Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Σχέδιο για κοινές εταιρείες ΔΕΗ - ιδιωτών


Κοινές εταιρείες ΔΕΗ με ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προβλέπει
το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.
Η πρωτοβουλία που ανήκει στην ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ενέργειας, σχετίζεται με τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020 και κυρίως με τον φόβο ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει η πίεση των δανειστών για το παλαιό σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.
Ετσι εξηγείται η βιασύνη της ελληνικής πλευράς που έθεσε προ ημερών και επίσημα το θέμα στους θεσμούς, θεωρεί ότι εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους και τρέχει τις διαδικασίες ώστε..
το πρώτο μεικτό σχήμα να είναι έτοιμο να λειτουργήσει ακόμη και εντός του 2016.
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ. Στο πρώτο κοινό σχήμα θα εισφέρουν η μεν ΔΕΗ τουλάχιστον δύο μονάδες (μία λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και τουλάχιστον μία υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια. Το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51%, ενώ η ΔΕΗ θα περιοριστεί σε ρόλο «παθητικού μετόχου». Δηλαδή δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ούτε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της, παρά θα κατέχει ένα μερίδιο το πολύ έως 49%, δίχως να αποκλείεται αυτό τελικά να είναι και μικρότερο. 
Διότι, ανάλογα με την αποτίμηση των μονάδων που θα εισφέρει η ΔΕΗ στο νέο σχήμα, τόσο θα είναι και το ποσοστό της. Αν αυτές αξίζουν για παράδειγμα 30% επί του συνόλου των παγίων που θα απαρτίζουν τη νέα εταιρεία, αυτό θα είναι και το μερίδιό της.
ΤΟ ΣΧΗΜΑ. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα σχήμα. Σε επόμενη όμως φάση μπορεί να στηθεί και δεύτερο, δίχως η ελληνική αγορά να μπορεί να σηκώσει περισσότερα, όπως εκτιμάται. Ενα από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρότασης είναι ότι έχει καταγραφεί υπαρκτό ενδιαφέρον για συμπράξεις. Ηδη ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, έλληνες και ξένοι, βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ. Το αίτημα να ενταχθούν στο σχήμα εκτός από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες λέγεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από το υπουργείο Ενέργειας, αλλά και από τη ΔΕΗ, παρά τα όσα δημοσίως λέει η διοίκησή της για το αντίθετο. Αλλωστε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε πρόσφατα για το προτεινόμενο μοντέλο τόσο τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη όσο και τη ΓΕΝΟΠ.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ. Αν και εκτιμάται πως η σύμπραξη δεν απαιτεί διεθνή διαγωνισμό, πριν από οτιδήποτε θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς σχετίζεται με τη διαπίστωση, τόσο από τους θεσμούς όσο και από την πλευρά Σκουρλέτη, πως οι δημοπρασίες για πώληση ενεργειακής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες που προβλέπονται στο Μνημόνιο ως μέτρο που θα ανοίξει την αγορά δεν πρόκειται να αποφέρουν τα αναμενόμενα. Η ικανοποίηση του μνημονιακού όρου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% (από 60% σήμερα στην παραγωγή και 94% στην αγορά λιανικής) θα προέλθει από άλλα μέτρα.

(Τα Νέα)