από το http://www.1forex.gr/greenpeace-mono-ape-ews-to-2050/
Δεν υπάρχουν μεγάλα οικονομικά ή τεχνικά εμπόδια για την επίτευξη του στόχου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 100 τοις εκατό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050, λέει μια έκθεση της Greenpeace .
Η έκθεση περιγράφει ένα ρεαλιστικό και οικονομικά τεκμηριωμένο σχέδιο για την επίτευξη της μετάβασης σε 100 τοις εκατό παραγωγή ηλ ενέργειας μέσω ΑΠΕ και τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, το..
φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.
“Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική έκθεση, η οποία ανέλυσε τις τεχνικές και οικονομικές πορείες της συνολικής παγκόσμιας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μόλις μέσα σε μια γενιά”, είπε ο εμπευστής και δημιουργός της έκθεσης Dr Sven Teske ανώτερος σύμβουλος της Greenpeace International.
«Δεν είναι μόνο δυνατή παραγωγή ενέργειας 100% μέσω ΑΠΕ… αλλά είναι επίσης ουδέτερη από άποψη κόστους.”
Πέρυσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν το 60 τοις εκατό της νέας παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση του μεριδίου αγοράς έχει οδηγήσει σε τεράστια μείωση του κόστους, ιδιαίτερα για την ηλιακή φωτοβολταϊκή και αιολική ενέργεια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τις άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παρόλα αυτά τα κράτη προτιμούν ακόμα να χρηματοδοτούν μέσω επιδοτήσεων νέες τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες λαμβάνουν παγκοσμίως ετήσια επιδότηση 550 δισεκατομμύρια $, διπλάσια από την επιδότηση που λαμβάνουν νέες τεχνολογίες σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
“Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον … τότε οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαστρέβλωση της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της ενέργειας όντας πιο φιλικές προς τα ορυκτά καύσιμα,” είπε ο Δρ Νίκολα Τσάσουλε, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στην Αυστραλία.
“Στην Αυστραλία οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων κοστίζουν στους φορολογούμενους περίπου 6 δις $ ετησίως, δηλαδή 260 $ ανά άτομο το χρόνο.”
Οι δύο χώρες οι οποίες είναι πρωτοπόροι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ είναι η Ισλανδία όπου παράγει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και η Νορβηγία η οποία παράγει το 97% της ηλ. Ενέργειας μέσω ΑΠΕ (κυρίως υδατοπτώσεις). Ειδικά η Νορβηγία είναι χώρα πρωτοπόρος καθώς είναι και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης κι όμως έχει δώσει τεράστια βαρύτητα και τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ.