Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Γ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ: "Καταφέραμε να αποτρέψουμε πολλά δεινά για τους εργαζόμενους, την επιχείρηση και τον Έλληνα καταναλωτή"



"Πετύχαμε να υπογράψουμε μία ΣΣΕ που μεταξύ πολλών άλλων: διασφαλίζει την εξέλιξη των μισθωτών, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, λύνει και αίρει κάποιες αδικίες που προέκυψαν από τη σύμβαση του 2012"

Συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ στο deienergynews.blogspot.gr/




Σε μία περίοδο που το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα έχει
ηττηθεί σε αρκετά σημεία από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών  η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παραμένει από τις λίγες φωνές που αντιστέκεται και κατορθώνει να περιφρουρήσει τα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με την ανάληψη της προεδρίας της Ομοσπονδίας από τον Γιώργο Αδαμίδη πριν λίγους μήνες, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ευελπιστεί να παραμείνει ένας σημαντικός αγωνιστικός πυρήνας διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μίλησε αποκλειστικά στο DeiEnergy News για όσα συμβαίνουν το τελευταίο, χρονικό διάστημα στον Όμιλο ΔΕΗ. Παρακάτω διαβάστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του: 

Τα προηγούμενα χρόνια η ΓΕΝΟΠ είχε στοχοποιηθεί από το σύνολο των ΜΜΕ αλλά και από τις κυβερνήσεις. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή έχει αλλάξει;
Από τον Ιούνιο του 2014, με την εκλογή νέας ηγεσίας στη ΓΕΝΟΠ, πολλά και σημαντικά πράγματα έχουν αλλάξει.
Επιτρέψτε μου όμως, καταρχάς, να παρατηρήσω ότι αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η ¨στοχοποίηση¨ όπως την ονομάζετε, ξεκινούσε και επικεντρωνόταν μόνο σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις που αναδείχθηκαν και καλλιεργήθηκαν ως «κακώς κείμενα» και κάθε τι άλλο που είχε να κάνει με τη ΓΕΝΟΠ, το τοποθετούσαν σε αυτή τη βάση. Η εικόνα αυτή υπάρχει παντού, σε όλα τα πεδία και δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που «στοχοποιούνται». Είναι κομμάτι της διαδρομής.
Η δε στοχοποίηση της ΓΕΝΟΠ ήταν συνειδητή επιλογή και τακτική της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ –που «πατώντας» στην δοκιμασμένη συνταγή της Θάτσερ την δεκαετία του ’70- στράφηκε ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα χρησιμοποιώντας το σύνολο των ΜΜΕ και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου το συνδικαλιστικό κίνημα θα εμφανιζόταν με χαρακτηριστικά διαφθοράς και απαξίωσης. Ήταν κάτι που χρησιμοποιήθηκε σαν «όπλο» ενάντιά μας γιατί θεώρησαν ότι απαξιώνοντας και διαβάλλοντας αυτόν (δηλαδή το Συνδικάτο)  που αντιστέκεται σε αυτό που προσπαθείς να επιβάλλεις (να ξεπουλήσεις δηλαδή την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας), μπορείς να το καταφέρεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έφθασαν να απαξιώνουν κατακτήσεις συλλογικών συμβάσεων και να τις αναιρούν στέλνοντας στη δικαιοσύνη απαγγέλλοντας  κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος τους  Προέδρους και   Διευθύνοντες Συμβούλους μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια της Επιχείρησης, τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς της ΓΕΝΟΠ από το..
1999 μέχρι το 2010 επειδή εφήρμοσαν άρθρα Συλλογικών Συμβάσεων που προέβλεπα προγράμματα όπως π.χ αυτό του Κοινωνικού Τουρισμού που υφίσταται ακόμα και σήμερα, εκτός βέβαια για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΔΕΗ.
Από τον Ιούνιο του 2014 λοιπόν, από το τελευταίο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ και μετά, με την ενημέρωση που υπήρξε από την πλευρά των στελεχών της Ομοσπονδίας, θεωρώ ότι ναι, η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί. Με αδιάσειστα στοιχεία και εξηγήσεις επί θεμάτων καταφέραμε να αποκαταστήσουμε πολλά πράγματα, καταφέραμε να ανακτήσουμε πολλά πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται στην αποδοχή που έχει αποκομίσει η Ομοσπονδία τόσο από τον Τύπο όσο και από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

deienergynews.blogspot.gr: "Στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, το οποίο μας εκφράζει και το οποίο επιδιώκουμε να έχουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών. Ή μένεις και αγωνίζεσαι μέχρι τελικής ή φεύγεις". 

Νομίζετε ότι έχει μπει τέλος στην εσωστρέφεια ανάμεσα στα σωματεία και στην ομοσπονδία;
Νομίζω ότι από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του 2014 η κατάσταση στο Σ.Κ έχει αλλάξει άρδην καθώς η νέα Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε υποσχεθεί και κάνει πράξη την υπόσχεσή της να «γυρίσει σελίδα».
Νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια, έφεραν τα σωματεία και την Ομοσπονδία  ΜΑΖΙ, στην πρώτη γραμμή αυτού που ονομάζουμε «Κοινός Αγώνας». 
Τα κρίσιμα ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν σε χρόνο dt, μας έβαλαν όλους προ του ευθυνών μας και ήραν δυστοκίες και δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Δεν  είχαμε χρόνο να αναλωθούμε σε διευθετήσεις και συναισθηματισμούς. Έπρεπε να δράσουμε άμεσα και αυτό και κάναμε γιατί ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές λογοδοτούμε στους εργαζόμενους και όταν έρθει εκείνη η ώρα πρέπει να είσαι σε θέση να τους κοιτάξεις στα μάτια με απόλυτη ειλικρίνεια.
Σίγουρα, η εσωστρέφεια δεν χωράει ανάμεσα στα σωματεία και σε μία Ομοσπονδία που επιδιώκουν το ίδιο πράγμα. Το ότι καταφέραμε να αποτρέψουμε πολλά δεινά (για τους εργαζόμενους, την επιχείρηση και τον Έλληνα καταναλωτή), το ότι καταφέραμε να υπογράψουμε μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που φέρει την υπογραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων, νομίζω πως δηλώνει απόλυτα την άρση μιας πρότερης εσωστρέφειας.


DeiEnergyNews.blogspot.gr: "Είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί και έτοιμοι ώστε να επιδιώξουμε και να προχωρήσουμε σε ένα Οργανωτικό Συνέδριο προκειμένου να εξαλείψουμε καταστάσεις που δε βοηθούν στο έργο μας".



Υπάρχουν τα λεγόμενα σωματεία σφραγίδες αλλά και πολύ  ασυνδικάλιστοι  συνάδελφοι. Ποια είναι η γνώμη σας και τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο;
Τόσο τα σωματεία «σφραγίδες» όσο και κάποιοι «ασυνδικάλιστοι» συνάδελφοι (που ευτυχώς αμφότεροι αποτελούν συντριπτική μειοψηφία στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, αγγίζοντας μόλις το 10%) δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν επειδή δεν μπήκαν στη διαδικασία να αντιληφθούν ότι η ύπαρξή τους δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτό για το οποίο έχουμε ταχθεί να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε. Έχουν, δηλαδή συνειδητά κάνει αυτή την επιλογή και εισπράττουν το ανάλογο κόστος, απλά δεν το έχουν καταλάβει. Θα το καταλάβουν όμως.
Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν δύο Ομοσπονδίες και 35 Πρωτοβάθμια Σωματεία και αυτή ακριβώς η πολυδιάσπαση (την οποία δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να την συντηρούν) είναι που «γεννά» σωματεία σφραγίδες και ασυνδικάλιστους εργαζόμενους.
Για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,  η ενότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι βασική προϋπόθεση για την προώθηση και προαγωγή των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. σπασμωδικές φωνές, φωνές που έχουν προσανατολισμό την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων (από αυτά που αναφέρω παραπάνω), φωνές που επιμένουν να ¨κραυγάζουν¨ μεμονωμένα και ασυνάρτητα, δεν έχουν καμία ουσιαστική  απήχηση. 
Η ΓΕΝΟΠ μέσα από την συνεχή επαφή της με όλα τα σωματεία – μέλη της , μέσα από την αδιάλειπτη ενημέρωση, έχει καταφέρει να ενσταλάξει αρχές και αξίες που αναγνωρίζονται ευρέως, περιορίζοντας σημαντικά το φαινόμενο «σωματεία σφραγίδες». Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για μία κατάσταση με ημερομηνία λήξης καθώς είναι αδύνατον τέτοια σωματεία ή συνδικαλιστές, που λειτουργούν πέρα από αυτό που πρεσβεύει η ΓΕΝΟΠ, να επιβιώσουν.
Πεπεισμένοι ακράδαντα για αυτό, είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί και έτοιμοι ώστε να επιδιώξουμε και να προχωρήσουμε σε ένα Οργανωτικό Συνέδριο προκειμένου να εξαλείψουμε καταστάσεις που δε βοηθούν στο έργο μας.


Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα και τι μέλλει γενέσθαι σε εργασιακά και ασφαλιστικό; Δυστυχώς η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν οι θεσμοί, είναι σφόδρα απρόβλεπτη και ασταθής δημιουργώντας ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες. Είναι μία σύνθετη κατάσταση την εικόνα της οποία διαμορφώνουν εξωτερικοί
παράγοντες και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.
Στο παρελθόν οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, ειδικά τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90,  αμφισβητήθηκαν λυσσαλέα  από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που επικράτησαν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το σύνολο της εργασίας να δεχθεί πολλές πιέσεις.
Στην μετά Θεσμών και Μνημονίων  Ελλάδα, η κατάσταση έχει υποστεί σοβαρές ανατροπές με τον κόσμο της εργασίας να δέχεται και πάλι πολλές πιέσεις καθώς το «κεφάλαιο» θέλει να πάρει πίσω αυτά που νομίζει πως έχασε τα προηγούμενα χρόνια.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το ασφαλιστικό σύστημα λόγω της τεράστιας ανεργίας βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Το δε  γεγονός ότι υπάρχει ανασφάλιστη εργασία και ανεργία σε υψηλότατα ποσοστά, δυστυχώς δημιουργεί δυσοίωνες συνθήκες για το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ειδικότερα το ασφαλιστικό των εργαζομένων και συνταξιούχων στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ είναι γνωστό ότι διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 34 του Νόμου 2773/99 ωστόσο λόγω των ανωτέρω, φαίνεται δύσκολη η διασφάλιση των υφιστάμενων ποσών των συντάξεων.
Εμείς αυτό που δυνάμεθα και οφείλουμε να κάνουμε (την ώρα που φαίνεται να μας θέλουν απλούς παρατηρητές των καταστάσεων), από το  πεδίο  δράσης του ο κάθε ένας, είναι να ενισχύσουμε την οργανωτικότητά μας,  να παρεμβαίνουμε,  να επιχειρηματολογούμε και να μην παύουμε να επιδιώκουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε. Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε αντισταθεί (αν δεν είχαμε κινήσει γη και ουρανό) στα αρχικά τους σενάρια για διαμελισμό και πώληση της ΔΕΗ;  
Σε ότι έχει να κάνει με τη ΓΕΝΟΠ, οι παρεμβάσεις της είναι διαχρονικές, συνεχείς και δυναμικές. Με αυτές τις παρεμβάσεις καταφέραμε πολλά και με αυτές ως «προίκα», συνεχίζουμε διεκδικώντας μία σειρά θεμάτων όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά – ασφαλιστικά.
Έχοντας κινητοποιήσει όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους (Υπουργεία, φορείς, εργαζόμενους, συνταξιούχους, σωματεία κ.α.), παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα δεδομένα δρομολογώντας μία  σειρά από ζητήματα που στοχεύουν στην επίλυση/διευθέτηση εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων, με τις μικρότερες δυνατές «απώλειες».

Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αναγεννηθεί και να παρέμβει προς όφελος των εργαζομένων για να μην μείνει απλός θεατής των μνημονιακών πολιτικών;
Νομίζω πως εν μέρει,  η ερώτηση αυτή απαντάται μέσα από κάποια πράγματα τα οποία αναφέρω παραπάνω.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται ήδη σε μία διαδικασία, όχι αναγέννησης, αλλά ανασύνταξης και ανασυγκρότησης δυνάμεων προκειμένου να προβάλλει σθεναρή αντίσταση και να επιτύχει τα προσδοκώμενα. Απλοί θεατές δεν υπήρξαμε και δε θα γίνουμε ποτέ. Στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, το οποίο μας εκφράζει και το οποίο επιδιώκουμε να έχουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών. Ή μένεις και αγωνίζεσαι μέχρι τελικής ή φεύγεις.

Έχετε τονίσει επανειλημμένως στις ομιλίες σας την θετική παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Μπορείτε να μας περιγράψετε ποια είναι εκείνα τα γεγονότα που δικαιολογούν την άποψή σας;
Καταρχάς επιτρέψατέ μου να πω πως δεν πρόκειται απλά για μία προσωπική άποψη αλλά για μία γενική εκτίμηση την οποία εισπράττω από τους εργαζόμενους (και όχι μόνο) και η οποία δεν μπορεί παρά να δημιουργεί, από τη μία το αίσθημα της ικανοποίησης αλλά και από την άλλη να δημιουργεί και περισσότερες ευθύνες. 
Τα όσα καταφέραμε αντιστεκόμενοι στις μνημονιακές επιταγές σχετικά με την Επιχείρηση και τους εργαζόμενους, το ότι διαφυλάξαμε την μεγαλύτερη Βιομηχανική επιχείρηση της χώρας αποτρέποντας μεγαλύτερη ανισορροπία στην οικονομική αλυσίδα, το ότι διασφαλίσαμε στον Έλληνα καταναλωτή να μπορεί ακόμα να απολαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές τιμές (συγκρινόμενες με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες), το ότι δεν επιτρέψαμε να καταργήσουν κάθε τι σημαντικό που κατακτήθηκε για τους εργαζόμενους –διαχρονικά- μέσα από ΣΣΕ, το ότι καταφέραμε (μέσα στον ορυμαγδό και την προσπάθεια απόλυτης εξαθλίωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν) να εξασφαλίσουμε για τους εργαζόμενους μία παροχή (κοινωνικός μισθός/τροφείο) που θα ελαφρύνει τον καθημερινό οικογενειακό τους προϋπολογισμό και θα τους δώσει μία ανάσα, το ότι καταφέραμε να υπογράψουμε μία ΣΣΕ που μεταξύ πολλών άλλων: διασφαλίζει την εξέλιξη των μισθωτών, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, λύνει και αίρει κάποιες αδικίες που προέκυψαν από τη σύμβαση του 2012, νομίζω ότι αποτελούν καταστάσεις που δικαίως μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι έχουμε μία πολύ θετική παρέμβαση.


 Έχει προαναγγελθεί ότι θα υπογραφεί συμπληρωματική συλλογική σύμβαση ώστε να διορθωθούν οι παραλείψεις των τελευταίων συλλογικών συμβάσεων. Γιατί καθυστερεί η υπογραφή της;
Όντως έτσι είναι. Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία στόχο έχει –όπως πολύ καλά το είπατε- να διορθώσει, να βελτιώσει παραλείψεις των τελευταίων ΣΣΕ, αποκαθιστώντας κάποια πράγματα που θίγουν ή αδικούν εργαζόμενους. Είναι απολύτως σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα καθώς με την Συμπληρωματική Σύμβαση θα υπάρχει μία Σύμβαση που θα φέρει κοινή ημερομηνία και για τις 3 επιχειρήσεις του Ομίλου, γεγονός που θα επιτρέψει την διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων που έχουν, για παράδειγμα, να κάνουν με την σημαντική προσφορά μέρους των αναδρομικών μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και συγκεκριμένα της παιδικής φτώχειας. Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα σύμβαση, έχει παρέλθει ο χρόνος μέσα στον οποίο θα λειτουργούσαν οι Επιτροπές που θα προχωρούσαν στην έκδοση πορισμάτων για την επίλυση/άρση αδικιών (αναμόρφωση του άρθρου 4 του ΚΚΠ/ΔΕΗ).  Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσουν αυτές οι επιτροπές και αυτό θα γίνει με την υπογραφή της συμπληρωματικής.
Σε ότι έχει να κάνει με την καθυστέρηση, αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που ως χώρα βιώνουμε. Έχει να κάνει με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές και τις καταιγιστικές εξελίξεις στα θέματα που αφορούσαν στην ίδια την Επιχείρηση αλλά και τα Ενεργειακά ζητήματα. Όλα αυτά  έτρεξαν με τέτοιους ρυθμούς που δεν άφησαν πολλά περιθώρια ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμπληρωματικής σύμβασης.
Η ΓΕΝΟΠ, ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και ευελπιστώ ότι σε καθόλου ουδέτερο χρόνο, αλλά μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ  20 ημερών θα προχωρήσουμε στην εν λόγω υπογραφή.


DeiEnergynews.blogspot.gr: "Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει σε πρώτη μέριμνά της την καλύτερη μισθολογική αμοιβή των νέων συναδέλφων, και θα καταβάλει πάντα προσπάθεια για να φέρει μία ισορροπία στην ζυγαριά".


Υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ που είτε έχουν αδικηθεί με την καταβολή επιδομάτων είτε με την αναγνώριση τίτλων σπουδών αλλά και κυρίως με την αδικία που υπάρχει με την απασχόληση. Μπορεί η ΓΕΝΟΠ να παρέμβει δυναμικά και να αρθούν οι αδικίες;
Η ΓΕΝΟΠ παρεμβαίνει σε κάθε τι που αντιλαμβάνεται ότι θίγει ή μπορεί να θίξει τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση (και φυσικά την ίδια την Επιχείρηση) και η ιστορία αποδεικνύει ότι έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα.
Στο σημείο αυτό, για να απαντήσω ολοκληρωμένα στο ερώτημά σας, θα επικαλεστώ και πάλι την τελευταία ΕΣΣΕ που η ΓΕΝΟΠ υπέγραψε με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, για να σας πω ότι πρόκειται για μία σύμβαση η οποία πραγματικά είναι από τις πιο καλές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Είναι μία σύμβαση με ουσιαστικό θετικό πρόσημο.  Είναι μία σύμβαση που διασφαλίζει την εξέλιξη των μισθωτών, αφού θα καταβάλλονται τα μισθολογικά κλιμάκια. Είναι μία σύμβαση που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αφού δεσμεύει τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους και ταυτόχρονα. Είναι μία σύμβαση που αίρει αδικίες του παρελθόντος που σχετίζονται με τους συναδέλφους της βάρδιας, δίδοντας έτσι μία ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπάθησαν να διασπείρουν αμφιβολίες στους συναδέλφους. Πιο συγκεκριμένα, η νέα ΕΣΣΕ, λύνει την αδικία που είχαν υποστεί οι συνάδελφοι βάρδιας αφού στην ουσία επαναφέρει την καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας για τις  περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος και μακροχρόνιας ασθένειας. Παράλληλα, με τη νέα σύμβαση η επιχείρηση καθίσταται πλέον υπόχρεη στο να καταβάλει  επίδομα ευδόκιμης παραμονής, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει εξαντλήσει την μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει μισό κλιμάκιο το οποίο θα καταβάλλεται υποχρεωτικά και όχι (πια) από ελευθεριότητα της επιχείρησης.

Οι νέοι συνάδελφοι έχουν μικρή μισθολογική αμοιβή πώς μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να βοηθήσει ώστε να μπει τέλος σε αυτή την ανισότητα;
Στο χώρο της ΔΕΗ, το μισθολόγιο και ο κανονισμός λειτουργούν με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μισθολογικής εξέλιξης.
Σε μία περίοδο κρίσης και μειώσεων είναι φυσικά πολύ δύσκολο να μπορεί κανείς να μιλήσει για νέο μισθολόγιο το οποίο θα μπορεί να άρει της ανισότητες που υπάρχουν.
Η ευκαιρία που είχαμε δυστυχώς χάθηκε το 2005 και το 2007 όταν μας προσφέρθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσουμε σε ένα νέο σύγχρονο μισθολόγιο.
Από τη μία η ανωριμότητα και εσωστρέφεια του Σ.Κ και από την άλλη η αντιπαλότητα μεταξύ των συλλόγων, δεν το επέτρεψαν. Η τότε επιτροπή του μισθολογίου δεν λειτούργησε ποτέ με αποτέλεσμα να παρέλθει ο χρόνος και να χαθούν τα χρήματα.
Εκτιμώ ότι πιο δυνατό χαρτί του Συνδικαλιστικού Κινήματος, προκειμένου να επιτύχει την άρση
ανισοτήτων ή την επίλυση αδικιών (είτε αυτό έχει να κάνει με οικονομικά είτε έχει να κάνει με άλλα ζητήματα) είναι η συνεχής διαπραγμάτευση με τον ομιλητή στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

Η εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία (που αναπόφευκτα  οδηγεί στο αυταπόδεικτο κάποιων συνθηκών) πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει σε πρώτη μέριμνά της την καλύτερη μισθολογική αμοιβή των νέων συναδέλφων, και θα καταβάλει πάντα προσπάθεια για να φέρει μία ισορροπία στην ζυγαριά που στη μία της μεριά βρίσκεται η πολύ δύσκολη εργασία που επιτελούν οι συνάδελφοι και στην άλλη μεριά βρίσκεται η αμοιβή τους. Όπως προείπα όμως, οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα.



Πιστεύετε ότι η σημερινή διοίκηση του ομίλου ΔΕΗ κρίνεται με θετικό πρόσημο;

Πιστεύω ότι η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ έχει δείξει και έχει αποδείξει (αρκετές φορές) ότι έχει την πρόθεση να συνεργαστεί και να συζητήσει προκειμένου να μην καταλήξουμε σε αδιέξοδα επί ζητημάτων που της έχουν τεθεί, επί ουσιαστικών θεμάτων που έχει κληθεί να επιλύσει. Η πρόθεση είναι πολύ σημαντικό πράγμα καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, μπροστά σε μία εξ αρχής αρνητική στάση, τα περιθώρια δεν είναι και πάρα πολλά.

Οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις –στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης- είναι πάντα δεδομένες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούν και να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Η σημερινή Διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ, κρίνεται καθημερινά και μάλιστα αυστηρά (όπως κρινόμαστε εξάλλου όλοι μας). Στο πλαίσιο αυτό, εκείνο που μπορώ να καταλογίσω στην Διοίκηση της ΔΕΗ είναι η αδυναμία της να αντιληφθεί την θέση και τους ρόλους του καθενός. Τη ώρα που οι ρόλοι είναι απολύτως διακριτοί, φοβάμαι ότι ο Πρόεδρος φαίνεται να συγχέει κάποια πράγματα και εν τέλει, να πελαγοδρομεί ανάμεσα στην προσπάθειά του να αποτινάξει από πάνω του τα συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά που αποκόμισε όντας Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατά το παρελθόν, με την τάση που έχει να κάνει συνδικαλισμό και στο γεγονός ότι είναι ο Πρόεδρος του Ομίλου της ΔΕΗ και η Διοίκηση αυτής θα πρέπει να αποτελεί την αποκλειστική του μέριμνα.

Ο Πρόεδρος, δεν δικαιολογείται να απαξιώνει το Σ.Κ. φοβούμενος ότι «θα του κολλήσουν τη ρετσινιά» ότι εξυπηρετεί ή κάνει τα χατίρια των Συνδικαλιστών, όπως δεν δικαιολογείται στις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις μας να μας αντιμετωπίζει εφαρμόζοντας συνδικαλιστική τακτική. Ο Πρόεδρος οφείλει να σέβεται το θεσμό του Συνδικάτου όπως εμείς σεβόμαστε το θεσμό της Διοίκησης και δεν κάναμε ποτέ συνδιοίκηση και ούτε φυσικά υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στις προθέσεις  μας.



11) Ποιο είναι το όραμά σας για την ομοσπονδία;

Στην Ομοσπονδία δεν έχουμε οράματα. Δε ζούμε για να πλάσουμε τον ιδανικό κόσμο όπου οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε κατάσταση ευδαιμονίας.

Στη ΓΕΝΟΠ βλέπουμε την ρεαλιστική καθημερινότητα των μελών μας που απαιτούν και διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απαιτούν σεβασμό, τη δυνατότητα να εξελίσσονται και να προκόβουν, απαιτούν να έχουν όλα αυτά για τα οποία εργάστηκαν επί σειρά ετών, απαιτούν να έχουν μία Επιχείρηση υγιή που θα μπορεί να προσφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα ως «κοινωνικό αγαθό» και όχι ως αγαθό που θα το χρυσοπληρώνει όποιος μπορεί και θα υπάρχει μόνο για τους λίγους.

Αυτή είναι η «γραμμή» πάνω στην οποία κινούμαστε και αν αυτό θέλετε να το ονομάσετε όραμα, τότε αυτό είναι το όραμά μας.



 Συνέντευξη στο Φώτη Μελέτη