Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μπάζει από παντού ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ


To Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τον τρόπο με τον
οποίο θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την εκχώρηση στο κράτος του 100% που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η εταιρική πρακτική που θα ακολουθηθεί  είναι τουλάχιστον κακή, αφού είτε θα αποτρέψει κάποιον στρατηγικό επενδυτή να ενδιαφερθεί για το 20% του ΑΔΜΗΕ που θα πωληθεί σε πρώτη φάση, είτε θα υποχρεώσει τον ΑΔΜΗΕ σε μια διαδικασία αυτοτροφοδοτούμενης υποτίμησης της αξίας του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως αναφέρει το..
ΥΠΕΝ, η συμφωνία δημοσίου και δανειστών προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται για την απόκτηση και διατήρηση ποσοστού 51% των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ. Ποσοστό  20% των μετοχών θα  πωληθεί  σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO) και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.
Το ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει να καταβάλει  το αντίτιμο  για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης,  που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ με τα έσοδα  από την πώληση  μετοχικού μεριδίου στον στρατηγικό  επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών  και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα EBITDA του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση και μέχρι την πλήρη εξόφληση  του οριζόμενου τιμήματος.
Δεδομένου ότι η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι το κράτος αν πάνε όλα καλά και αντλήσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 49% θα πρέπει να καλύψει με το 10% των ετήσιων ebitda του ΑΔΜΗΕ, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ.
Το 2014  που ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον ΑΔΜΗΕ  τα κέρδη ebitda έφτασαν τα 183 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 10% αντιστοιχεί σε 18,3 εκατ. ευρώ. Με την παραδοχή ότι δεν θα μειωθούν τα ebitda, για να «σβήσουν» τα 500 εκατ. θα χρειαστούν περίπου 27 χρόνια (500 εκατ/18,3 εκατ. ). Αντίστοιχα, αν αυξηθούν τα ebitda θα μειωθεί ο εκτιμώμενος χρόνος, αλλά όχι δραστικά, καθώς διαχρονικά οι μεταβολές στα ebitda του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ μικρές.
Εδώ όμως εγείρονται ορισμένα ερωτήματα. Με την παραπάνω πρακτική, ο κάτοχος του 49% θα επιβαρύνεται για όλα αυτά τα χρόνια με το κόστος χρηματοδότησης του μεριδίου του κατόχου του 51%! Γεγονός που ενδεχμένως  θα αποτρέψει σοβαρούς παίκτες από το χώρο των δικτύων να υποβάλουν προσφορές.
Εκτός αν ο στρατηγικός επενδυτής και όλοι όσοι αποκτήσουν μετοχές του ΑΔΜΗΕ μέσω του ΧΑ «τιμολογήσουν» το βάρος αυτό στην προσφορά που θα κάνουν και ρίξουν το τίμημα.
Σύμφωνα με αναλυτές, μια πιο ορθολογική πρακτική θα ήταν να αποζημιώνει το κράτος τη ΔΕΗ με το μέρισμά που του αναλογεί από τη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ. Ετσι, μπορεί ο χρόνος της πλήρους εξόφλησης να ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αλλά δεν θα έβαζε σε κίνδυνο την αξία της εταιρείας.
Κατά τα άλλα, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης αφού θα ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού και παράλληλα εξασφαλίζει το δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία του δικτύου υψηλής τάσης που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν και η  διάθεση  του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση. 
Το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του  ΑΔΜΗΕ ενώ ο  Διευθύνων Σύμβουλος θα επιλεχθεί με κοινή συναίνεση.

ΤΟ ΒΗΜΑ
 Β. Κώτσης