Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η Greenpeace διαμαρτύρεται για την κατασκευή σταθμού της ΔΕΗ στο Πρασονήσι

Διεθνής ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace πραγματοποίησε
ειρηνική διαμαρτυρία τοποθετώντας πανό με το μήνυμα «OIL IS FUELING GREEK DEBT» μπροστά από τον υπό κατασκευή πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ στο Πρασονήσι της Ρόδου, με σκοπό να αναδείξει μία από τις πιο παραγνωρισμένες αιτίες της ελληνικής κρίσης: την εξάρτησή της Ελλάδας από το πετρέλαιο. Η δράση αυτή εγκαινιάζει την crowdfunding εκστρατεία της Greenpeace που έχει στόχο να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα: τον ελληνικό ήλιο. Όλα τα έσοδα από τη διεθνή αυτή εκστρατεία θα κατευθυνθούν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικογένειες και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Ρόδo.
“Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ζητάμε υποστήριξη για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της πετρελαϊκής εξάρτησης βοηθώντας τη χώρα να στραφεί στην ηλιακή οικονομία,» τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. «Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει ένα από τα σημαντικότερα “περιουσιακά στοιχεία” που διαθέτει, τον ήλιο, όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά ως μία ανεξάντλητη και δωρεάν μορφή ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας”.

Η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότησή τους κόστισε 800 εκατ. Ευρώ το 2014, όσο δηλαδή θα εξοικονομήσουν από τον προϋπολογισμό οι νέες περικοπές στις συντάξεις για το 20152. Η κατασκευή του νέου σταθμού στη Ρόδο υποδηλώνει την παράλογη πρόθεση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να παρατείνουν για πολλές δεκαετίες ακόμα την πετρελαϊκή ηλεκτροπαραγωγή των νησιών. Η εξάρτηση της Ρόδου από το πετρέλαιο θα κοστίσει ‘πετρελαϊκά’ χαράτσια στους Έλληνες καταναλωτές ύψους 1 δις € μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
«Η ελληνική κυβέρνηση με το ένα χέρι αναζητεί εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα από σκληρά μέτρα και με το άλλο χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων πολιτών σε εισαγωγές πετρελαίου από τρίτα κράτη, όπως Ρωσία και Ιράν, που πλουτίζουν τις μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές και τα εγχώρια ενεργειακά και κατασκευαστικά ολιγοπώλια3. Αντίθετα, η αξιοποίηση του ήλιου (και των υπολοίπων ανανεώσιμων πηγών), των νέων τεχνολογιών αποθήκευσης και η γρήγορη διασύνδεση των νησιών είναι win win σενάριο: όχι μόνο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τα εισοδήματα των πολιτών αλλά προσελκύει νέες επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανακατευθύνει κεφάλαια εκεί όπου έχει σημασία: κοινωνική προστασία και πολιτικές που τονώνουν την οικονομία», συμπλήρωσε ο Τάκης Γρηγορίου.
Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:
– Να ακυρώσει τις σχεδιαζόμενες και σε φάση υλοποίησης νέες πετρελαϊκές υποδομές για τα νησιά και να προωθήσει επενδύσεις καθαρής ενέργειας, εξοικονόμησης και αποθήκευσης
– Να αξιοποιήσει διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας
– Να ανακοινώσει πολιτική ενίσχυσης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων στην Ελλάδα με έμφαση στην αυτοπαραγωγή (net-metering) και την εξοικονόμηση ενέργειας, αντί για αέναες κρατικές επιδοτήσεις κατανάλωσης
Η εκστρατεία crowdfunding της Greenpeace έχει ως στόχο τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικογένειες και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Ρόδο. 


 http://www.dimokratiki.gr/28-07-2015/i-greenpeace-diamartirete-gia-tin-kataskevi-stathmou-tis-dei-sto-prasonisi/


 Πηγή:www.dimokratiki.gr