Αρκετά χαμηλό αποδείχθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το
πρώτο τρίμηνο του 2015. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μην συσχετιστεί σαφώς με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, την παρατεταμένη αβεβαιότητα και την στενότητα στις πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όταν η ΡΑΕ δέχτηκε 20 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 263,8 μεγαβάτ, το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε σε 11 για μονάδες ισχύος 127,23 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, από το σύνολο των αιτήσεων..
που υποβλήθηκαν, οι πέντε αφορούν σε αιολικά με συνολική ισχύ 107,8 μεγαβάτ. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών εμφανίζονται η Volterra για δύο αιολικά στην Τανάγρα Βοιωτίας με ισχύ περίπου 63 μεγαβάτ και η γαλλική EDF EN για ένα αιολικό με ισχύ περίπου 30 μεγαβάτ στο Κιλκίς. Επίσης η WORKFORCE TEAM SA κατέθεσε αίτηση για αιολικό 14 μεγαβάτ στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
Ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έδειξε μόνο μία επιχείρηση η ΕΛΒΕ ΕΛΒΕ +4,37% ΑΕ (μηδενικό το ενδιαφέρον το προηγούμενο τρίμηνο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία) και για μονάδα δύο μεγαβάτ στην Ηγουμενίτσα. Στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας κατατέθηκε επίσης μία αίτηση για μονάδα 4 μεγαβάτ στην Καρδίτσα, ενώ το Νομικό Πρόσωπο του Επιμελητήριου Κυκλάδων «Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων», κατέθεσε αίτηση για υβριδική μονάδα 1,8 μεγαβάτ στη Νάξο.
Τέλος για μικρό υδροηλεκτρικό κατατέθηκε μία αίτηση για μονάδα 1,63 μεγαβάτ στους Σοφάδες Καρδίτσας και για βιομάζα δύο αιτήσεις για δύο μονάδες των πέντε μεγαβάτ η κάθε μία στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στη Φλώρινα.
Γενικότερα αξιοσημείωτο είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ μειώθηκε σημαντικά μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιόρισαν τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια. Ειδικότερα σε τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά, όπου οι περικοπές ήταν πολύ μεγαλύτερες πάγωσε κυριολεκτικά. Το κλίμα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής δυσμενέστερων όρων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις δανειοδοτήσεις. Έτσι, επενδύσεις που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια προγραμματίζουν κυρίως ξένοι όμιλοι, ενώ οι ελληνικοί συνεχίζουν με βάση το τις άδειες που είχαν λάβει κατά το παρελθόν.
Εν κατακλείδι, να σημειωθεί ότι μετά από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την εξομάλυνση των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ, οι καθυστερήσεις έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και πλέον φτάνουν τους πέντε μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 31 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για την παραγωγή Οκτωβρίου 2014.