Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πρόταση των πιστωτών για τον ΑΔΜΗΕ


Ισοδύναμο που μπορεί να γίνει αποδεκτό υπέδειξαν οι ίδιοι οι
πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, δείχνοντας διάθεση διευκόλυνση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 
Η πρόταση, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, γνωστοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά μία ημέρα πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα μαζί με το «ειδοποιητήριο» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είχε προηγηθεί η απόρριψη του σχεδίου που η ελληνική πλευρά είχε στείλει στους πιστωτές ως ισοδύναμο από τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σχετική ενημέρωση νωρίτερα, γεγονός που προκάλεσε εύλογη δυσαρέσκεια στην..
Αθήνα.
 Η πρόταση των πιστωτών αναφέρεται στη σύσταση μιας τρίτης εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με ποσοστό 49% και το ελληνικό Δημόσιο με 51%. Το σχήμα αυτό διασφαλίζει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν έκανε το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ως ισοδύναμο, το οποίο έβλεπε παραμονή των παγίων του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ και αποτέλεσε τον κύριο λόγο απόρριψής του. Η πρόταση που υπέδειξαν οι πιστωτές έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν περπάτησε κυρίως λόγω της δυσκολίας να βρεθούν τα χρήματα για την εξαγορά από το ελληνικό Δημόσιο του 51% του ΑΔΜΗΕ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει για το 51% περί τα 612 εκατ. ευρώ. Ένα από το σενάρια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν και επανεξετάζεται τώρα είναι η αποπληρωμή της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ.
Είχε συζητηθεί η ανταλλαγή μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ και στην ΕΥΔΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ ως εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί μετοχές έναντι ζεστού χρήματος που έχει ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητάς της και τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η διοίκηση της επιχείρησης φέρεται να έχει εκφράσει της αντιρρήσεις της τόσο προς τους πιστωτές όσο και προς τους πολιτικούς της προϊσταμένους σε ένα τέτοιο σενάριο και σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί πάνω στην αρχική πρόταση.

Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή