Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το διοικητικό μοντέλο που υπάρχει στα ΕΛΠΕ θα ακολουθηθεί και στον ΑΔΜΗΕ

Ενισχυμένο ρόλο στα μάνατζμεντ του «νέου ΑΔΜΗΕ» θα έχει ο στρατηγικός εταίρος, σύμφωνα με τη μελέτη για το νέο σχήμα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος που θα παρουσιαστεί με conference call τη Δευτέρα. στους εκπροσώπους των θεσμών.


 Ενισχυμένο ρόλο στα μάνατζμεντ του «νέου ΑΔΜΗΕ» θα έχει ο  στρατηγικός εταίρος, σύμφωνα με τη  μελέτη για το νέο σχήμα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος που θα παρουσιαστεί με   conference call τη Δευτέρα. στους
εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι στον νέο ΑΔΜΗΕ το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη που θα ορίζει το δημόσιο και τρία μέλη που θα ορίζει ο στρατηγικός εταίρος. Ο πρόεδρος του ΔΣ θα ορίζεται από την κυβέρνηση, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται με κοινή συναίνεση, θα μπορεί δηλαδή  να είναι και άτομο που θα επιλέξει ο στρατηγικός εταίρος.
Πρόκειται για ένα σχήμα που θα προσιδιάζει με αυτό που ισχύει στη διοίκηση τον ΕΛΠΕ (δημόσιο – όμιλος Λάτση ) ενδεχομένως με πιο ξεκάθαρους όρους  στο..
τρόπο επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου.   Ακόμα θα προβλέπεται ισότιμη συμμετοχή του δημοσίου και του στρατηγικού εταίρου στη λήψη αποφάσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτές που σχετίζονται με το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο του Διαχειριστή.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές έχει γίνει δεκτό από τους εκπροσώπους των θεσμών, προβλέπει την απόσχιση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη δημιουργία μίας νέας εταιρίας στην οποία το δημόσιο θα έχει το 51%, ο στρατηγικός εταίρος τουλάχιστον το 20%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω Χρηματιστηρίου.
Στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας ανέφερε ότι στόχος είναι ο διεθνής διαγωνισμός για την ανεύρεση του στρατηγικού εταίρου να τρέξει παράλληλα με τις διαδικασίες απόσχισης και δημιουργίας της νέας εταιρίας, προκειμένου ως το τέλος του χρόνου να έχει γίνει η επιλογή.
Μάλιστα, οι όροι του διαγωνισμού θα διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο που να επιτρέπουν στον υποψήφιο στρατηγικό εταίρο να δώσει προσφορά για μερίδιο άνω του 20% ή με συμμετοχή και τρίτων fund κλπ. Το ποσοστό που τελικά θα απομείνει είναι εκείνο που θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου, σε χρόνο που θα αποφασίσει το δημόσιο ανάλογα με τις συνθήκες στην κεφαλαιογορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις επαφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Lasard, που μαζί με τον ΣΩΛ είναι σύμβουλος του Δημοσίου για την όλη διαδικασία, Διαχειριστές άλλων ευρωπαϊκών δικτύων εκδηλώνουν ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στον ΑΔΜΗΕ. Ανάμεσα τους και η ιταλική TERNA, η οποία συμμετείχε στον παλαιό διαγωνισμό για την αγορά του  66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, επί κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Ο παλαιός νόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να ακυρωθεί, ενώ η ολοκλήρωση της απόσχισης του Διαχειριστή και η διενέργεια του νέου διαγωνισμού θα απαιτήσουν μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις.
 Ο οδικός χάρτης για τις νομικές προωτοβουλίες που απαιτούνται καθώς και για τον «οικονομικό διαχωρισμό» του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ περιλαμβάνονται στη μελέτη, που έχουν καταρτίσει οι σύμβουλοι και θα παρουσιαστεί στους δανειστές τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Τέλος, είναι πολύ πιθανόν ο  «νέος ΑΔΜΗΕ» να περάσει στον έλεγχο του νέου Υπερταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας  μαζί με τη ΔΕΗ,  τη ΔΕΠΑ και τις άλλες εταιρίες του Δημοσίου.

 http://energypress.gr