Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Επιλέχτηκαν οι σύμβουλοι για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ – Ανακοινώνονται πριν τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια

Άμεσα, και πάντως πριν τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια,
πρόκειται να ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους συμβούλους που θα αναλάβουν την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ και θα ασχοληθούν με όλα τα χρηματοοικονομικά θέματα υποδεικνύοντας λύσεις σε ζητήματα που συνδέονται με την απόσχιση του δικτύου μεταφοράς από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν είναι η Lazard και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ).
O ορισμός των συμβούλων αποτελεί στην ουσία έναρξη της διαδικασίας για την εφαρμογή του σχεδίου ανεξαρτητοποίησης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, και το υπουργείο Ενέργειας θέλει να έχει..
κάνει αυτή την κίνηση πριν συναντηθούν οι εκπρόσωποί του με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Ο λόγος είναι ότι οι δανειστές παραμένουν δύσπιστοι για το αν η κυβέρνηση προτίθεται πράγματι να υλοποιήσει τη συμφωνία και δεν θα την χρησιμοποιήσει για να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την εξέλιξη των πραγμάτων.
Αντίθετα η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένη να «αποδείξει» την πρόθεσή της για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ακολουθώντας επακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, χρονοδιάγραμμα που χαρακτηρίζεται ως «σφιχτό».
Θα ακολουθήσει η αποτίμηση της εταιρείας από τους ανεξάρτητους συμβούλους και εν συνεχεία οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να αποζημιωθεί σε ένα αντίστοιχο ποσοστό η ΔΕΗ.
Σε κάποια φάση της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος, καθώς η σύσταση του ΑΔΜΗΕ έχει γίνει με νόμο, άρα με νόμο πρέπει να καταργηθεί, ενώ είναι ακόμα σε ισχύ (και πρέπει να αλλάξει) ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας.
Ο νόμος που θα προωθηθεί στη βουλή θα ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον ακριβή τρόπο και τα χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης της ΔΕΗ, όπως και τα δικαιώματα του μετόχου μειοψηφίας. Με αυτά τα δεδομένα, η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας τοποθετείται για την άνοιξη.
Στο τραπέζι το NOME
Το κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, πάντως, κατά τις συναντήσεις του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, σε αυτή τη φάση είναι οι δημοπρασίες NOME. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεχής ανταλλαγή απόψεων το προηγούμενο διάστημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχει λύσει αρκετά από τα ανοιχτά θέματα, ωστόσο τα σημαντικά είναι σε εκκρεμότητα και μένουν να λυθούν στις δια ζώσης επικοινωνίες. Η τρόικα συνεχίζει να διατυπώνει προβληματισμούς ότι το προτεινόμενο μοντέλο των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ δεν θεωρείται επαρκές και λειτουργικό για να επιτευχθεί ο στόχος "μεταφοράς" του 50% των καταναλωτών λιανικής σε εναλλακτικούς παρόχους μέχρι το 2020.
Στο πλαίσιο αυτών των ενστάσεων της τρόικας, παραμένει στο τραπέζι η «ιδέα» να μετατραπούν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ από μεταβατικό μέτρο σε ένα μόνιμο μηχανισμό για το άνοιγμα της αγοράς, με τον οποίο ο πλειοδότης της δημοπρασίας θα αποκτά τον έλεγχο των μονάδων, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση (προσφορές στην ημερήσια αγορά, προθεσμιακά συμβόλαια με πελάτες κλπ). Στις «ιδέες» αυτές αντιδρά έντονα η ελληνική πλευρά, καθώς θα πρόκειται για ένα ιδιότυπο “leasing” των μονάδων, που θα εκχωρηθούν προς τρίτους.

www.energypress.gr