Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σοβαρά εμπόδια στη λύση Σκουρλέτη για ΑΔΜΗΕ


Μετά από μια μάλλον δύσκολη και γεμάτη απρόοπτα διαδικασία, η
επιλογή των συμβούλων για τον ΑΔΜΗΕ σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου σταδίου της "κρατικοποίησης" της θυγατρικής της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς. Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, με στόχο να πουληθεί στη συνέχεια το 49% σε ιδιώτη επενδυτή και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. 
Τελικά οι εταιρείες που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο μάλλον παρακινδυνευμένο εγχείρημα είναι η Lazard και ο ΣΟΛ. Σημειώνεται ότι η Lazard ήταν σύμβουλος του καναδικού fund PSP, το οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του..
66% του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας, δηλαδή της πώλησης που θα γινόταν απευθείας από τη ΔΕΗ. 
Πάντως η διαδικασία που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση αντιμετωπίζεται το λιγότερο με σκεπτικισμό από την αγορά. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη παρουσίαση των πιθανών για το 2016 εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα, ο οίκος που επιβλέπει σχεδόν τα μισά deals που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο, δεν είχε περιλάβει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Αιτία το γεγονός πως εκτιμάται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε πηγή δεν έχουμε δει πουθενά στον κόσμο να γίνεται κάτι τέτοιο (να αφαιρείται ένα asset από μία εταιρεία, να παραχωρείται ένα μερίδιο σε τρίτους με την πώληση να γίνεται όχι από την ίδια την εταιρεία και όλα αυτά με την υπόσχεση αποζημίωσης).
Θυμίζουμε ότι το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να μην πωληθεί απευθείας από τη ΔΕΗ η θυγατρική της (66% σε στρατηγικό και 34% στο Δημόσιο) προβλέπει την παραχώρηση του 100% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβάσει το 20% σε στρατηγικό επενδυτή και θα προχωρήσει στη διάθεση του υπόλοιπου 29% σε ιδιώτες επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου. 
Η διαδικασία έχει δεχθεί έντονη κριτική και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την κυβέρνηση και τον Υπ.Εν. να διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και σε περίπτωση που ιδιώτες μέτοχοι προσβάλουν την μεταβίβαση δικαστικά. 
Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η απόφαση για τις Σκουριές, σε πείσμα των διαβεβαιώσεων του ΥΠΕΝ ότι η ανάκληση των αδειών ήταν σύννομη. Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των δύο υποθέσεων, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ και των Σκουριών; Το γεγονός ότι προεκλογικά είχαν αναχθεί σε βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Και εάν στην περίπτωση των Σκουριών, το φιάσκο αποτέλεσε ένα πλήγμα γοήτρου για την κυβέρνηση, η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ είναι πιο περίπλοκη με δεδομένο ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και άρα πιθανή αποτυχία της διαδικασίας δημιουργεί ευρύτερες επιπλοκές και προβλήματα. 
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ θεωρείται κρίσιμη για το ΥΠΕΝ, με τα μηνύματα που έρχονται από την πρόοδο της διαδικασίας να είναι μάλλον ανησυχητικά. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)