Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

«Μέτωπο» των συνδικαλιστών για τις συνεργασίες με ιδιώτες

Σε θέση μάχης οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με αφορμή τις
συζητήσεις για κοινοπρακτικά σχήματα με επενδυτές. Υπό ποιους όρους δέχονται τη συνεργασία. Κατηγορίες κατά κυβέρνησης και βολές κατά της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ. 
Για διμέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στην νεοσύστατη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζονται τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, με αντικείμενο τα φημολογούμενα σχέδια της κυβέρνησης για συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιωτικούς φορείς.
Τα σχέδια αυτά που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αφορούν σε γενικές γραμμές στη δημιουργία μικτού, κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο η ΔΕΗ ΔΕΗ -2,07% θα προσφέρει τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την άδεια Μελίτη ΙΙ και ο ιδιώτης την χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ΑΗΣ και την ανέγερση της μονάδας Μελίτη ΙΙ. Η ΔΕΗ συζητά με την Elpedison, ενώ έχει..
κάνει κρούσεις σε ρωσικά κεφάλαια και στη γερμανική RWE.
Ωστόσο παρά το ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα σχέδια δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ρεαλιστικές προσεγγίσεις, ενώ με άλλες είναι απλώς συζητήσεις ώστε να κερδηθεί χρόνος έναντι των δανειστών και των υποχρεώσεων του μνημονίου, το γεγονός και μόνο ότι συζητούνται, έχουν διεγείρει τα αντανακλαστικά των συνδικαλιστών της ΔΕH.
Το πρώτο crash test κυβέρνησης και ΔΕΗ με τους συνδικαλιστές, αναμένεται στο διήμερο 5 και 6 Απριλίου, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, στο οποίο είθισται να παρευρίσκονται και να μιλούν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH, όπως και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας.
Ήδη το κλίμα προετοιμάζουν συνδικαλιστές με δημόσιες δηλώσεις τους. Με αυτές εγκαλούν την κυβέρνηση ότι «ξέχασε» τα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση για τη «μικρή ΔΕΗ» και το σπάσιμο της επιχείρησης, όπως επίσης και για το γεγονός ότι διατηρεί σε ισχύ τα σχετικά νομοθετήματα. Σύμφωνα με τον Μόσχο Μόσχου, πρόεδρο του σωματείου Σπάρτακος το οποίο εκπροσωπεί εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής και τα λιγνιτωρυχεία, η αρνητική θέση του συνδικάτου για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν αλλάζει και αναμένεται να επικυρωθεί και στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Ο ίδιος τονίζει ότι το συνδικάτο είχε συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ως αντιπολίτευση διακήρυσσε την αντίθεσή του στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕH, κάτι ωστόσο που δεν ισχύει σήμερα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ίδιου συνδικάτου Σάκης Μάστορας, επισημαίνει ότι σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του συνδικάτου, η προοπτική συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιωτικούς φορείς, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο όμως για νέα ισχύ (νέες μονάδες), και σε καμιά περίπτωση για την ήδη υπάρχουσα. Ο ίδιος με αφορμή τις συζητήσεις ΔΕΗ με ξένες εταιρείες, ρίχνει βολές κατά των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι «είναι εξαφανισμένοι» μη θέλοντας να πάρουν θέση για το θέμα αυτό.
Η «κόντρα» πάντως των «παραδοσιακών» συνδικαλιστών της ΔΕΗ με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται στην επιφάνεια με κάθε ευκαιρία, ακόμη και όταν δυσάρεστες έως τραγικές καταστάσεις δεν το επιτρέπουν. Η ΓΕΝΟΠ και ο Σπάρτακος άσκησαν σκληρή κριτική κατά της διοίκησης της ΔΕH, επειδή δεν εκπροσωπήθηκε στην κηδεία εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «ΜΕΤΑ ΔΕΗ», με αφορμή ανακοίνωσή της για το «προσφυγικό», βρήκε την ευκαιρία να εγκαλέσει την ΓΕΝΟΠ για υπερβολές και αφορεσμούς (sic), «όπως έγινε με τις τελευταίες ανακοινώσεις της, που μόνο αποπροσανατολισμό φέρνουν και περισσότερα προβλήματα δημιουργούν».
Στην συνδικαλιστική παράταξη απάντησε η ΓΕΝΟΠ επισημαίνοντας ότι «το υστερόγραφο της ανακοίνωσης του ΜΕΤΑ-ΔΕΗ για το προσφυγικό ζήτημα, εκτός από το ότι ήταν παντελώς παράταιρο με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, επικαλούμενο τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ (που αφορούσαν στο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Αμυνταίου), έκανε λόγο για ακραίες φωνές, υπερβολές και αφορεσμούς που αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν προβλήματα.
Αν η κραυγή οργής και θυμού της ΓΕΝΟΠ (των χιλιάδων δηλαδή εργαζομένων της) για τον άδικο θάνατο ενός ακόμα συναδέλφου και τις ευθύνες που θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει η Διοίκηση, εκλαμβάνονται ως αποπροσανατολισμός και υπερβολές, τότε μάλλον οι επιστήμονες θα πρέπει να δώσουν νέο ορισμό για τις λέξεις αυτές».

 Μιχάλης Καϊταντζίδης 
 http://www.euro2day.gr