Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

OTE: Από τα telecoms στην... ενέργεια - Κατάθεσε αίτηση στη ΡΑΕ OTE: Από τα telecoms στην... ενέργεια - Κατάθεσε αίτηση στη ΡΑΕ


Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται η θυγατρική
του ΟΤΕ στο real estate. Ήδη κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για να της χορηγηθεί άδεια προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, εικοσαετούς διάρκειας και συνολικής ισχύος 50 μεγαβάτ.
Με την κίνηση της αυτή η εταιρεία ακολουθεί την τάση που αναπτύσσεται μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών, οι οποίοι λαμβάνουν άδειες εμπορίας-προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,προκειμένου να καλύπτουν το σύνολο ή μέρος των αναγκών τους μέσω δικών τους εταιρειών.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να πραγματοποιούν εισαγωγές και να αποκτούν πρόσβαση στην χονδρεμπορική αγορά, και έτσι να εκπροσωπούν φορτία καταναλωτών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα εκάστοτε περιθώρια της συγκεκριμένης αγοράς.
Να σημειωθεί ακόμη ότι είναι η δεύτερη φορά που ο ΟΤΕ..
επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια. Την πρώτη απόπειρα έκανε πριν από περίπου 25 χρόνια, μετά τη δημοσίευση του πρώτου νόμου για τις ΑΠΕ, όταν τοποθέτησε στις εγκαταστάσεις αναμεταδοτών μικρές (για τα σημερινά δεδομένα) ανεμογεννήτριες ισχύος 100 κιλοβάτ. Το επιχειρηματικό σχέδιο προέβλεπε μέρος της παραγωγής να καλύπτει τις ανάγκες των αναμεταδοτών με ηλεκτρική ενέργεια και το υπόλοιπο να διατίθεται στο δίκτυο.
Ωστόσο λόγω της ατελούς νομοθεσίας, αλλά και των υπόγειων αντιδράσεων της ΔΕΗ, ουδέποτε λειτούργησε το σχέδιο και έτσι οι ανεμογεννήτριες παρέμειναν ανενεργές.
Η θυγατρική του «ΟΤΕ Ακίνητα ΑΕ» ελέγχει περίπου 2.400 ακίνητα στο σύνολο της χώρας. Η δομημένη επιφάνεια τους ανέρχεται σε 1,14 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, ενώ στην εταιρεία ανήκουν εμβληματικά κτίρια του ΟΤΕ, όπως το κτίριο διοίκησης στο Μαρούσι Αττικής (64.785 τετραγωνικά μέτρα), το υπεραστικό μέγαρο στην οδό Πατησίων (42.700 τ.μ.), το κεντρικό κτίριο της Θεσσαλονίκης (20.319 τ.μ.), όπως και το κτίριο της οδού Σταδίου 15 (4.740 τ.μ.) όπου και η έδρα της «ΟΤΕ Ακίνητα ΑΕ».
Από τα κτίρια που ελέγχει η εταιρεία το 53% αντιστοιχεί σε γραφεία, το 25% σε τηλεπικοινωνιακά κέντρα, το 11% σε καταστήματα, το 7% σε αποθήκες και το 4% είναι διάφορα κτίρια.

Μ. Καϊταντζίδης
euro2day