Στην εγκατάσταση συστήματος SCADA, μέσω του οποίου θα
ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία 28 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ισάριθμα νησιά, προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ένα από τα 12 έργα στρατηγικής σημασίας, την προώθηση των οποίων ενέκρινε μέσα Ιανουαρίου το δ.σ. της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται όλο το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης, στο οποίο εντάσσονται και τα δίκτυα των νησιών.
Το έργο, προβλέπει τη δημιουργία στην Αθήνα Κέντρου Ελέγχου των δικτύων των Νησιών.
Μέσω της συγκεκριμένης υποδομής, που θα έχει τα χαρακτηριστικά control room οι χειριστές θα έχουν την εποπτεία, σε πραγματικό χρόνο, της λειτουργίας των 28 αυτόνομων..
ηλεκτρικών συστημάτων, των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα νησιά, αλλά και των μονάδων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδων άλλων τεχνολογιών που ενδέχεται να εγκατασταθούν μελλοντικά). Πρόκειται για ένα έργο που θα στηρίξει σημαντικά τις προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου.
Ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ κήρυξε τον διαγωνισμό για την επιλογή του μελετητή και κατασκευαστή του έργου, το οποίο θα παραδοθεί με «το κλειδί στο χέρι». Επιπλέον ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξή του για τρία χρόνια. Στο έργο, περιλαμβάνονται τα παρακάτω επιμέρους συστήματα, τα οποία θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους:
* Κεντρικό Σύστημα Εποπτείας εγκατεστημένο στα γραφεία της αρμόδιας διεύθυνσης στην Αθήνα με σκοπό την απομακρυσμένη εποπτεία των επιμέρους Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεμένων Νησιών.
* Τοπικά Συστήματα Εποπτείας και Ελέγχου σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα με σκοπό την εποπτεία της λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις συμβατικές μονάδες και τις μονάδες ΑΠΕ, όπως και τον έλεγχο σταθμών ΑΠΕ για κάθε ηλεκτρικό σύστημα.
* Τοπικά Συστήματα Εποπτείας και Ελέγχου σε κάθε Αιολικό Πάρκο.
* Τοπικά Συστήματα Εποπτείας σε φωτοβολταϊκά.
Στα νησιά που θα ενταχθούν στο σύστημα δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα, δηλαδή Κρήτη, Ρόδος, όπως και μέρος των Κυκλάδων (Παροναξία, Σύρος, Τήνος Μύκονος, Άνδρος), τα οποία είτε είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα, είτε πρόκειται να συνδεθούν σύντομα.
Εντάσσονται δε όλα τα άλλα νησιά που έχουν Αυτόνομους Σταθμούς, όπως Κως, Κάλυμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σαντορίνη, Λήμνος, Μήλος και Κάρπαθος, όπως και 18 μικρότερα νησιά που ηλεκτροδοτούνται από Τοπικούς Σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (Ικαρία, Σίφνος, Πάτμος, Σκύρος, Σύμη, Σέριφος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Μεγίστη, Ανάφη, Δονούσα, Αγ. Ευστράτιος, Ερεικούσα, Οθωνοί, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Γαύδος, και Αντικύθηρα).
Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day.gr