Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των "έξυπνων μετρητών" - Τέσσερεις διεκδικητές, εκτός κι αν δοθεί νέα παράταση

Έπειτα από… 8 κατά σειρά παρατάσεις, άγνωστο αριθμό
προσφυγών για τους όρους και μπόλικη γκρίνια από την αγορά, εκπνέει σε εννέα ημέρες ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 "έξυπνων μετρητών" σε οικιακούς καταναλωτές.
Τέσσερα το πολύ σχήματα εκτιμάται ότι θα κατέβουν στο διαγωνισμό και θα καταθέσουν προσφορές στις 21 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η καταληκτική προθεσμία για το έργο προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις Intracom Telecom, Intrasoft International, Microdata και Ericsson. Τίποτα φυσικά δεν διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει και 9η παράταση από το..
ΔΕΔΔΗΕ, με βάση τουλάχιστον τα όσα έχει δείξει η μέχρι πρότινος εμπειρία.
Σαν σίριαλ με αμέτρητα επεισόδια, όπου ο σκηνοθέτης παίζει με τα νεύρα των τηλεθεατών, ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ με θέμα “Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων” προκηρύχθηκε πριν από δεκαπέντε μήνες, στις 23/7/2014. Είχε ωστόσο προηγηθεί διαβούλευση που δημοσιεύτηκε εδώ και κοντά μια διετία, στις 20/12/2013
Αρκεί για να σκεφτεί κανείς ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε έναρξη της αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς το αργότερο την 1η Ιουλίου 2014!
Έκτοτε, ξεκίνησε από τις εταιρείες που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε αυτόν μια σειρά προσφυγών κυρίως κατά των εμπορικών όρων που ήταν για εκείνες περιοριστικοί. 
Ελάχιστες ωστόσο εταιρείες, απ’ ότι λέγεται και στην αγορά, φαίνεται ότι μελέτησαν σε βάθος και τους τεχνικούς όρους προκειμένου να προσφύγουν κατά της διακήρυξης εντός των προθεσμιών και για τεχνικούς όρους.
Με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, μέρος των 170.000 μετρητών  θα χρησιμοποιεί τεχνολογία GSM/GPRS/3G ενώ θα εγκατασταθούν και μετρητές με τεχνολογία PLC. Οι μετρητές θα εγκατασταθούν σε οικιακούς, μικρούς εμπορικούς καταναλωτές και μικρούς παραγωγούς. Μέρος αυτών των μετρητών θα συνοδεύονται από 10.000 “In home Displays” που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα. Η τεχνολογία αυτή είναι στην ουσία μια μικρή οθόνη, τοποθετημένη σε εμφανές σημείο του σπιτιού (πχ σαλόνι), μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα δεδομένα του μετρητή του.
Στην περίπτωση ωστόσο της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμη γίνει ενδελεχείς δοκιμές της τεχνολογίας PRIME PLC στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, και η ΔΕΗ στο παρελθόν είχε αρνητική εμπειρία σε δοκιμές με τεχνολογίες PLC. Αυτό είναι και το ρίσκο που καλείται να αναλάβει ο ανάδοχος, το κόστος δηλαδή να δοκιμάσει τη τεχνολογία σε πραγματικές συνθήκες.
Ο “έξυπνος μετρητής" θα ενημερώνει για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της κατανάλωσης, τόσο την εταιρεία που πουλάει το ρεύμα όσο και τον ίδιο τον καταναλωτή μέσω των “In home displays”. 
Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν πως θα μηδενισθούν οι ρευματοκλοπές, οι οποίες γνωρίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια  καθώς και τα έξοδα καταμέτρησης για τους προμηθευτές ρεύματος.
Επιπλέον, οι ψηφιακοί μετρητές είναι βασικός πυλώνας των λεγόμενων “έξυπνων” δικτύων. Μέσω αυτών λοιπόν μπορεί θεωρητικά να ανοίξει ο δρόμος για το λεγόμενο “έξυπνο” σπίτι, που με τη σειρά του δημιουργεί τις προοπτικές ανάπτυξης ελληνικών εταιρειών καινοτόμων εφαρμογών.
Παράλληλα, θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα να δημιουργηθούν σύνθετα και πολυζωνικά τιμολόγια, τα οποία θα προτρέπουν τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους στις ώρες με τη μεγάλη ζήτηση και θα τιμολογούν ακριβά τους σπάταλους. 
Οι καταναλωτές  θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και για τους τελευταίους 24 μήνες, και επομένως να προσαρμόζουν ανάλογα την κατανάλωσή τους, ώστε να χρησιμοποιούν π.χ. ενεργοβόρες συσκευές σε ώρες με μικρή ζήτηση, κ.ο.κ.

 http://energypress.gr/news/ena-akomi-epeisodio-sto-sirial-ton-exypnon-metriton-tessereis-diekdikites-ektos-ki-dothei-nea