Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΔΕΗ ξεσκονίζει τους... απλήρωτους λογαριασμούς


Στα 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των πελατών της, στο περίπου 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η
αξία της εταιρείας με όρους αγορών, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ που κατέχει το 94% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναγάγει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου Εμμ. Παναγιωτάκη αλλά και τις ανακοινώσεις της επιχείρησης, σε υπ' αριθμόν «ένα» στόχο τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αν και βέβαια, η πορεία των ανεξόφλητων ποσών δείχνει πως μόνο τους τελευταίους έξι μήνες τα χρέη των πελατών της αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι ουσιαστικά ο πρώτος που είδε τα αποτελέσματα του νέου μηχανογραφικού συστήματος που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του, Αρ. Ζερβός, ενός «μηχανισμού» που αμέσως ειδοποιεί για τους ..
κακοπληρωτές και για το ύψος των οφειλών.
Πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, στην αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όταν τα χρέη ήταν στα 1,8 δισ. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στο θέμα είχε πει ότι «το σύνολο σχεδόν των οφειλών είναι διεκδικήσιμο» καθώς και πως «η επιχείρηση θα τα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένου και του μέτρου των αποκοπών».
Αλλά και στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος της εταιρείας είχε τονίσει για το θέμα, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της, με αιχμές κατά των προκατόχων του: «...Ετσι, σε συνδυασμό με ορισμένη χαλαρότητα που επιδείχθηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου, φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση των 1,9 δισ. συσσωρευμένων οφειλών». Και πράγματι, η εταιρεία, πριν από περίπου έναν μήνα, άφηνε μέσα από διαρροές να φανεί η αποφασιστικότητά της για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η διοίκηση είχε και τη συνδρομή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη. Επεσήμαναν (διαρροές διοίκησης και δηλώσεις προέδρου ΓΕΝΟΠ) ότι έχει δώσει στον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) εντολή για 100.000 αποκοπές (σ.σ. διακοπές ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες).
Αφησε αιχμές
 Η διοίκηση του Διαχειριστή σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους πριν από περίπου 10 μέρες επιβεβαίωνε την εντολή της ΔΕΗ καθώς και ότι ήδη είχαν εκτελεστεί περί τις 15.000. Το οξύμωρο είναι πως η εταιρεία ηλεκτρισμού αμέσως μετά προχώρησε σε διάψευση δημοσιευμάτων περί «χιλιάδων αποκοπών ρεύματος». Και συνέχισε η ΔΕΗ με νέα ανακοίνωσή της, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ότι η σημερινή διοίκηση προχώρησε σε μόλις 17.524 αποκοπές. Πρόκειται για τις λιγότερες της τελευταίας τετραετίας, όπως προκύπτει από την παράθεση των στοιχείων των αποκοπών των προηγούμενων ετών.

Πριν από επίσης δύο εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ενημερωτικό σημείωμα προς τους δημοσιογράφους έκανε γνωστό το μέγεθος του προβλήματος αναφέροντας πως το ύψος των οφειλών ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, άφηνε αιχμές τόσο για τους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας (σ.σ.: Π. Λαφαζάνη) όσο και για τις ενέργειες της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αφορμή αίτημα της ΔΕΗ για τη θέσπιση απαγόρευσης της μετακίνησης πελατών της με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ανταγωνιστές της, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις της. Στελέχη της εταιρείας ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές αλλάζουν προμηθευτή αφήνοντας «φέσια». Αν και βέβαια οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν μόλις 50.000 πελάτες, έναντι 7,5 εκατομμυρίων της ΔΕΗ, και τζίρο αγοράς 250 εκατ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ της δημόσιας επιχείρησης.
Η ΡΑΕ ανήγαγε το θέμα σε συνολικό πρόβλημα της αγοράς. Ετσι, ακόμη και αν ποσοστό των πελατών των εναλλακτικών προμηθευτών θεωρηθεί ότι είναι κακοπληρωτές, προκύπτουν ποσά ασήμαντα σε σχέση με τα 2,2 δισ. ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ο τζίρος όλων των ανταγωνιστών της μαζί.
Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ εντοπίζεται επίσης πέρα από τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων σε βάρος της αλλά και σε μία ακόμη παραδοχή της εταιρείας, όπως αποτυπώνεται σε ανακοίνωση της: «Το 45% των οφειλών προέρχεται από 200.000 καταναλωτές που αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν». Ωστόσο παραμένει άγνωστο γιατί η διοίκηση δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της για να εισπράξει σχεδόν το μισό των οφειλών, ήτοι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ...
Και φυσικά, ένα από τα κυριότερα ζητήματα της εκτόξευσης των οφειλών των καταναλωτών είναι και οι φόροι και τα τέλη που αναγκαστικά εισπράττει η ΔΕΗ μέσα από τους λογαριασμούς της. Οπως το ειδικό τέλος ακινήτων και τα τέλη ΕΤΜΕΑΡ και δικτύων, που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν ανησυχητικά... Το «χαράτσι» επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα τέλη δικτύων από θυγατρικές της ΔΕΗ...

Έθνος