Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Βασικός άξονας της στρατηγικής του ΔΕΔΔΗΕ είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος


Νικόλαος Χατζηαργυρίου,
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ακαδημία Αθηνών για τη
διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, την οποία θεωρώ από τις σημαντικότερες που έχει διοργανώσει η Επιτροπή Ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η συνάντηση μας είναι πολύ σημαντική, γιατί αποσκοπεί μέσα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να οδηγήσει σε ρεαλιστικές προτάσεις για δράσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ο τομέας της ενέργειας είναι..
καθοριστικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Έτσι, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί παρά να έχει στον πυρήνα του τον ..
ενεργειακό κλάδο.
Ποιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι η εταιρία που βρίσκεται στην καρδιά του ενεργειακού τομέα και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 2012, μετά από την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. και είναι 100% θυγατρική εταιρία της.
Σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη Εταιρία Διανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση των αριθμό των καταναλωτών, καθώς διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε 7,4 εκ. καταναλωτές και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, απασχολώντας άμεσα 7.000 άτομα και έμμεσα περίπου 5.000. Τα Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης που βρίσκονται υπό την ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ έχουν συνολικό μήκος 236.000 χλμ., δηλαδή περίπου 6 φορές ο γύρος της γης.
Η βασική αποστολή του ΔΕΔΔΗΕ είναι η αποδοτική λειτουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη αυτών των δικτύων. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι επίσης αρμόδιος για τη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας μας και μεριμνά για την αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλή λειτουργία τους.
Στις βασικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται η παροχή πρόσβασης στο Δίκτυο για όλους τους χρήστες του - δηλαδή παραγωγούς, προμηθευτές και καταναλωτές συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ και συμπαραγωγής, η αποκατάσταση των βλαβών και η μέτρηση των καταναλώσεων.
Μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, στα δίκτυα διανομής της Μέσης και Χαμηλής Τάσης, έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα περίπου 3.8 GW μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής (ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), που αντιστοιχούν στο 75% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας.
Βασικός άξονας της στρατηγικής του ΔΕΔΔΗΕ είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής καθώς και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε όλη τη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσα από την προώθηση στρατηγικών έργων, τα οποία εκσυγχρονίζουν τα συστήματα της Εταιρίας και θέτουν τις βάσεις για τη μετάβαση του Δικτύου Διανομής στην εποχή των Έξυπνων Δικτύων με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών από τους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
Έξυπνα Δίκτυα
Τα Έξυπνα Δίκτυα είναι η βάση για την λειτουργία μιας ενεργειακής αγοράς που θα συνδυάζει την επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος. Για τον σκοπό αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού των σύγχρονων Εταιριών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Είναι δε γενικά αποδεκτό, ότι οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής είναι βασικοί συντελεστές για την μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα, είναι οι «πρωταγωνιστές» της μετάβασης στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος.
Για την μετάβαση αυτή, απαιτούνται καινοτόμες τεχνολογίες, λύσεις αλλά και εφαρμογές, που θα επιτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της διεσπαρμένης παραγωγής, και την ενεργοποίηση του πολίτη ως καταναλωτή ή/και παραγωγού που θα διαμορφώνει ο ίδιος την ενεργειακή του συμπεριφορά.

Τα Έξυπνα Δίκτυα μας δίνουν τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές με υψηλή αξιοπιστία και μεγάλη ευελιξία με τελικούς στόχους την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Υλοποιούμενα Έργα ΔΕΔΔΗΕ για Έξυπνα Δίκτυα
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει στη μετάβαση του Δικτύου μας σε ένα Έξυπνο Δίκτυο.
Προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους για αναβαθμισμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή με ταυτόχρονη μείωση του κόστους, προχωράμε στην περαιτέρω εξέλιξη υπαρχόντων και στην υλοποίηση νέων σύνθετων καινοτόμων έργων.
Θα σας αναφέρω μερικά από αυτά.
Η Ηλεκτρονική διαδραστική απεικόνιση του Δικτύου Διανομής (GIS).
Με το εν λόγω έργο στοχεύουμε στην αποτύπωση των χαρτών των δικτύων μας σε ψηφιακά αρχεία. Τα αρχεία αυτά, θα διαθέτουν περιγραφικές πληροφορίες για τα στοιχεία του δικτύου σε συσχετισμό με τη γεωγραφική τους θέση.
Το νέο ψηφιακό σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε ταχύτατα τις χαρτογραφικές αλλά και τις περιγραφικές πληροφορίες των δικτύων μας, οδηγώντας στην αναβάθμιση των τεχνικών δραστηριοτήτων μας.
Το GIS έρχεται να εκσυγχρονίσει τους χάρτες του Δικτύου, οι οποίοι σήμερα είναι τυπωμένοι σε χαρτί και περιλαμβάνουν αρκετές ανακρίβειες και αντιφατικές πληροφορίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ενημερωθεί με τα νέα έργα που έχουμε εκτελέσει, ενώ πολλές φορές τα βασικά γεωγραφικά στοιχεία που περιλαμβάνουν δεν είναι ενημερωμένα με τους νέους δρόμους, τις μεταβολές στα σχέδια πόλεως κλπ.
Με το GIS αποτυπώνονται σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα στοιχεία του Δικτύου Διανομής (χαρτογραφικά και περιγραφικά) τα οποία θα ενημερώνονται συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν σημαντικά οι μελέτες δικτύων, τα έργα συντήρησης, οι μελέτες αξιοπιστίας του δικτύου, κλπ.
Ο εκσυγχρονισμός των Κέντρων Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) αποτελεί άλλο ένα σημαντικό έργο που υλοποιούμε.
Μέσα από τα νέα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) θα πραγματοποιείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης λειτουργίας του Δικτύου Διανομής, τόσο εντός των Κύριων Υποσταθμών Υψηλής προς Μέση Τάση, όσο και των Δικτύων Μέσης Τάσης.

Μέσω των ΚΕΔΔ μπορούμε να εκτελέσουμε τηλεχειρισμούς ενώ αποκτάμε απόλυτο έλεγχο του Δικτύου μας μέσω της άμεσης πληροφόρησης που μας παρέχεται από τα δίκτυα SCADA και προγραμμάτων DSM. Tα συστήματα Supervisory Control and Data Acquisition και Distribution Management System, μας δίνουν δυνατότητες τηλελέγχου, τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού των κύριων διακοπτικών στοιχείων του δικτύου και μας παρέχουν την δυνατότητα μελετών για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμίσω ένα πολύ σημαντικό ΚΕΔΔ που υλοποιούμε αυτή την περίοδο και αφορά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Πρόκειται για ένα έργο που θα στηρίξει σημαντικά τις προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ) είναι εγκατεστημένο στην έδρα της Διεύθυνσης Περιφέρειας Νησιών του ΔΕΔΔΗΕ, στην Αθήνα και η παρακολούθηση γίνεται μέσω 27 τερματικών σε μονάδες της ΔΠΝ (Διεύθυνσης Περιφέρειας Νήσων). Μέσω αυτού επιτηρούνται και εκτελούνται τηλεχειρισμοί στους Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ και στο δίκτυο ΜΤ όλων των νησιών του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, της Ρόδου και της Λέσβου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρά και με την υλοποίηση των Συστημάτων Τηλεμέτρησης.
Εχει ήδη υλοποιηθεί το Σύστημα Τηλεμέτρησης των καταναλωτών Υψηλής και Μέσης Τάσης με το οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα το 23% της διανεμόμενης ενέργειας. Το σύστημα αυτό με χρήση του συστήματος GSM και της υπηρεσίας GPRS, τηλεμετρά 11.000 πελάτες της Μέσης Τάσης.
Το Σύστημα Τηλεμέτρησης παροχών μεγάλων πελατών Χαμηλής Τάσης, αφορά σε 60.000 μεγάλους πελάτες και αντιστοιχεί σε περίπου 11% της συνολικής διανεμόμενης ενέργειας και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
Προχωράμε τώρα στην υλοποίηση πιλοτικού συστήματος Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών εντάσσοντας 170.000 μετρητικά σημεία στην Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Λευκάδα, Αττική και Κεντρική Μακεδονία όπως επίσης και άλλα περίπου 30.000 στην Θήρα, Κύθνο και Μήλο.
Το πιλοτικό αυτό έργο είναι σημαντικό γιατί θα μας βοηθήσει στις προδιαγραφές για την σταδιακή πανελλαδική εφαρμογή των ευφυών συστημάτων μέτρησης και την αντικατάσταση των περίπου 7 εκατομμυρίων ηλεκτρομηχανικών μετρητών με Έξυπνους Μετρητές. Όπως ίσως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών με την συμμετοχή τριών εταιρικών σχημάτων με προσφορές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τεχνολογιών με διαφορετικούς μετρητές.
Σε αυτή την πορεία ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι μόνος του, συμμετέχει και παρακολουθεί από κοντά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, συμμετέχει σε πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, είναι ενεργό μέλος του EDSO for Smart Grids, της Eurelectric και της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας των Smartgrids.
Επιπλέον, συμβάλλει και αποκτά πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε πλήθος έργων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2013), όπως τα IGREENGrid, Sustainable, Dream, SmartKYE και Singular καθώς επίσης και σε δύο έργα του διάδοχου Προγράμματος Horizon2020 (2014-2020), στο SmarterEMC2 και Tilos.
Στη θεματολογία των έργων περιλαμβάνεται η λειτουργία και η ανάπτυξη Δικτύων Διανομής, η ενσωμάτωση και διαχείριση της διεσπαρμένης παραγωγής στο Δίκτυο, η χρήση αυτοματισμών και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στα Δίκτυα και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Τέλος θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο εκσυγχρονισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ δεν σταματάει στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά με επίκεντρο τον Έλληνα πολίτη, προχωρά σε πλήθος ενεργειών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών του με νέους τρόπους εξυπηρέτησης, όπως τα call centers και το Διαδίκτυο. Απώτερος στόχος είναι με απόλυτο σεβασμό στον χρόνο των πελατών, να δοθεί η μέγιστη δυνατότητα καλλίτερης εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική μετάβαση στα Γραφεία του.
Έξυπνα Δίκτυα και Ανάπτυξη
Για να επιστρέψουμε όμως στο βασικό μας θέμα, πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή, το περιβάλλον και την αγορά ενέργειας που σας προανέφερα, τα Έξυπνα Δίκτυα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την Eurelectric, τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο των μεγάλων εταιριών ηλεκτρισμού, οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, θα ανέλθουν έως το 2020 στα 400 δις ευρώ.
Οι συνολικές θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα από την ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων, δηλαδή οι Smart Energy Jobs, υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια πανευρωπαϊκά.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν σχετικές μελέτες, 25 τομείς της οικονομίας επωφελούνται από την ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων, από την αεροναυπηγική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις τράπεζες μέχρι το χονδρεμπόριο και τον τομέα των μεταφορών και logistics.
Τα Έξυπνα Δίκτυα μετατρέπουν τα σπίτια σε Έξυπνα Σπίτια, τις Πόλεις σε Έξυπνες Πόλεις και τις Μεταφορές σε Έξυπνες Μεταφορές με πολύ σημαντικά οφέλη όπως η μείωση στην κατανάλωση από 5 έως 15% και αντίστοιχη μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 5 έως 20% για τους οικιακούς πελάτες και από 2 έως 5% για τις επιχειρήσεις.
Στη γειτονική μας Ισπανία που τα τελευταία χρόνια η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και αντιμετωπίζει προβλήματα ανάλογα με αυτά που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μελέτη διεθνούς φορέα αναφέρει ότι τα Έξυπνα Δίκτυα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ από 0,2 έως 0,35% σε ετήσια βάση, ενώ έως το 2020 μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον η ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα Έξυπνα Δίκτυα μπορούν να φθάσουν τα 1,2 έως 2 δις ευρώ ετησίως.
Ποιες είναι όμως οι αντίστοιχες προβλέψεις για την Ελλάδα;
Οι εκτιμήσεις είναι εξίσου εντυπωσιακές, καθώς τα Έξυπνα Δίκτυα αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που θα αντιστοιχούν στο 2,5% των συνολικών Smart Energy Jobs στην Ευρώπη, δηλαδή περίπου 75.000 νέες θέσεις που θα σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων.
Η καθαρή παρούσα αξία για την ελληνική οικονομία (Net Present Value), ανάλογα με την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, διαμορφώνεται από 217 έως 770 εκ. ευρώ.
Η ποιότητα των υπηρεσιών αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς επιτυγχάνεται περιορισμός των βλαβών και των διακοπών, ενώ η εκτιμώμενη ζήτηση τις ώρες αιχμής μπορεί να περιοριστεί έως και 5%.
Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες δημιουργούνται για πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν νέες εφαρμογές για τα Έξυπνα Δίκτυα αλλά και πλήθος άλλων λύσεων.
Η ελληνική βιομηχανία μπορεί επίσης μέσα από τα Έξυπνα Δίκτυα να αναβαθμίσει τη μεταποιητική της δραστηριότητα.
Πολλές είναι οι ευκαιρίες που θα δώσουν τα Έξυπνα Δίκτυα και στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης, καθώς τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα θα μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους τεχνογνωσία γύρω από αυτό τον τομέα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ με επίγνωση των δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα έξυπνα δίκτυα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας σκοπεύει να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Συμπεράσματα-Επίλογος
Τα Έξυπνα Δίκτυα αποτελούν ένα από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία όπως είναι αποδεδειγμένο και από τη διεθνή εμπειρία.
Η ένταξή τους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας είναι απαραίτητη.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, με σύμμαχο την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση με την μετάβαση του δικτύου του στην εποχή των Έξυπνων Δικτύων.
Με τον τρόπο αυτό και παράλληλα με την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, οι επενδύσεις που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση θα επιτρέψουν την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες με παράλληλη μείωση του κόστους και θα επιτευχθεί αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας. Επιπλέον θα διευκολυνθεί η μεγαλύτερη και αποδοτικότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και άρα την μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.
Ολοκληρώνοντας, θα τονίσω για μια ακόμη φορά, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τον τομέα της ενέργειας και ότι τα δίκτυα αποτελούν τις αναγκαίες στρατηγικές υποδομές για την λειτουργία της ενεργειακής αλυσίδας. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων συνεπάγεται παραγωγικότερη, ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία.
* Νικόλαος Χατζηαργυρίου,
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.