Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Από τα μέσα 2017 και… βλέπουμε οι συμπράξεις ΔΕΗ - ιδιωτών




Σαν μη ρεαλιστικός εκτιμάται ο στόχος που θέτει το υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου το πρώτο μεικτό σχήμα ΔΕΗ - ιδιωτών να πάρει σάρκα και οστά μέσα στο 2016.
Στελέχη της ΔΕΗ, έχοντας τη τεχνοκρατική γνώση των δυσκολιών του εγχειρήματος εξηγούν στο Energypress πως τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου δεν είναι εφικτά, ότι πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και πως δεν θα ήταν ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς οτιδήποτε πριν από το 2017.
Άλλωστε παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην αγορά, τα στελέχη αυτά κάνουν λόγο για δυσκολίες των ίδιων των Γάλλων της EDF, (σσ: θυγατρικής της Edison η οποία μέσω Elpedison θεωρείται ο επικρατέστερος εταίρος για τη ΔΕΗ), προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα της Ελλάδας, αφού προέχουν δικά τους, εσωτερικά θέματα.
Αν επομένως η συζήτηση ΔΕΗ- Edison επανεκκινήσει από το..

δεύτερο εξάμηνο, ακόμη και τα γεγονότα να τρέξουν με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητες, οι υπόλοιποι μήνες δεν επαρκούν για να προετοιμασθεί το νέο σχήμα.
Και αυτό καθώς οριστική πρόταση από τους Γάλλους στη ΔΕΗ δεν έχει ακόμη υποβληθεί. Επίσημα δηλαδή το ζήτημα δεν έχει τεθεί στη ΔΕΗ. Όταν αυτό γίνει, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει:
-Πρώτον, να αποφασίσει ποια περιουσιακά της στοιχεία θα εντάξει στη κοινή αυτή εταιρεία.
-Δεύτερον, να τα αποτιμήσει προκειμένου να καθορίσει και το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία (προφανώς ο αποτιμητής θα επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού).
-Τρίτον, να φέρει το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση, κ.ο.κ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σχέδιο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί, όπως εκτιμούν στελέχη με γνώση των δυσκολιών της υπόθεσης, πριν από τα μέσα του 2017.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν το σχέδιο δύσκολο στην εφαρμογή του, είναι επειδή ακριβώς η ίδια η ΔΕΗ δεν φαίνεται να πολυπιστεύει σε αυτό. Σαν οργανισμός, η επιχείρηση δεν δείχνει να αποδέχεται τη συλλογιστική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι συμπράξεις είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η πώληση μονάδων (Μικρή ΔΕΗ, κλπ).
Αντίθετα, συνολικά η ΔΕΗ δείχνει να "σέρνεται" σε μια αναγκαστική λύση. Οταν δεν πιστεύεις ένα εγχείρημα,  αυτό αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για την υλοποίησή του.
Δείτε για παράδειγμα τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Βρίσκονται σε θέση μάχης με αφορμή τις συζητήσεις για κοινοπρακτικά σχήματα, εγκαλούν την κυβέρνηση πως ξέχασε όλα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, και προαναγγέλλουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο προσεχές συνέδριο της ΓΕΝΟΠ τον Απρίλιο.
Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα των νερών. Στην μεικτή αυτή εταιρεία, η Elpedison θέλει πάση θυσία να ενταχθούν ένας με δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η ΔΕΗ δημοσίως το αρνείται, αλλά στη πραγματικότητα έχει αποδεχτεί την ανάγκη να μπουν στο μεικτό σχήμα και νερά. Το πρόβλημα εδώ δεν θα είναι τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, όσο οι συνδικαλιστές της.
Θυμίζουμε ότι το φημολογούμενο τόσο καιρό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος όπου η ΔΕΗ θα προσφέρει τη Μελίτη Ι ή το Αμύνταιο, μαζί με την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ. Στο ίδιο σχήμα θα ενταχθεί και το 60% του ορυχείου της Βεύης, καθώς και τα άλλα ιδιωτικά ορυχεία στην περιοχή.
Ο δε, ιδιώτης εταίρος θα εισφέρει στο σχήμα τις δικές του μονάδες, μαζί με κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του σταθμού της ΔΕΗ και την ανέγερση της μονάδας Μελίτη ΙΙ. Εκτός των Ιταλών, έχουν γίνει επίσης κρούσεις στη γερμανική RWE αλλά και σε Ρώσους, δίχως, απ' ότι λέγεται, να έχουν αποδώσει.


 http://energypress.gr