντας στην απάντηση το βαρύγδουπο τίτλο "ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ": "Τελευταία παρατήρηση: Λιγνίτης και ο ρόλος του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «ΝΑΙ» πρέπει να μειώσουμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «ΝΑΙ» ο λιγνίτης από το 2013 και μετά δεν θα είναι πια το φθηνό καύσιμο, λόγω των ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουμε στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων που μπορεί και να ξεπεράσουν, κύριε Πρόεδρε, ανά έτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με άλλα λόγια, ο λιγνίτης μας ανέστησε ως χώρα, μας ανέπτυξε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια στηριχτήκαμε στο εθνικό μας αυτό καύσιμο και αυτό «την έκανε τη δουλειά του». Από το 2013 και μετά, όμως, ο λιγνίτης θα πάψει να είναι το φθηνό καύσιμο, θα γίνει ακριβό καύσιμο και γι’ αυτό και βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο. Άρα, σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση πηγαίνουμε". Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που η Γερμανία κατασκεύαζε τις σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες ΒοΑ, ΒοΑ2 & ΒοΑ3 στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία, Boxberg και Schwarze Pumpe στη Σαξωνία, αυτές που διασφαλίζουν το μέλλον του λιγνίτη στη Γερμανία, ο Μανιάτης με τη Μπιρμπίλη, (και προφανώς όχι μόνο αυτοί), αποφάσιζαν να δέσουν την Ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο πιο ακριβό καύσιμο, στο φυσικό αέριο. Σ' αυτό που εγκαταλείπεται πλέον σ' όλη την Ευρώπη για χάρη του λιθάνθρακα!

H σημαντική αυτή απόκλιση –κάτω από το μισό- του επιδιωκομένου ενδιάμεσου στόχου από την σημερινή πραγματικότητα, υπαγορεύει την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και κάνει αναγκαία και την εντονότερη υποστήριξη του κλάδου των αιολικών για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων «20-20-20» για το περιβάλλον και την ενέργεια.", μας λέει ο κ.Καλλιτσάντσης. Όντως πρέπει να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και κάποια άλλα πράγματα, όπως :

  • Ποια είναι η πραγματική συμβολή των αιολικών στην παραγωγή ηλεκτρισμού;
  • Ποια είναι η μείωση εκπομπών CO2 την οποία πετυχαίνουν τα αιολικά;
  • Πόσο θα μας κοστίσουν τα αιολικά;
  • Γιατί χρειάζεται "υποστήριξη" και μάλιστα "εντονότερη" ο κλάδος των αιολικών;
  • Ποιο το εθνικό συμφέρον απ' τους "ευρωπαϊκούς στόχους 20-20-20";


Η "εγκατεστημένη ισχύς" των αιολικών δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τη συμβολή των αιολικών στην παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς πρέπει και να φυσάει. Κι όπως είδαμε πρόσφατα, ακόμα κι αν είχαμε βάλει τα 7500MW αιολικών που ονειρεύονταν οι Μπιρμπίλη-Μανιάτης κι εξακολουθεί να θέλει ο κ. Καλλιτσάντσης, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 ΔΕΝ θα είχαμε ρεύμα στη χώρα!, καθώς δεν φυσούσε παρά ελάχιστα, στη μέση του Αιγαίου. Μετρήσεις της αξιοπιστίας της ισχύος των αιολικών σε Βρετανία-Γερμανία-Δανία-Ιρλανδία κατεβάζουν την αξιοπιστία ισχύος των αιολικών στο 1,5-11%, ακριβώς επειδή δεν φυσάει. Ο δικός μας ΑΔΜΗΕ δέχεται για τις δικές του μελέτες αξιοπιστία αιολικής ισχύος 10%. Τι μπορείτε να ηλεκτροδοτήσετε με αξιοπιστία 10%; Δηλαδή με αξιοπιστία 90% να μην έχετε ρεύμα και να κοιτάτε τις ανεμογεννήτριες απλά να μουτζουρώνουν το τοπίο;

Τα αιολικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2. Το απέδειξε η Γερμανία, που έχοντας εγκαταστήσει 32GW αιολικών δεν μείωσε καθόλου τις εκπομπές της. Τις εκπομπές τις μειώνει η μειωμένη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων λόγω ήπιου χειμώνα ή λόγω ύφεσης της οικονομίας, αλλά πάντως όχι η χρήση αιολικών.

Τα 7500MW αιολικών θα μας κοστίσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ κι αν δεν φυσάει, όπως δεν φυσούσε στις 4 Απριλίου και πολλές άλλες μέρες, η χώρα δεν θα έχει ρεύμα. Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δημιουργούνται ουσιαστικά μόνο στη φάση της μεταφοράς και της ανέγερσης του εξοπλισμού, ελάχιστες στη λειτουργία και τη συντήρηση, δημιουργούνται όμως πολύ περισσότερες στις χώρες απ' όπου εισάγουμε τις ανεμογεννήτριες. Με τα 10 δισ. ευρώ μπορούμε να κάνουμε την Πτολεμαΐδα 5 κι άλλες 6 παρόμοιες σύγχρονης τεχνολογίας νέες λιγνιτικές μονάδες, να διασφαλίσουμε την ηλεκτροδότηση της χώρας, να δώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Έλληνες, να διασφαλίσουμε την τηλεθερμανση 7 πόλεων σαν την Πτολεμαΐδα, με περίοδο θέρμανσης 7 μηνών, να μειώσουμε πολύ τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τις παλιές μονάδες της δεκαετίας του 1970 και να καλύψουμε με αξιοπιστία και τον εθνικό στόχο για το 20-20-20.

Ο κλάδος των αιολικών χρειάζεται υποστήριξη επειδή χωρίς την υποστήριξη απλά δεν θα υπήρχε. Πρόκειται για μια επιδοτούμενη τεχνολογία και οι επιδοτήσεις των αιολικών έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανισορροπίες σ' όλη την Ευρώπη. Ανισορροπίες που τις κατάλαβαν οι πολιτικοί κατόπιν εορτής και παντού ξεκίνησε η προσγείωση στην πραγματικότητα, απ' τον Απρίλιο 2014 και με τη βούλα της Κομισιόν. Ο Κάμερον μάλιστα, που σε λίγες μέρες έχει εκλογές, το είπε πέρυσι πολύ γλαφυρά: "Get Rid of the Green Crap - Ξεφορτωθείτε τα πράσινα σκ..." κι έχει υποσχεθεί να κόψει τις επιδοτήσεις των αιολικών αν κερδίσει τις εκλογές.

Η χώρα δεν έχει κανένα δικό της συμφέρον απ' τους "ευρωπαϊκούς στόχους για το 20-20-20". Συμφέρον έχει η Γερμανία, που εξάγει αιολικά και Φ/Β κι επέβαλλε την πολιτική της για να διασφαλίσει τη λειτουργία της δικής της βιομηχανίας. Το συμφέρον της χρεοκοπημένης χώρας μας είναι να διασφαλίσει πώς θα έχει φθηνότερη ενέργεια κι αυτό παγκοσμίως μόνο το κάρβουνο το κάνει, γι' αυτό και κατέχει μερίδιο 41% στην ηλεκτροπαραγωγή. Μακάρι και το δικό μας κάρβουνο να ήταν λιθάνθρακας, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, αλλά δεν είναι. Είναι ο ταπεινός και φτωχής θερμιδικής ικανότητας λιγνίτης, αλλά αυτή η φτώχεια του δεν εμπόδισε τους παππούδες μας να τον αξιοποιήσουν. Ιδίως αυτόν στη Μεγαλόπολη, που είναι εξαιρετικά φτωχός, αλλά η αξιοποίησή του αποφασίστηκε πριν καν ξεκινήσουν οι πετρελαϊκές κρίσεις το 1973.

Το να λέμε λοιπόν πως "η εγκατεστημένη αιολική ισχύ ανά κάτοικο (kWpercitizen) το 2014 στην Ελλάδα ήταν 170kW/κάτοικο, όταν για παράδειγμα στην Δανία ανήλθε σε 862kW/κάτοικο (πρώτη στην κατάταξη) και στην Ισπανία 494kW/κάτοικο" ουδόλως συνεισφέρει στη συζήτηση για το πώς η χώρα θα διασφαλίσει φθηνή ενέργεια, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της Δανίας απολύτως καμιά σχέση δεν έχει με το Ελληνικό και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε η "Δανία του Νότου". Η Ισπανία προσπάθησε κι αυτή να βάλει πολλά αιολικά (όπως και Φ/Β), τα οποία κατασκευάζει η ίδια και δεν τα εισάγει, αλλά αφενός κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια μαύρη τρύπα 30 δισ. ευρώ στο δικό της Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κι αφ' ετέρου τώρα τρέχει να στήσει καλώδια υψηλής τάσης για να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα προς τη Γαλλία κι από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη.

Έχει κι άλλα "εντυπωσιακά" στοιχεία το άρθρο, μόνο που οι διατυπώσεις είναι γενικές, χωρίς τεκμηρίωση και γι' αυτό ασαφείς, οπότε και οι οπτικές μας γωνίες είναι λίγο διαφορετικές: "Την περίοδο 2007-2008, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Ελλάδας είχε βυθιστεί στο -15% του ΑΕΠ, δηλαδή κάθε χρόνο η χώρα έπρεπε να δανείζεται 15% του ΑΕΠ για να συνεχίσει να λειτουργεί." Μα πρόκειται για την περίοδο που η ισοτιμία του ευρώ είχε εκτοξευθεί στα ύψη του 1,6 με το δολάριο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Γερμανίας και τα επιτόκια είχαν πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Η υψηλή ισοτιμία του ευρώ δεν "σκότωσε" μόνο τις Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τις Ιταλικές, τις Ισπανικές, τις Γαλλικές, τις Πορτογαλικές. Γιατί οι Γάλλοι φώναζαν εδώ και χρόνια, σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, για την ισοτιμία του ευρώ;
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

"Η ενίσχυση των επενδύσεων σε αιολική ενέργεια πρέπει να γίνει εθνικός στόχος. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ξανά προϋποθέσεις για υλοποίηση επενδύσεων στην πιο ανταγωνιστική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της χώρας." Θα στενοχωρήσουμε τον κ.Καλλιτσάντση, αλλά τα αιολικά δεν είναι η πιο ανταγωνιστική ΑΠΕ μόνο και μόνο επειδή το λέει ο ίδιος, που επενδύει σε αιολικά. Το κόστος των αιολικών δεν μπορεί να μετρηθεί στην έξοδο της ανεμογεννήτριας, αλλά στο κόστος που προκαλεί για να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό σύστημα, με όλα τα καλώδια υψηλής τάσης για να διαχυθεί η τυχαιότητα της παραγωγής, με όλα τα συστήματα αποθήκευσης που ονειρεύεται το WWF, με όλες τις στρεφόμενες εφεδρείες φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για να υπάρχει ρεύμα μόλις πέσει ο εντελώς αστάθμητος άνεμος.
Η πιο ανταγωνιστική ΑΠΕ αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι τα υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς, που έχουν χρυσοπληρωθεί απ' τον Ελληνικό λαό και δεν έχουν παράξει ούτε μια κιλοβατώρα. Αν κάποια στιγμή ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ και λειτουργήσουν αυτά τα έργα, θα δώσουν πάμφθηνη κιλοβατώρα, με τη γνωστή και δοκιμασμένη αξιοπιστία των υδροηλεκτρικών. Κι ακόμα, η συνεχής πτώση της τιμής των Φ/Β πάνελ έχει κάνει πολύ πιο φθηνή πλέον την ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι πολύ πιο σταθερή, αξιόπιστη και προγραμματιζόμενη απ' την αιολική. Ηλεκτρισμό χρειαζόμαστε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Σταθερά, αξιόπιστα, προγραμματισμένα, κάτι που δεν συμβιβάζεται με τον άνεμο, που δεν φυσά σταθερά, αξιόπιστα, προγραμματισμένα. Προτιμώ λοιπόν τον ήλιο, είναι πολύ πιο αξιόπιστος και "προγραμματισμένος". Αν πάψει να είναι αξιόπιστος ο ήλιος, το τελευταίο που θα μας απασχολεί είναι ο ηλεκτρισμός.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα, καθώς το θέμα προσφέρεται. Για επίλογο ωστόσο προτιμούμε να θυμίσουμε τι είπε ο καθηγητής Α.Φώσκολος το Νοέμβριο 2013, σε ημερίδα για την ενέργεια. Κι αν θυμηθούμε και τον αξέχαστο Μποστ, το να μιλούμε μόνο για "εθνικούς στόχους", "εγκατεστημένη ισχύ" και άλλα τέτοια είναι απλά "άλλε ωρέε ιστορίε" ...