Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο


Στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε καταρχήν στην τοποθέτησή
του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας πως η σχετική διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ ήταν γνωστό πως αυτήν την εποχή θα έπρεπε να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο καταρχήν σε ποσοστό 100%, ενώ αργότερα το 20% θα περάσει σε ευρωπαίο διαχειριστή αντίστοιχου δικτύου, ενώ.
το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου.
Είπε, επίσης ότι το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία στο management, ενώ μέσω διεθνούς εκτιμητή θα εξαχθεί η αποζημίωση της ΔΕΗ.
Ο κ. Σκουρλέτης, επισήμανε ότι τα θέματα με την ΔΕΗ "δεν λύθηκαν" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "δεν βγαίνει από το μυαλό τους (των δανειστών) η "μικρή ΔΕΗ" και η ιδιωτικοποίησή της".
Σε ότι αφορά τις αποκοπές της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά, είπε ότι "ορισμένες φορές άλλα συνεννοούμαστε με την Διοίκηση και αυτή κάνει άλλα στην πράξη, όπως για παράδειγμα με τις 36 δόσεις ή με την μη διακοπή ρευματοδότησης για χρέος κάτω των 1000 ευρώ". Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν απέκλεισε τέτοιες πρακτικές "να οδηγήσουν και σε σύγκρουση".
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, επίσης, στην συμφωνία επανεκκίνησης του αγωγού ΤΑΡ και του IGP, στην συμβολική, αλλά ενδεικτική -όπως είπε- της βούλησης της κυβέρνησης, μείωση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους λογαριασμούς, και με την οποία "δεν συμφωνούσαν όλοι οι παράγοντες της αγοράς" και στο ταξίδι στην Μόσχα που σηματοδοτεί την "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τον πλουραλισμό στις ενεργειακές πηγές".
Χαρακτήρισε ως σημαντική διοικητική αλλαγή εκείνη της Διοίκησης της ΔΕΠΑ, ενώ έκανε λόγο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, καθώς στερείται υποστήριξης λόγω "ενός αδυνατισμένου Δημοσίου, στο οποίο δεν λείπουν και οι τάσεις υπονόμευσης".
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα πρέπει να είναι χώρος διαμόρφωσης του δικού του προγράμματος, και να έχει διακριτό ρόλο, ενώ με τις θέσεις και το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει μπορεί να αποτελεί και τον ιδεολογικό πυλώνα της κυβέρνησης.
Στο μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, αναφέρθηκε στην τοποτέθησή της στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Μαλακού, λέγοντας χαρακτηριστικά "όλα τα ΜΜΕ έχουν πέσει πάνω μας, αλλά τους έχουμε δώσει το δικαίωμα". Έθεσε το ερώτημα "ποιός πρότεινε και γιατί;" τα μέλη της "Επιτροπής Σοφών" για το Ασφαλιστικό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτηση του κ. Νεκτάριου στην θέση του προέδρου αυτής της Επιτροπής.
Επίσης, έθεσε και το ερώτημα "ποιοί (από τον ΣΥΡΙΖΑ) ασχολούνται με το Ασφαλιστικό και με τι γνώσεις;"
Ανέφερε ότι δεν μπορεί σε θέσεις-κλειδιά να υπάρχουν στελέχη από άλλους (πολιτικούς) χώρους, τονίζοντας ότι "σε όλα τα υπουργεία είναι σύμβουλοι πρώην υπουργών'".
"Για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία πρέπει να διαμορφώσει συνειδήσεις και αυτό θα το κάνει με ότι πιο καθαρό και έντιμο υπάρχει στην κοινωνία, όχι 'ξεθάβοντας' δια της πλαγίας οδού, αυτούς που 'έθαψε η κοινωνία'" κατέληξε η κ. Μαλακού.

 http://energypress.gr/news/skoyrletis-i-kyvernisi-katafere-na-kratisei-ton-admie-ypo-dimosio-elegho