Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ρώσοι ζητάνε τη Βεύη σε αντικατάσταση των έργων σε Συκιά και Πευκόφυτο


Συγκεκριμένη πρόταση έφεραν οι Ρώσοι αξιωματούχοι με
τους οποίους συναντήθηκε χθες στη Μόσχα ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σχετικά με την λύση της παλιάς εκκρεμότητας για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προηγούμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπε την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, με την εκτροπή του Αχελώου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι Ρώσοι ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα δραστηριοποίησης στο λιγνιτορυχείο της Βεύης, στο βαθμό που τα έργα στον Αχελώο δεν μπορούν να γίνουν λόγω ..
εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η πρόταση – αίτημα, συνδυάζεται με το γεγονός ότι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε ενεργειακά έργα στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή νέων μονάδων αλλά και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών και πετρελαϊκών) την προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού και την εκμετάλλευση έργων στον λιγνιτικό τομέα.
Κατά τα λοιπά, στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σκουρλέτης με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ και τους επιτελείς της Gazprom και της εταιρείας VEB Capital, (θυγατρική της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας που ως γνωστόν επρόκειτο να συμμετάσχει από την πλευρά της Ρωσίας στο ελληνικό σκέλος του Turkish Stream) συζητήθηκαν αφενός μεν η προοπτική του Greek Stream και του «προαπαιτούμενου» αγωγού Turkish Stream, αφετέρου, δε, ορισμένες πλευρές της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας αερίου ανάμεσα στην Gazprom και τη ΔΕΠΑ.
Η αυξημένη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία αποτελούν εμπόδιο για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, αλλά το έργο δεν έχει ακυρωθεί, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Νόβακ.
Αναλυτικότερα, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «η στρατηγική σημασία του σχεδίου παραμένει. Βεβαίως, τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι ένα πραγματικό εμπόδιο αλλά η βασική ιδέα πίσω από τον αγωγό θα πρέπει να παραμείνει και πρέπει να βρεθεί μια προσέγγιση δεδομένων των δυσχερειών στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας». «Πιστεύω ότι η ρωσική και η ελληνική πλευρά έχουν μια κοινή προσέγγιση σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε παράλληλα ότι με τον κ. Νόβακ συζήτησαν διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό μέσω του Greek Stream.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το ενδεχόμενο έκπτωσης στην τιμή του ρωσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας. «Έχουμε ισχύοντα συμβόλαια ως το 2026. Αυτό που συζητούμε είναι οι όροι και οι τιμές», τόνισε σχετικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κύριο θέμα που έθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία είναι η χαλάρωση της ρήτρας take or pay, η οποία προσθέτει σημαντικό βάρος στο κόστος του αερίου, καθώς η χώρα μας αδυνατεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να απορροφήσει τις (αναθεωρημένες ήδη προς τα κάτω) συμφωνημένες ποσότητες.
Συκιά - Πευκόφυτο
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των έργων του Αχελώου το είχαν θέσει οι Ρώσοι και κατά τις προηγούμενες επαφές που είχαν με την Ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προηγούμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπε την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, με την εκτροπή του Αχελώου. Τα έργα δεν έγιναν και οι Ρώσοι κατά πάγια τακτική θεωρούν ότι υπάρχει οφειλή ύψους 250 εκ. ευρώ της χώρας μας, την οποία και αξιώνουν να συμψηφιστεί ή να αντικατασταθεί με άλλο έργο ίσης αξίας.