Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ρελάνς της ΔΕΗ με πρόταση για πώληση μονάδων



Ρελάνς ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ ενόψει των
διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, αντιπροτείνοντας ακόμη και πώληση μονάδων αντί των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ) που προβλέπει ως μεταβατικό στάδιο το μνημόνιο για τη μείωση του μεριδίου της. Επίσης προτείνει ως ισοδύναμο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) τη μεταβίβαση στο Δημόσιο εκείνου του τμήματος της εταιρείας που συνδέεται με τον..
ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει την κατ’ αρχήν έγκριση της τρόικας, τα πάγια (το δίκτυο) θα παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ που θα εξακολουθεί να αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπεγράφη με τους εταίρους δεσμεύει την ελληνική πλευρά να υποβάλλει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 σχέδιο για τη δημοπράτηση σε τρίτους ποσοστού 25% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ με στόχο τα συνολικά μερίδια της επιχείρησης στη χονδρική και λιανική αγορά (παραγωγή και προμήθεια) να περιοριστούν μέχρι το 2020 κάτω από το 50%. Πρόκειται για το σχέδιο ΝΟΜΕ που προέβλεπαν και τα προηγούμενα μνημόνια και όπως ρητά αναφέρει η νέα συμφωνία, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή τους, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως και που θα οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα.
Αντεπίθεση
Η ΔΕΗ έχοντας αξιολογήσει τα δεδομένα, φέρεται για πρώτη φορά αποφασισμένη να αφήσει τη μάχη οπισθοφυλακών και να περάσει στην αντεπίθεση, υιοθετώντας μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν νωρίτερα στην κατάργηση του σημερινού συστήματος λειτουργίας της αγοράς (pool) και στη μετάβαση στο καθεστώς του target model που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα προσέλθει στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, θέτοντας σαφείς προϋποθέσεις για το σχέδιο των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) και plan B που θα εκπλήξει. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ακόμη και πώληση μονάδων, ενώ βασικός κορμός του είναι η κατάργηση όλων των μεταβατικών και ρυθμιστικών μέτρων, η ισχύς των οποίων, όπως εκτιμά η ΔΕΗ, λειτουργεί εις βάρος της ίδιας, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Μια πρώτη αίσθηση των θέσεων της ΔΕΗ έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Αναφερόμενος στις δημοπρασίες ισχύος, υπογράμμισε με νόημα πως είναι αυτονόητο ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 25% θα αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ζητώντας μάλιστα να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Είναι αδιανόητο η μείωση του μεριδίου να γίνει ανεξέλεγκτα, με μεταφορά στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ των πλέον ελκυστικών πελατών» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτάκης, η εφαρμογή των δημοπρασιών αυτών θα πρέπει να διασφαλίζει, πέραν της μεταφοράς του όποιου πλεονάσματος στον τελικό καταναλωτή, και την κάλυψη κατ’ ελάχιστον του πλήρους κόστους παραγωγής της, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις διεθνώς, παραπέμποντας στο παράδειγμα των γαλλικών ΝΟΜΕ. Οι ανησυχίες της διοίκησης της ΔΕΗ σε σχέση με τις δημοπρασίες δεν συνδέονται με την εκχώρηση ισχύος σε τρίτους, αλλά με τους όρους που θα γίνει αυτή. Στην περίπτωση των ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει στον τομέα της παραγωγής το 25% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, το οποίο πιθανότατα να κληθεί να διαθέσει σε τιμή χαμηλότερη του λειτουργικού της κόστους και να εξακολουθεί να «συντηρεί» τους κακοπληρωτές στη λιανική αγορά, εξηγούν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες. Εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί κάτι τέτοιο, τότε η επιχείρηση θα αντιπροτείνει την εκχώρηση παραγωγικών μονάδων, σχέδιο που επισπεύδει τη διαδικασία μετάβασης της αγοράς σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, το σχέδιο που κατέθεσε η ΔΕΗ διασφαλίζει την παραμονή των παγίων υπό τον έλεγχο της επιχείρησης και παράλληλα τους όρους που θέτουν οι εταίροι για τον ανταγωνισμό.
Σε διαχειριστή του συστήματος θα μετεξελιχθεί ο σημερινός ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εταιρεία που βρίσκεται 100% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και στην οποία θα μεταφερθεί μέσω απόσχισης το Κέντρο Κατανομής του Αγ. Στεφάνου. Ο νέος «ΛΑΓΗΕ» θα μετονομαστεί σε ΑΔΜΗΕ και θα έχει αρχικά την τρέχουσα ιδιοκτησιακή δομή, με διατήρηση της δυνατότητας να μεταφέρει έως και 49% του μετοχικού κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα. Ο σημερινός ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει θυγατρική της ΔΕΗ και θα διατηρήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης και συντήρησης του συστήματος. Ολες οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του συστήματος θα αποφασίζονται από τη νέα εταιρεία. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των επενδύσεων, η απαιτούμενη χρηματοδότηση θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και εξωτερικές πηγές, ενώ αναφορά γίνεται και στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ σε ποσοστό 50%.


 http://www.kathimerini.gr