Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

"Ακτιβιστές" στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου; Γιατί δεν πάνε στη Γερμανία;


Σε μια βεβιασμένη απόφαση μετά το τσουνάμι του 2011, που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Γερμανία έκλεισε αμέσως 8 πυρηνικά εργοστάσια κι αποφάσισε την πρόωρη απόσυρση όλων των υπολοίπων. Αλλά επειδή η οικονομία της χρειάζεται ηλεκτρισμό, η απόσυρση των πυρηνικών αναβαθμίζει τη σημασία των λιγνιτικών και λιθανθρακικών της εργοστασίων.

Το σημερινό διάγραμμα μας έρχεται απ' την έκθεση "TRENDS IN GLOBAL CO2 EMISSIONS- 2015 Report", που εκδόθηκε στο τέλος Νοεμβρίου απ' την ΕΕ, στα πλαίσια του Emissions Database for Global Atmospheric Research (EDGAR), μια κοινή βάση δεδομένων εκπομπών του Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ και του Ολλανδικού.. Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL). Δείχνει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και λιθάνθρακα στην ΕΕ28 το 2014, με βάση ... στοιχεία του 2015 από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur, το Βρετανικό Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής DECC και το Global Coal Plant Tracker, που έχουν συστήσει διάφορες απ' τις ανά τον κόσμο αδρά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ κατά του κάρβουνου.

Και καμιά έκπληξη βέβαια απ' το διάγραμμα, η χώρα που έχει τη μακράν μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και λιθάνθρακα στην ΕΕ28 είναι η Γερμανία, η οποία μαζί με τη 2η στη σειρά Πολωνία είναι οι χώρες που έχουν σε κατασκευή την περισσότερη νέα ανθρακική ισχύ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ28. Νέα ισχύ έχουν επίσης σε κατασκευή η Τσεχία και η Ολλανδία. Η Γερμανία προηγείται επίσης μακράν των υπολοίπων στην λειτουργία νεότατων εργοστασίων, που κατασκευάστηκαν μετά το 2010. Κι ενώ η Γερμανία ανανέωσε κι ανανεώνει το γερασμένο "στόλο" της των παλαιών λιγνιτικών και λιθανθρακικών μονάδων, στην Ελλάδα "ακτιβιστές" σκαρφάλωσαν το πρωί σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, γράφοντας σύνθημα υπέρ των ηλιακών.

Δεν είναι βεβαίως κατανοητό το πώς μπορεί ο καθένας να εμφανίζεται μέσα στη νύχτα στον ΑΗΣ και να σκαρφαλώνει με το "έτσι θέλω" στον πύργο ψύξης ή οπουδήποτε αλλού στο μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Αν μάλιστα υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση για τη δράση, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται.

Όταν το καλοκαίρι κάποιοι άλλοι "ακτιβιστές" επεχείρησαν στη Γερμανία να διακόψουν τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου, έπεσαν απ' την αστυνομία δακρυγόνα, ξύλο "της αρκούδας", έγιναν συλλήψεις. Εδώ όλα έγιναν πολύ ελαφρά, περίπου σαν σχολική εκδρομή.

Προκαλεί πάντως εντύπωση η εγκατάλειψη των αιολικών απ' τη γνωστή για την αδιαφάνεια της χρηματοδότησης ΜΚΟ και η προτροπή να βάλουμε στην Ελλάδα ηλιακά, ενώ μέχρι πριν λίγο μόλις καιρό υιοθετούσαν τις απόψεις άλλης "αμαρτωλής" ΜΚΟ περί χαμηλού "σταθμισμένου κόστους ενέργειας" των αιολικών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Αλήθεια, τι απέγινε ο "τζάμπα" άνεμος, Δρ ΕΛΕΤΑΕΝ; Πού τον έχασαν οι ΜΚΟ;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τα ηλιακά βεβαίως είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, το έχουμε αποσαφηνίσει από πολύ νωρίς σ' αυτό το ιστολόγιο, αλλά, παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής τους, εξακολουθούν να είναι ακριβά και χαμηλής απόδοσης κι έχουμε ήδη βάλει περισσότερα απ' όσα επιτρέπει μια ορθολογική και οικονομική λειτουργία του ηλεκτρικού μας συστήματος, όπως είχαμε δει αναλυτικά πριν ένα μήνα. Ήδη παράγουμε -κι ακριβοπληρώνουμε μέσω του ΕΤΜΕΑΡ- πλεονάζον κι άχρηστο ρεύμα μεσημβρινής αιχμής χωρίς να έχουμε μεσημβρινή αιχμή, στην Ελλάδα η αιχμή του φορτίου εμφανίζεται βραδινές ώρες, όταν τα ηλιακά είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το να βάλουμε κι άλλα στην παρούσα φάση θυμίζει μάλλον τα υπνωτικά χάπια: ένα σε κοιμίζει χαλαρά, τα πολλά σε στέλνουν στον Άγιο Πέτρο.

Κι ακόμα χειρότερα για όσους ονειρεύονται κι άλλα ηλιακά στην ηλεκτροπαραγωγή, στις 29 Νοεμβρίου στο Παρίσι και στην εναρκτήρια συνεδρίαση της COP21, τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο Bill Gates της Microsoft τους "έστειλε όλους αδιάβαστους", εξαγγέλλοντας το Breakthrough Energy Coalition: μια μεγάλη ενεργειακή συμμαχία, που θα ψάξει να βρει "καθαρή" ενέργεια φθηνή κι αξιόπιστη, κάτι που δεν είναι τα ηλιακά.

Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο μεγαλύτερος ΑΗΣ της χώρας, είναι η "ναυαρχίδα" της ηλεκτροπαραγωγής. Μαζί με τον ΑΗΣ Μελίτης και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β είναι η καλύτερη εγγύηση πως η χώρα θα έχει ρεύμα ό,τι κι αν γίνει με τις διεθνείς αναταράξεις, ό,τι κι αν κάνουν η Τουρκία και η Ρωσία με τις βάνες των αγωγών φυσικού αερίου. Και η νέα λιγνιτική μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5 έρχεται να προσθέσει στην ασφάλεια ηλεκτροδότησης, όσο κι αν κάποιοι καλοπληρωμένοι ξενόφερτοι σκαρφαλώνουν σε πύργους ψύξης.