Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΟΤΕ, Forthnet και Όμιλος Κοπελούζου μπαίνουν, μετά τα ΕΛΤΑ, στην «αρένα» της λιανικής του ρεύματος

Μεγάλη κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο
καταγράφεται πλέον στη λιανική του ρεύματος, ενόψει προφανώς των δημοπρασιών NOME και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για σταδιακή «μετακόμιση» του 50% των πελατών της ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς παρόχους μέχρι το 2020.
Πέραν της μάχης που δίνουν ήδη οι υφιστάμενοι ιδιώτες πάροχοι σε επίπεδο προσφορών και διαφήμισης για διεκδίκηση μεριδίων από τη ΔΕΗ, μάχη που έχει δώσει αποτελέσματα, καθώς περίπου το 6% έχει εγκαταλείψει τη δεσπόζουσα επιχείρηση, νέοι παίχτες ετοιμάζουν την είσοδό τους στην πώληση ρεύματος, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με άλλους από τους τωρινούς παρόχους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, εκτός από τα ΕΛΤΑ που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν σχετικές προθέσεις, την είσοδό τους στην προμήθεια ρεύματος μελετούν ή ετοιμάζουν ήδη ο ΟΤΕ, η Forthnet αλλά και ο Όμιλος Κοπελούζου...

Ο όμιλος ΟΤΕ – COSMOTE με το πλεονέκτημα του ευρύτατου δικτύου των καταστημάτων «Γερμανός», βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με δύο τουλάχιστον από τους υφιστάμενους παρόχους, για στρατηγική συνεργασία στο ρεύμα. Η ενασχόληση του Ομίλου με τον χώρο ξεκίνησε από τη διερεύνηση της δυνατότητας «αυτοπρομήθειας», δηλαδή την εξασφάλιση άδειας προμήθειας για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων και γραφείων του ανά την Ελλάδα.
Στοιχείο που ωθεί τους επιτελείς του ΟΤΕ, είναι η επιτυχία που είχε η υπηρεσία energy management που προσφέρει ήδη. Πρόκειται για τη δυνατότητα των πελατών του ΟΤΕ να έχουν παρακολούθηση και έλεγχο της ηλεκτρικής τους κατανάλωσης ανά ώρα και συσκευή και τη δυνατότητα παρέμβασης για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης μέσα από το κινητό τα tablets κ.λπ.
Άλλωστε η εμπλοκή τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, δηλαδή η δημιουργία ενιαίων δικτύων πώλησης των υπηρεσιών «κοινής ωφέλειας», αποτελεί τάση που συναντάται πλέον στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, μια ακόμα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η Forthnet, η οποία σημειωτέον είχε συνάψει συμφωνία με την Hellas Power κατά την πρώτη περίοδο άνθησης του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος, κινείται για την επαναδραστηριοποίησή της στο χώρο.
Η Forthnet αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην παραδοσιακή της δραστηριότητα και ούτως ή άλλως αναζητά τρόπους για ενίσχυση του δικτύου της. Το έναυσμα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εισόδου στην ηλεκτρική αγορά, δόθηκε όταν η εταιρεία ζήτησε προσφορές για την προμήθεια ρεύματος του δικτύου των καταστημάτων της. Κάποιες από τις προσφορές περιλάμβαναν σενάρια συνεργασιών για αξιοποίηση του δικτύου Forthnet και από κοινού παρουσία στο χώρο, τα οποία εξετάζει σοβαρά η εταιρεία.
Την πρόθεσή τους να μπούν στη λιανική του ρεύματος δεν κρύβουν επίσης τα στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου, που βλέπουν το τρίπτυχο τηλεφωνία – τηλεόραση – ρεύμα, ως το όχημα ανάπτυξης στις υπηρεσίες μαζικής απεύθυνσης. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Όμιλος Κοπελούζου είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων ενεργειακών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Το σχήμα αυτό, παρότι είχε πάρει επίσημη μορφή (αφού πρώτα πέρασε από σαράντα κύματα στο εσωτερικό της ΔΕΗ) δεν προχώρησε ποτέ, ωστόσο έχει μείνει η πρόθεση του Ομίλου Κοπελούζου να μπεί δυναμικά στη λιανική, πρόθεση που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα λάβει σύντομα σάρκα και οστά.
Όσον αφορά τέλος την ανακοίνωση των ΕΛΤΑ ότι θα καταθέσουν εντός του Νοεμβρίου φάκελο στη ΡΑΕ για εξασφάλιση άδειας προμήθειας, ώστε τον Δεκέμβριο να είναι δυνατή η είσοδός τους στη λιανική ρεύματος, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο στόχος, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, είναι υπερφιλόδοξος. Επιπλέον η εταιρεία δεν έχει τεχνογνωσία για να βγεί μόνη της. Οι πάντες αναγνωρίζουν όμως, ότι το ευρύτατο δίκτυο των 1500 καταστημάτων σε όλη τη χώρα είναι ένα μεγάλο ατού, πολύ περισσότερο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, όταν ο πελάτης μπαίνει στο κατάστημα των ΕΛΤΑ «με το λογαριασμό της ΔΕΗ στο χέρι» για να πληρώσει.
Τα σημερινά μερίδια
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το energypress, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν αποσπάσει μερίδια που πλησιάζουν το 6%, για πρώτη φορά μετά την περίοδο που είχαν έντονη δραστηριοποίηση οι εταιρείες Energa και Hellas Power. Ειδικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι εναλλακτικοί πάροχοι συγκέντρωνα συνολικά το 5,7% με τη ΔΕΗ να έχει το υπόλοιπο 94,3%.  Συγκεκριμένα οι τρείς καθετοποιημένοι ιδιωτικοί όμιλοι είχαν τα εξής ποσοστά:
ΗΡΩΝ: 1,9%
ELPEDISON: 1,6%
PROTERGIA: 1,2%
Οι υπόλοιποι τέσσερις πιο μικροί προμηθευτές (GREEN, VOLTERA, WATT + VOLT και NRG) μοιράζονται το 1% της πίτας.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι θα «χτυπήσουν» περί το 7% στο τέλος του έτους.
Ειδικά στη Μέση Τάση, πάνω από το 10% των πελατών έχει ήδη μετακινηθεί από τη ΔΕΗ και ηλεκτροδοτείται πλέον από τους ιδιώτες εναλλακτικούς προμηθευτές. Συγκεκριμένα από τους περίπου 9.000 μετρητές Μέσης Τάσης (εμπορικές εταιρείες, αλυσίδες καταστημάτων, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, φούρνοι κ.λπ.) πάνω από 1000 εκπροσωπούνται από τους ιδιώτες, με συνολικό όγκο που ξεπερνάει το 10% και φτάνει τις 1500 Γιγαβατώρες.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός, καθώς οι μεν εταιρείες προμήθειας «χτυπάνε» με πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια, οι δε επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση, έχοντας μεγάλους όγκους κατανάλωσης αναζητούν την καλύτερη προσφορά.