Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν πωλείται η μικρή ΔΕΗ, πωλείται όμως το 17% της ΔΕΗ


Του Χάρη Φλουδόπουλου


Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσίπρα, στα οφέλη του νέου μνημονίου συγκαταλέγεται η αποφυγή της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Βεβαίως η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού είναι μάλλον ελλιπής αφού η πραγματικότητα του νέου μνημονίου περιλαμβάνει και πώληση της ΔΕΗ αλλά και πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Τι πραγματικά ισχύει;
Για τη ΔΕΗ, στο σχέδιο δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε..

ως παράρτημα της δανειακής σύμβασης που πέρασε από τη βουλή, προβλέπεται εντός του 2016 η πώληση του 17% της ΔΕΗ, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Επιπλέον καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα η υπόθεση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η κατάργηση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ (η οποία με τη συμφωνία της Κομισιόν είχε οδηγήσει σε πάγωμα την εκδίκαση της υπόθεσης) επανενεργοποιεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο οποίο ο εισαγγελέας εισηγείται την καταδίκη της χώρας μας. Και βέβαια το δικαστήριο μπορεί όπως συνέβη και στο παρελθόν να αποφασίσει την αναγκαστική πώληση παγίων της ΔΕΗ.
Για τον ΑΔΜΗΕ τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα αφού το μνημόνιο έχει ως πρώτη επιλογή την αποκρατικοποίηση, ενώ περιλαμβάνεται και μία εναλλακτική για την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μια ισοδύναμη πρόταση που να προάγει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά. Για το θέμα έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις και παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που επιχειρεί για προφανείς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει, δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση από την πλευρά των δανειστών.

Υπό το πρίσμα αυτό εάν για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις οδηγηθήκαμε σε νέο μνημόνιο, μάλλον η επιλογή θα πρέπει να κριθεί ως … ατυχής.


 http://www.capital.gr