Χρ. Λιάγγου
Σανίδα σωτηρίας στις ιταλικές επιχειρήσεις πουδραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσουν τα αμφίβολης εφαρμοστικότητας ισοδύναμα σχέδια για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τη ΔΕΗ, αναζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς οι θεσμοί συνδέουν τα δύο θέματα με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στη συνάντηση που είχε προχθές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε πολιτική στήριξη στο θέμα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου και την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης προς τις ενεργειακές εταιρείες της γείτονος..
προς διευκόλυνση της υλοποίησης των ισοδύναμων σχεδίων για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Λίγο μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην οποία εκπροσωπήθηκαν τέσσερις μεγάλες ιταλικές εταιρείες (Τerna, Edison, ENI και Εnel) που δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια αγορά.
Στη σύσκεψη, όπως διέρρευσε και από την πλευρά του υπουργείου, προέκυψε το ενδιαφέρον της Terna (η εταιρεία που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας) για το 20% του ΑΔΜΗΕ που θα διατεθεί σε ιδιώτες, με βάση το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση και έχουν κάνει υπό προϋποθέσεις αποδεκτό οι πιστωτές. Ο εκπρόσωπος της Τerna θύμισε στον υπουργό το ενδιαφέρον της εταιρείας του στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που όπως είναι γνωστό ακυρώθηκε από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έναν νέο διαγωνισμό για την πώληση του 20%, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συμμετοχή στο μάνατζμεντ της εταιρείας. «Δεν είμαστε fund αλλά βιομηχανική επιχείρηση» φέρεται να είπε στον κ. Σκουρλέτη ο εκπρόσωπος της Τerna.
Τις δικές της προϋποθέσεις έθεσε στον κ. Σκουρλέτη και η Edison για τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά σχήματα με τη ΔΕΗ προς αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων και μονάδων. Το σχέδιο αυτό προωθείται από τη διοίκηση της ΔΕΗ με τη στήριξη του υπουργείου, ως εναλλακτικό μέτρο του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ», που παραμένει στο τραπέζι για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, όσο δεν εμφανίζεται κάποιο αποτελεσματικό ισοδύναμο. H ιταλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, εμφανίστηκε ανοιχτή σε συμπράξεις με τη ΔΕΗ, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι το «καλάθι» των καυσίμων θα πρέπει να περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά.
Θα πρέπει, τέλος, να επισημανθεί η απουσία της ιταλικής Snam, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ, από τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις περί ενδεχομένου «ναυαγίου» στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
(Καθημερινή)