Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΔΕΗ: Στον «αέρα» επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ


Θύμα της ταμειακής ασφυξίας του Δημοσίου ως αποτέλεσμα της
μη επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, κινδυνεύει να πέσει η επένδυση της ΔΕΗ στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, ενώ την ευκαιρία αξιοποιούν "οικολογούντες" του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στην επένδυση.
Η ΔEΗ, από τη σύμβαση που υπέγραψε με την κατασκευαστική κοινοπραξία επικεφαλής της οποίας είναι η ελληνική ΤΕΡΝΑ (μετέχει επίσης η ιαπωνο-γερμανική Hitachi) είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει μέχρι το τέλος Μαΐουπροκαταβολή 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να αρχίσει η κατασκευή της μονάδας.
Ωστόσο, αφενός μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί η..
προκαταβολή, ενώ αφετέρου η διοίκηση της ΔEΗ επανέφερε για συζήτηση στο μεθαυριανό Δ.Σ. τη δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων της επιχείρησης σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της ΔEΗ προορίζονται για την πληρωμή της προκαταβολής, η μη κάλυψη της δέσμευσης αυτής από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης, θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της σύμβασης με τους συμφωνημένους όρους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα της επένδυσης των ταμειακών διαθεσίμων της ΔEΗ, δεν υπάρχει εισήγηση προς το Δ.Σ. και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση. Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί ο λόγος για τον οποίο διατηρείται αυτό στην ατζέντα του Δ.Σ. (Τα άλλα θέματα που θα συζητήσει το Δ.Σ. της ΔEΗ είναι η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και ο προϋπολογισμός 2015.).
Να σημειωθεί εδώ ότι στη θητεία της προηγούμενης διοίκησης της ΔEΗ υπό τον Αρθούρο Ζερβό, κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια για την εξασφάλιση δανείου ύψους 700 εκατομμυρίων από την γερμανική ΚfW και μάλιστα με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, καθώς η ΔEΗ λόγω της υποβάθμισης της δεν μπορούσε να πετύχει ευνοϊκά επιτόκια στις διεθνείς χρηματαγορές. Επίσης ότι για την εξασφάλιση του δανείου από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα υπήρξε πολιτική παρέμβαση από την ίδια τη Μέρκελ, καθώς πρόεδρος της KfW είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Έτσι, μη τήρηση της συμφωνίας με την κατασκευαστική κοινοπραξία , θα σημάνει εμπλοκή με ευρύτερες επιπτώσεις και περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα.
Αναφορικά με την τακτική που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στην επένδυση αυτή, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα και από τις διαθέσιμες πληροφορίες, προκύπτει ότι στο εσωτερικό του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άκρως αντικρουόμενες απόψεις υπέρ και κατά της κατασκευής της μονάδας. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δημοσίως τουλάχιστον τάσσεται υπέρ της κατασκευής της μονάδας, καθώς θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη στη ΔEΗ και τις τοπικές κοινωνίες διατηρώντας την απασχόληση. Μάλιστα ο υπουργός πριν από 20 μέρες είχε ανακοινώσει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα Πρέσβη στην Αθήνα, του ζήτησε να μεσολαβήσει η κυβέρνησή του στην ιαπωνική εταιρεία που έχει αναλάβει σημαντικό έργο ως μέλος της κοινοπραξίας, προκειμένου να μειώσει το τίμημα, "προς όφελος του ελληνικού λαού".
Αντίθετη στην κατασκευή της μονάδας, εμφανίζεται μερίδα κομματικών στελεχών προβάλλοντας περιβαλλοντικούς λόγους. Γενικώς εμφανίζονται αντίθετοι με την καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού, ενώ θεωρούν ότι οι ανάγκες της ζήτησης μπορούν να καλυφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Μάλιστα τα σωματεία της ΔΕΗ έχουν επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους για την προοπτική της επένδυσης.
Ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος Θανάσης Μάστορας, που εκπροσωπεί κυρίως εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της ΔEΗ, σε δημόσιες παρεμβάσεις του μιλά ευθέως για lobby το οποίο βάλλει κατά της επένδυσης της ΔEΗ, ενώ θεωρεί ότι η για οποιοδήποτε λόγο αναβολή έναρξης κατασκευής της μονάδας θα σημάνει την ακύρωση του έργου.
Την ανησυχία των εργαζομένων και της διοίκησης του σωματείου προκάλεσε εκτενές δημοσίευμα στην εφημερίδα Αυγή, στο οποίο προτείνεται όχι η ακύρωση, αλλά η αναβολή της έναρξης κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 για κάποιους μήνες, προκειμένου να μελετηθούν καλύτερα οι προοπτικές βιωσιμότητας της μονάδας, με βάση σενάρια για τη διαμόρφωση του κόστος των δικαιωμάτων ρύπων. Την πρόταση αυτή ωστόσο χαρακτηρίζεται ως προσχηματική, καθώς τα σενάρια διαμόρφωσης των τιμών των ρύπων ελήφθησαν υπόψιν για την επενδυτική απόφαση, ενώ αφετέρου παρά τις προβλέψεις πριν από μερικά χρόνια, οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα της βραχυπρόθεσμης επένδυσης ταμειακών διαθεσίμων της ΔEΗ σε τίτλους του δημοσίου, είχε τεθεί και πριν από 20 μέρες, χωρίς όμως τελικά το θέμα να συζητηθεί στο Δ.Σ. της επιχείρησης.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
 euro2day.gr