Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Με εξώδικα απαντούν οι «φωτοβολταϊκοί» στην ανακοίνωση για την επιστροφή επιδότησης του αναπτυξιακού

Στην αποστολή Εξώδικης Δήλωσης - Διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας προχώρησαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου με την οποία δινόταν προθεσμία ενός μήνα για να «επιστρέψουν» εντόκως πιθανή επιδότηση που είχαν πάρει και να περιέλθουν έτσι στην κατηγορία «χωρίς επιδότηση» (αποφεύγοντας ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα στην ταρίφα) είναι προσχηματική, αλλά και νομικά και..
πρακτικά προβληματική.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε πρόσφατα αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Energypress (Διαβάστε εδώ περισσότερα), με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Οκτωβρίου δινόταν η δυνατότητα σε παραγωγούς φωτοβολταϊκών που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, να υποβάλλουν αιτήματα ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου τους, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου, δηλαδή εντός μηνός από την έκδοση της ανακοίνωσης, προκειμένου, επιστρέφοντας εντόκως την επιδότηση, να αποφύγουν την παραμονή ή ένταξή τους στην κατηγορία «Με Επιδότηση» (ΜΕ) που επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή στις ταρίφες τους στο πλαίσιο του New Deal.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, με την ανακοίνωση δεν ρυθμίζονται κάποιες σημαντικές παράμετροι της διαδικασίας, με συνέπεια να γίνεται αντικειμενικά αδύνατη οποιαδήποτε δυνατότητα εξεύρεσης οικονομικών πόρων, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, για την επιστροφή των εν λόγω ποσών. Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση των εταιρειών στην κατηγορία «Με Επιδότηση» (ΜΕ) συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση λόγω της σημαντικής και μη αναλογικής περικοπής των εγγυημένων τιμών. Στην πραγματικότητα όποιοι μπαίνουν στην κατηγορία «Με Επιδότηση»  υποχρεώνονται  να «επιστρέψουν» κατ΄ ουσίαν τα ποσά ενίσχυσης που έχουν πάρει, όχι μόνο μία φορά, αλλά έως και στο πενταπλάσιο, μέχρι τη λήξη της των συμβάσεων πώλησης.
Όπως σημειώνεται στην εξώδικο δήλωση: «Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται απολύτως σαφές ότι λόγω της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του Ν. 4254/2014 ήρθη και δη αναδρομικώς ο σκοπός του νομοθέτη του αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ δια της χορήγησης κινήτρων σε επιχειρήσεις προς εκπλήρωση, μάλιστα, νομικά δεσμευτικών ενωσιακής προέλευσης στόχων του ιδίου του Δημοσίου και όχι προφανώς των ιδίων των επιχειρήσεων. Και όχι μόνο τούτο: Οι εν λόγω επιχειρήσεις εξ αυτού και μόνο του λόγου «παγιδεύτηκαν» και «τιμωρούνται» από τον νομοθέτη του Ν. 4254/2014, μόνο και μόνο επειδή σε ανύποπτη χρονική στιγμή έκαναν χρήση έτερων θεσπισμένων διατάξεων του - υποτίθεται - δικαιοκρατικώς και ενιαίως δρώντος νομοθέτη, υφιστάμενες ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις και περικοπές. Εκ του λόγου αυτού καθίσταται, πλέον, για το σύνολο των εταιρειών που έλαβαν ενίσχυση και πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια οριστικής κατάταξης στην κατηγορία «Με ενίσχυση» - ΜΕ, επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης δυνατοτήτωνδίκαιης «απένταξης» από τον επενδυτικό νόμο, προκειμένου να μεταπέσουν στην κατηγορία «Χωρίς Επιδότηση» (ΧΕ), προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την όποια δυνατότητα βιωσιμότητας αλλά και το ελληνικό Δημόσιο την επίφαση έστω μιας στοιχειωδώς δικαιοκρατικής λειτουργίας και όχι βάναυσης αυταπόδεικτης υπονόμευσής της».
Επισημαίνεται, τέλος, ότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας δεν προβλέπεται δεσμευτική υποχρέωση των αρμοδίων διαχειριστών ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για αναδρομική κατάταξη του παραγωγού στην κατηγορία «ΧΕ» στην περίπτωση που επιστρέψει το ποσό της ενίσχυσης, σε αντίθεση με την προβλεπόμενη υποχρέωση έντοκης επιστροφής της ενίσχυσης.

 http://energypress.gr/news/me-exodika-apantoyn-oi-fotovoltaikoi-stin-anakoinosi-gia-tin-epistrofi-epidotisis-toy