Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το δράμα του Mr Silchester στη ΔΕΗ


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι μέτοχοι, κυρίως Έλληνες και ξένοι θεσμικοί, τον κατήφορο του τίτλου της ΔΕΗ στο χρηματιστηριακό ταμπλό που συντελείται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που οδήγησε αρκετούς επενδυτές να αποφασίσουν να πατήσουν stop loss κλείνοντας τις θέσεις τους. Στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος εκ των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ, το βρετανικό fund Silchester, που με βάση τη μεσοσταθμική τιμή κτήσης καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 50%, χωρίς επί του παρόντος να διαφαίνονται στον ορίζοντα θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν..
το κλίμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα υψηλά του εξαμήνου στα 5,4 ευρώ που βρέθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η μετοχή της ΔΕΚΟ, την περασμένη εβδομάδα έφτασε να καταγράφει απώλειες πάνω από 50%, κατρακυλώντας ακόμη και κάτω από τα 2,7 ευρώ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, όταν εν μέσω πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η ΔΕΗ είχε καταγράψει χαμηλό πενταετίας στο 1,275 ευρώ στις 4 Ιουνίου, με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 295,8 εκατ. ευρώ.


Με δεδομένες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, οι προοπτικές για ένα comeback διαγράφονται περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστική η δραστική περικοπή της τιμής στόχου που έκανε την περασμένη εβδομάδα η HSBC από τα 6,5 στα 3,7 ευρώ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα ανοιχτά ζητήματα των ανεξόφλητων οφειλών, αλλά και του παγώματος της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης.
Ενδεικτικό της κακής ψυχολογίας των επενδυτών είναι ότι η τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ είναι μικρότερη από την αξία της τελευταίας επένδυσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Πάντως η αγορά αρχίζει να ασκεί κριτική και για συγκεκριμένες επιλογές, όπως το σχέδιο της κυβέρνησης για την κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και οι αργοί ρυθμοί στο μέτωπο της εισπραξιμότητας.
Μνήμες 2012
Για το Silchester η τρέχουσα πτώση αποτελεί ένα deja vu των όσων συνέβησαν προ τριετίας, όταν το fund που φημίζεται για τη σταθερή προσήλωσή του στις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις του, βρέθηκε ξανά ενώπιον του διλήμματος της αποεπένδυσης. Θυμίζουμε ότι τα 32 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν στο 13,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αγοράστηκαν στο διάστημα από το 2010 έως το 2012. Ειδικότερα, το βρετανικό fund εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ το 2010 όταν η αξία της μετοχής ήταν πάνω από τα 13 ευρώ. Ακολουθεί το 2010 η απόκτηση ποσοστού 1,36% σε επίπεδα πάνω από τα 11 ευρώ, ενώ το 2011 το fund προχωρά σε μαζικές νέες αγορές αυξάνοντας το μερίδιό του στο 13,8% όταν η αξία της ΔΕΗ κυμαινόταν μεταξύ 4 και 6 ευρώ. Με βάση τις συνολικές κινήσεις και το trading που έχει κάνει το fund εκτιμάται ότι η μεσοσταθμική αξία κτήσης των μετοχών κυμαίνεται πάνω από τα 6 ευρώ.
Εκτός του Silchester μικρότερες θέσεις στη ΔΕΗ από 0,5% έως 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατέχουν και άλλα ξένα funds όπως Global X, Eaton Vance, Norges Bank, Vanguard, Blackrock, Morgan Stanley, Fidelity και άλλοι. Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στη θέση του πωλητή, ενώ πάνω από 10 Έλληνες και ξένοι θεσμικοί έχουν περιορίσει ή ακόμη και κλείσει τις θέσειςτους στην εταιρεία.

Χ. Φλουδόπουλος, Κεφάλαιο