Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

27500GWh - 7900GWh = 19600GWh: η χώρα ξαναγύρισε πριν το "βρώμικο '89"!

Το διπλανό διάγραμμα είναι απ' τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή στο διάστημα 1990-2007 κι όπως βλέπουμε το 1990 είχαμε περίπου 25.000GWH από λιγνίτη. Το 1991 υπήρχε μια μείωση και στη συνέχεια είχαμε μια σημαντική αύξηση μέχρι και το 2005, απ' το 1997 περάσαμε τις 30.000GWh και το 2004 η Ολυμπιάδα της Αθήνας στηρίχτηκε στο εθνικό μας καύσιμο.

Στη συνέχεια ωστόσο άρχισε η αντίστροφη πορεία, σ' εφαρμογή μιας ανερμάτιστης πολιτικής, που γέμισε τη χώρα.. μονάδες φυσικού αερίου, αιολικά και Φ/Β, για να καταλήξουμε απ' το 2014 σ' εκτόξευση των εισαγωγών ηλεκτρισμού απ' όλες τις γειτονικές χώρες. Και στο 1ο τετράμηνο 2015 είδαμε τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή να υποχωρεί στο μόλις 33%, μια εντελώς αντεθνική κληρονομιά των ΣαμαροΒενιζέλων. Το ιστολόγιο βέβαια είχε γράψει απ' το Σεπτέμβριο 2014 για τον "Αποχαιρετισμό στα λιγνιτωρυχεία" και δυστυχώς για ακόμα μια φορά είχε δίκιο.

Ο κατήφορος δυστυχώς συνεχίζεται, καθώς ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες τα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής για το Νοέμβριο 2015 και όσα γράψαμε πριν ένα μήνα, όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τον Οκτώβριο, φαίνεται πως θα επαληθευθούν πλήρως: στις περίπου 19.600GWh θα διαμορφωθεί στο σύνολο του 2015 η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, εξέλιξη που μας γυρνά 28 χρόνια πίσω, στο 1987, πριν την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου. Το διάγραμμα της ηλεκτροπαραγωγής 1972-2004 προέρχεται από εισήγηση μηχανικών της ΔΕΗ σε συνέδριο του 2005. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μόλις το 2012 η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη ήταν στις 27.555GWh, με συμμετοχή 54,5% στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα, (που περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεμένα νησιά). Για το λόγο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, είχε ζητήσει το 2014 να τεθεί στόχος διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής στις 27.500GWh, αλλά από τότε έχουμε χάσει 7.900GWh κι επιστρέψαμε στο 1987. Κι ακόμα μένει να μειωθεί σταδιακά από 1.1.2016 η παραγωγή απ' τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου, λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED)., ενώ η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και η Μελίτη 2 όχι μόνο δεν είναι στο σχεδιασμό, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο 2016 να κλείνει και η Μελίτη 1 για ακόμα μια φορά από έλλειψη λιγνίτη. Για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση στην ηλεκτροπαραγωγή χρειάζεται πλέον τόσο πολιτική βούληση όσο και διαφορετική σκέψη και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως υπάρχει είτε το ένα είτε το άλλο. Μόνο η ίδια η ζωή θα δείξει, όπως πάντα άλλωστε, μετά από λίγα χρόνια, πώς θα έχει διαμορφωθεί η ιστορία.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στο Σημίτη, τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου και τους ΣαμαροΒενιζέλους, κατάφεραν να γυρίσουν τη χώρα πριν το "βρώμικο '89", οπότε δεν μένει παρά να το ξαναζήσουμε. Τότε υπήρχε το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, τώρα υπάρχει η δικαστική εκκρεμότητα με το σκάνδαλο της Proton Bank: όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε και το οδήγησαν με ανήθικη πρόθεση σε παραγραφή, θα υπάρχει πάντα να στοιχειώνει τη χώρα, όσο δεν επέρχεται η κάθαρση απ' τις ατελείωτες αμαρτίες του παλιού και βαθιά σάπιου πολιτικού συστήματος, που λεηλάτησε τη χώρα. 
Το λόγο έχει πλέον η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη, ας μην την πληρώνουν πάντα σ’ αυτή τη χώρα οι καστανάδες. Αν δεν ξεβρομίσει ο τόπος απ' τη διαφθορά και τη διαπλοκή, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.