Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Στην «τσέπη» τραπεζών, προμηθευτών και παραγωγών ΑΠΕ αναζητούνται οι πόροι για την κάλυψη της τρύπας του ΛΑΓΗΕ

Η δημοσιοποίηση προ ολίγων ημερών από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ της πρόβλεψής του ότι το ύψος του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα φτάσει στο τέλος του 2016 τα 190,64 εκατ. ευρώ, ξένισε μόνον όσους δεν έχουν στενή σχέση με τα τεκταινόμενα στον τομέα των ΑΠΕ.
Τα δεδομένα που επηρεάζουν τη λογιστική κατάσταση του Ειδικού Λογαριασμού είναι γνωστά και το πρόβλημα, πέραν του να τρομάζει τους παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως των αιολικών και της μεγάλης μάζας των επενδυτών φωτοβολταϊκών) που βλέπουν να επανέρχεται ο εφιάλτης ενός νέου «κουρέματος» στις τιμές πώλησης του ρεύματος που παράγουν, αποτελεί αντικείμενο ..
μελέτης από την πλευρά των υπευθύνων, προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές λύσεις.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκ του νόμου υποχρέωση δύο φορές το χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο, να αναπροσαρμόζει το ΕΤΜΕΑΡ έτσι ώστε να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός του Ειδικού Λογαριασμού. Άλλωστε το να είναι μηδενικά τα ελλείμματά του αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ο Ιούνιος δεν έχει έρθει ακόμα αλλά η κυβέρνηση αναζητά λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένη την πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ, θα πρέπει η ΡΑΕ να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ (υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αύξηση 3 με 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).
Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει καταστήσει σαφές ότι αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει, καθώς κάτι τέτοιο είναι έξω από τις αντοχές των πολιτών και έξω από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχουν ήδη μπει στο τραπέζι και μελετώνται όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες. Εκτιμάται ότι μια αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων που θα οδεύει προς τον Ειδικό Λογαριασμό (η τελευταία απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε αλλά δεν νομοθετήθηκε ακόμα, «έδινε» το 60%) θα περιόριζε το τελικό έλλειμμα αλλά δεν θα αρκούσε για να το μηδενίσει.
Η κατεύθυνση προς την οποία δουλεύουν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, είναι να εξεταστεί πως μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα οι εμπλεκόμενοι στη σχετική αγορά, ήτοι, κατά σειρά προτεραιότητας, οι τράπεζες, οι προμηθευτές ρεύματος και οι ίδιοι οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ.
Οι Τράπεζες
Οι Τράπεζες εμπλέκονται διότι στο σύνολο σχεδόν των αιολικών και φωτοβολταϊκών επενδύσεων έχουν δανειοδοτήσει τα σχετικά projects. Τα επιτόκια μάλιστα, ειδικά στα έργα φωτοβολταϊκών, είναι πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να καθίσταται οριακή, ακόμα και σήμερα, η βιωσιμότητα των επενδύσεων. Πόσω μάλλον εάν μειωθούν οι τιμές απορρόφησης του πράσινου ρεύματος. Εκτιμάται ότι μια μείωση των επιτοκίων των τραπεζών θα έδινε τη δυνατότητα τα εξοικονομούμενα ποσά να αιμοδοτήσουν τον Ειδικό Λογαριασμό.
Για το θέμα έχουν γίνει συναντήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. «Η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξει μία συμφωνία μείωσης των συγκεκριμένων επιτοκίων», είπε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι Τράπεζες δεν βλέπουν καθόλου θετικά ένα τέτοιο σενάριο, θεωρώντας ότι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουν κάνοντας κατά περίπτωση, και όχι οριζόντια, αναπροσαρμογές στους όρους των δανείων των πελατών τους. Αξίζει μάλιστα να θυμηθούμε την υπόσχεση που φέρονται να είχαν δώσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το new deal, στον τότε υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, χωρίς ποτέ να την υλοποιήσουν.
Οι προμηθευτές
Οι προμηθευτές ρεύματος, δηλαδή κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ, δεν θέλουν επίσης «ούτε να ακούσουν» για αλλαγές που θα οδηγούσαν σε ανάληψη από την πλευρά τους μέρους των πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.
Πώς εμπλέκονται στην υπόθεση οι προμηθευτές; Σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ έρχεται να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στην (υψηλή) τιμή με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ για το ρεύμα που παράγουν και το λεγόμενο Μέσο Μεταβλητό Κόστος των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σχηματικά, οι παραγωγοί ΑΠΕ για κάθε Μεγαβατώρα που δίνουν στο σύστημα, πληρώνονται από τους προμηθευτές ένα ποσό ίσο με το αντίστοιχο Μεταβλητό Κόστος μιας θερμικής μονάδας και το υπόλοιπο ποσό, μέχρι την τιμή που έχουν «κλειδώσει», την πληρώνονται από το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή κατευθείαν από τους καταναλωτές. Υπάρχει η σκέψη να αλλάξει μια παράμετρος της εξίσωσης αυτής και αντί να θεωρείται ως βάση το Μέσο Μεταβλητό Κόστος των θερμικών μονάδων να θεωρείται το Πλήρες Κόστος το οποίο είναι σαφώς υψηλότερο. Σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί ΑΠΕ θα πληρώνονται από τους προμηθευτές μεγαλύτερο ποσό για κάθε Μεγαβατώρα που πουλάνε και συνεπώς το ποσό που θα πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ θα είναι μικρότερο.
Στη λύση αυτή, πέραν των άλλων, αποτελεί αγκάθι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ με τα τεράστια ποσά που δεν μπορεί να εισπράξει από τους καταναλωτές.
Οι παραγωγοί ΑΠΕ
Η πιθανότητα να υπάρξει μια νέα αναπροσαρμογή στις ταρίφες των υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ, δηλαδή ένα νέο «κούρεμα» μετά από εκείνο που έγινε με το new deal, είναι μια λύση την οποία δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γιαυτό εμφανίζεται αποφασισμένη να «παλέψει» τα άλλα σενάρια. Παρόλα αυτά όλα είναι πάνω στο τραπέζι μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις, ενώ ορισμένοι από εκείνους που μελετούν το θέμα ισχυρίζονται ότι, ναι μεν για την πλειονότητα των παραγωγών ΑΠΕ τίθεται και σήμερα ακόμα πρόβλημα βιωσιμότητας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες επενδυτών που διατηρούν πολύ μεγάλες αποδόσεις, δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με άλλες κατηγορίες αλλά και με τη συγκυρία.
Οι αιτίες του νέου ελλείμματος
Πως προέκυψε όμως εκ νέου το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο θεωρητικά είχε λυθεί με τη μεγάλη παρέμβαση που επικράτησε να ονομάζεται new deal και η οποία επέφερε σοβαρή μείωση στις ταρίφες των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών;  
Σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ η πτώση της διεθνούς τιμής των ρύπων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Λογαριασμού, καθώς οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων του (Βλέπε εδώ το σχετικό θέμα του energypress στο τέλος Ιανουαρίου). Ο Λειτουργός υπολογίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από την πηγή αυτή.
Παράλληλα αρνητική επίδραση στα «λογιστικά» του Ειδικού Λογαριασμού ασκεί:
  • Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης
  • Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζουν προς τα κάτω τη διαμόρφωση της Oριακής Tιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων που έχει το ίδιο αποτέλεσμα
  • Η απόφαση της ΡΑΕ το Δεκέμβριο που έσπευσε να μειώσει έστω και λίγο το ΕΤΜΕΑΡ
  • Η  έστω και περιορισμένη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ
Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα της «τρύπας» που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ σχετίζεται αλλά είναι διαφορετικής τάξης πρόβλημα από εκείνο της ταμειακής στενότητας του Λειτουργού που έχει οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ (Βλέπε εδώ).

 http://energypress.gr